kapubanner for mobile
Megjelent: 11 éve

Mi segítheti a nők foglalkoztatását vidéken?

Borzasztóan alacsony hazánkban a kisgyermeket nevelő nők foglalkoztatási rátája, vidéken pedig még szűkösebbek a lehetőségek. Egy szakmai konferencián ugyanakkor kiderült, a bel- és külföldi piacok építése, a helyi vállalkozások támogatása, a családi gazdaságok erősítése és a feldolgozó üzemi háttér létrehozása nagyban javíthatják a kisebb városokban, falvakban élő nők foglalkoztatását.

Az Európai Bizottság értékelése szerint 2020-ig magas munkaerő-piaci bővülési potenciállal bíró ágazatok, azaz a foglalkoztatási "kulcságazatok" a szociális és egészségügyi terület, az infokommunikációs terület és a zöldgazdaság. A zöldgazdaságban a recesszió alatt is emelkedett a munkahelyek száma, s az EU várja ennek a tendenciának a folytatódását.

- "Fontos szempont a vidék megtartó erejének az erősítése, mely a munkalehetőségek bővülésével, a foglalkoztatottság emelkedésével, a megélhetés biztosításával érhető el. Egyben a természettel való harmonikus együttélés a fenntartható fejlődés, a vidék kulturális örökségének védelme hozzájárul a település és a régió versenyképességének megtartásához" - fogalmazott Ékes Ilona országgyűlési képviselő, az Európai Regionális Szervezet (ERGO) elnöke a Nők a nemzetgazdaságban - A vidéken élő nők munkaerő-piaci helyzetének javítása címmel a minap tartott kecskeméti konferencián.

- "Az Európai Mezőgazdasái és Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásával megvalósuló vidékfejlesztési program keretében megnyílt jogcímek nagymértékben hozzájárultak az agrárszektor és a vállalkozói réteg fejlesztéséhez a 2007-2011 közötti időszakban - emelte ki Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a résztvevőknek írt köszöntő levelében. - Az esélyegyenlőség irányelveit követve 2011 év végéig a vidékfejlesztési támogatások négy tengelyének jogcímein keresztül 28.8 milliárd forint jutott el 27.723 kedvezményezetthez, akiknek mindegyike nő volt. A 2012-es női foglalkoztatás bővüléséhez jelentős mértékben járult hozzá az agrárgazdaság, ahol emelkedett a nők aránya a foglalkoztatottak körében."

A zöldgazdaságban múltunk, tapasztalataink vannak, így könnyen tudunk csatlakozni az EU kezdeményezéséhez - hangsúlyozta előadásában Szalai Piroska, az NGM nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztosa. Elmondta, hogy a 2012-es intenzív bővülés a női foglalkoztatásban több tényező együttes jelenlétének köszönhető. Egyrészt megállt a 25 év alatti fiataloknál korábban jellemző csökkenés, mely annak köszönhető, hogy ennek a korosztálynak a problémái is végre a kutatók és döntéshozók érdeklődésének fókuszába kerültek. Másrészt nőtt a részmunkaidős foglalkoztatás is, ami a bővülés egyharmadát adta.
Nagyon alacsony értékeket mutat a kisgyermekes anyák foglalkoztatása hazánkban. A 6 évnél fiatalabb gyermeket nevelő anyák rátája 34 százalék. A három vagy annál több gyermeket nevelő anyák esetében a 6-11 éves korú legkisebb gyermeket nevelők rátája is alacsony, 44,9 százalék. Azon édesanyáknál, akiknek 1 illetve 2 gyermekük van és a gyerekek már idősebbek 6 évesnél vagy 3 és több gyermekük van, s a gyermekeik idősebbek 12 évesnél, a foglalkoztatási ráta 70-78 százalék - meghaladja az uniós átlagértékeket is.


Ezt elősegítette, hogy az új Munka törvénykönyve definiálja a különböző atipikus foglalkoztatási formákat, valamint az, hogy elindult egy közös gondolkodás, hogy mikroszinten mit tehetnek a gazdaság szereplői a női foglalkoztatás bővítéséért. Ezeket a törekvéseket makroszinten támogatja meg 2013-tól a munkahelyvédelmi akcióterv, amely a női foglalkoztatottak 30 százalékát érinti (25 év alattiak, 55 év felettiek és kisgyermekes nők).

A női foglalkoztatás növelése elsősorban a családok biztonságát szolgálja, emelte ki a miniszteri biztos. A válság miatt megnőtt az anyagi biztonság iránti igény, és ennek megteremtésére két keresőre van szükség. Éppen ezért abban kell segíteni a nőket, hogy ne család vagy munka, hanem család és munka viszonyban tudjanak gondolkodni. Különösen érinti ez a problémakör a 30-40 éveseket, mivel ebben a korosztályban a legmagasabb a gyermeket vállaló, kisgyermeket nevelő nők aránya. A látható és láthatatlan munkát Magyaországon jelenleg sokkal nehezebb összeegyeztetni, mint az EU centrumországaiban, ahol az elmúlt évtizedben megteremtették a rugalmasságot a munkaerőpiacon.

Becsey Zsolt volt EP-képviselő kiemelte, hogy az EU női foglalkoztatásban érvényesülő esélyegyenlőségi programjai, irányelvei növelik a nők munkahelyi esélyeit, új munkahelyeket azonban nem teremtenek, ezért fontos direkt módon is támogatni a vállalkozások alapítását, fejlesztését.

Mágori Józsefné országgyűlési képviselő a makói nők példáján keresztül mutatta be a mezőgazdaságban dolgozó nők helyzetét a rendszerváltástól napjainkig. A rendszerváltás után, amikor a téeszek és a felvásárló üzemek megszűntek, nők ezrei váltak munkanélkülivé a térségben, akiknek semmilyen szakképesítésük nem volt, hiszen mindig is a mezőgazdaságban dolgoztak. Ráadásul a következő évtizedekben egyrészt fokozatosan szűkültek be a külföldi piacok, csökkentek az exportlehetőségek, másrészt az EU-csatlakozás óta áramlanak be Magyarországra a külföldi rossz minőségű, de olcsó termékek, így a belföldi piac is egyre szűkül. A képviselőasszony szerint nem lesz változás addig a vidéken élő nők helyzetében sem - a kiváló termőföldek és a szaktudás ellénre -, ameddig piacokat nem építünk a termékeknek. A kormány intézkedéseit a családi gazdaságok megerősítése és a feldolgozó üzemi háttér visszaépítésére mindenképpen pozitívan, a vidéken élők pozícióját erősítőként értékelte.

A délelőtt utolsó előadásában a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) képviselője, Sasi-Prokriva Eszter ismertette azokat a szolgáltatásokat, melyekkel a hivatal a külföldi piacokra kilépő vállalkozásokat segítik. Exportfejlesztési programjaik keretében segítik a hazai cégek külföldi kapcsolatfelvételét, partner keresést, üzletember találkozókat, gazdasági fórumokat szerveznek, külföldi vásárokon vesznek részt saját standdal, amelyhez hazai vállalkozások kedvezményesen csatlakozhatnak, de képzésekkel, és pályázat- ill. tenderfigyeléssel is segítik az exportőrré válást. A hivatalnak kilenc régióban vannak irodái, szolgáltatásaik ingyenesek, bármely hazai vállalkozás fordulhat hozzájuk kérdéseivel.

Délután a konferencia résztvevői jó gyakorlatokat, inspiráló példákat hallgathattak meg sikeres vidéki vállalkozónőktől, sikeres vidéki kezdeményezésekről.

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk