Megjelent: 10 hónapja

Mi lesz az OKJ átalakításával és a vizsgákkal a járvány alatt?

A szakképzés reformját nem kívánják elhalasztani, az OKJ-vizsgák azonban elmaradnak.

images

images

A koronavírus-járvány miatt kihirdetett vészhelyzet ellenére a szakképzési rendszer szeptemberre történő átállítását nem kívánják elhalasztani - írja a Népszava. „A szakképzési rendszer megerősítéséhez kapcsolódó intézkedések bevezetésének ütemezése nem változik” - közölte a lappal az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Novemberben fogadta el a parlament az új szakképzési törvényt, melynek értelmében az oktatók július 1-től elveszítik közalkalmazotti státuszukat, foglalkoztatásuk a Munka törvénykönyve alá kerül, és az ígéretek szerint átlagosan 30 százalékos béremelésre is számíthatnak, a duális képzést pedig megerősítenék.

Az elmúlt hetekben többek között a Civil Közoktatási Platform, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is azt kérdte a döntéshozóktól, legalább gondolják át, a szakképzési reform mely elemeit lehetséges bevezetni ebben a helyzetben.

A PSZ szakképzésért felelős alelnöke, Gosztonyi Gábor úgy látja, a vészhelyzet idején jóval nagyobb bizonytalanságot okozhatnak, mintha elhalasztanák a képzési reformot. Szerinte nem lesz piaca a duális képzésnek, ugyanis a vállalatoknak a járvány után nem az lesz az első dolguk, hogy kitalálják, hogyan foglalkoztassák a szakképzésben tanuló diákokat.

Ráadásul a megígért béremelés anyagi fedezete is kérdéses, és még bizonytalanabbá teszik a koronavírus elleni védekezés miatti költségvetési átcsoportosítások. A szakszervezet nem tud róla, hogy bármelyik szakképzési centrum megkapta volna az egyéni béralkukra vonatkozó szempontrendszert.

A Népszava arról érdeklődött az ITM-nél, hogy miként befolyásolja a járvány az OKJ-s szakmai tanfolyamokat. A válasz szerint a szakvizsgákat érintő részletszabályok kidolgozása még folyamatban van. Több intézmény jelezte, hogy online távoktatással tartják meg képzéseiket, a vizsgákat viszont felfüggesztik, és csak a járványveszély elmúltával fognak új vizsgaidőpontokat kiírni.

Népszava
fotó: pixabay
  • 2021.01.30Videokonferenciás 2 napos Scrum Master képzés A két napos intenzív, gyakorlat-orientált tréning szerepjátékokon és szimulációkon keresztül segít a résztvevőknek megérteni, hogyan alkalmazhatóak a legkülönbözőbb projektekben a Scrum alapelvei. Kitérünk arra is, hogy mikor érdemes használni a Scrumot, és mikor nem. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
  • 2021.02.23 Adatvédelmi tisztviselő képzés Megújult blended képzésünk során a jogi háttér áttekintése mellett gyakorlati példák, megtörtént esetek és a résztvevők által hozott problémák közös elemzése segíti a szabályok értelmezését először e-learning, majd egy online konzultációs nap keretein belül. Részletek Jegyek
  • 2021.03.08 Vezetői kommunikáció és konfliktuskezelés képzés A képzés célja a szervezeten belül eredményes és hatékony kommunikáció feltételeinek és eszközeinek megismerése és begyakorlása, a résztvevők kommunikációs kultúrájának fejlesztése - A személyes és a vezetői kommunikáció hatásfokának és eredményességének javítása - A szervezeten belül eredményes és hatékony együttműködés és konfliktuskezelés alapjainak megismerése Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter