Megjelent: 12 éve

Milyen hónapjuk volt az álláskeresőknek októberben?

Mérséklődött a nyilvántartott álláskeresők száma és kevesebb szakképzettséggel rendelkező pályakezdő maradt munka nélkül októberben. A relatív mutató szerinti területi különbségek viszont, tovább mélyültek. A képzési programok és közhasznú munka továbbra is közkedveltnek számít a munkanélküliek körében.

36 750 új álláshelyre jelentettek be munkaerőigényt a munkáltatók októberben, ennek egyötödét a közép-magyarországi munkaadók kínálták, emellett jelentős a dél-alföldi és az észak-magyarországi régióban a hónap folyamán igényelt létszám.

Az előző hónap zárónapján még betöltetlen álláshelyek számával együtt az Állami Foglalkoztatási Szolgálat kirendeltségein a munkaközvetítéshez összesen 67,8 ezer álláshely állt rendelkezésre, ebből a zárónapig 29 ezer maradt betöltetlen, amelynek csaknem kilenctizede fizikai, és egytizede szellemi munkaerőre vonatkozott.

A kirendeltségeken összesen 412, 8 ezer álláskeresőt tartottak nyilván október végén, mely az előző hónaphoz képest három ezer fős csökkenést, az egy évvel korábbihoz képest 35, 8 ezer fős növekedést mutat.

Az álláskeresők közel négytizede semmiféle ellátást nem kapott, egyharmada rendszeres szociális segélyben részesült, és 30 százaléka álláskeresési ellátást kapott.

Két százalékkal kevesebb pályakezdőt regisztráltak az előző havihoz és a tavaly októberi létszámhoz viszonyítva. A belépők négytizede a nem anyagi szolgáltatás ágazataiból, egyötöde az iparból, 14 százaléka a kereskedelem, vendéglátásból, 12 százaléka a mezőgazdaságból és 6 százaléka az építőiparból érkezett.

A nyilvántartott pályakezdő álláskeresők létszáma 42 960 fővel zárult októberben, amely 5, 5 százalékkal alacsonyabb, mint szeptember végén, és 4, 9 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Az egy év alatti növekedés, a szakmunkás végzettségűek hat százalékos, és a diplomával rendelkezők számának 16 százalékos csökkenése mellett következett be.

A nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 2007. októberben 9, 4 százalék volt, melyen belül a pozitív pólust a Közép-magyarországi régió 3, 5 százaléka, a negatívat pedig az Észak-magyarországi régió 17, 3 százaléka képviselte. De nem sokkal kedvezőbb a helyzet az Észak-alföldi régióban és SzabolcsSzatmár-Bereg megyében sem. Az utóbbi területen a legmagasabb, 20, 5 százalékos az arány. A legjobb és a legrosszabb helyzetű régió közötti különbség tovább tágult.

Az Európai Unió tagországaiban előírt definíció szerinti munkanélküliségi ráta KSH által publikált legfrissebb adata 7,2 százalék, amely a munkaerő-felmérésből a 2007. július-szeptemberi időszakra, a 15-74 éves népességre vonatkozóan kapott országos adatot mutatja. Ez az érték 0,3 százalékponttal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban.

A foglalkoztatást elősegítő támogatásokban résztvevők augusztusi 62,2 ezer fős létszáma megegyezett a korábbi hónapban mérttel, és 5 százalékkal maradt el a tavaly augusztusi szinttől. Legtöbben bér- és járulék jellegű támogatások és közhasznú foglalkoztatás révén kaptak munkalehetőséget, munkaerő-piaci képzésben pedig 18 százalékuk vett részt. A tavalyi év azonos hónapjához képest egyötödével többen vettek részt támogatott képzésben, de közhasznú munkán is hét százalékkal többen dolgoztak.

Szeptember végén több mint 43 ezer külföldi állampolgár dolgozott Magyarországon engedéllyel. Az érvényes munkavállalási engedélyek, regisztrációk és zöld-kártya igazolások együttes száma alapján a legnépesebb munkavállalói csoportot a román állampolgárok alkotják 28 483 fővel. A második helyen a szlovák, a harmadik helyen pedig az ukrán munkavállalók állnak.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Egyre nagyobb a szakadék a legjobb és az átlagos munkahelyek között

A Legjobb Munkahelyek Program kutatás rávilágít, hogy mi szükséges az erős munkavállalói elkötelezettséghez. Teljes cikk

Általános heti munkaidő

A munkaidő a munkavégzésre előírt idő kezdetétől annak befejezéséig tartó idő, valamint a munkavégzéshez kapcsolódó előkészítő és... Teljes cikk

Munkaidő-beosztás

Az aktuális munkaidő-beosztást kötött munkarendek esetén a munkáltató határozza meg, és legalább egy hétre előre, a beosztás szerinti napi... Teljes cikk