Megjelent: 13 éve

Milyen hónapjuk volt az álláskeresőknek októberben?

Mérséklődött a nyilvántartott álláskeresők száma és kevesebb szakképzettséggel rendelkező pályakezdő maradt munka nélkül októberben. A relatív mutató szerinti területi különbségek viszont, tovább mélyültek. A képzési programok és közhasznú munka továbbra is közkedveltnek számít a munkanélküliek körében.

36 750 új álláshelyre jelentettek be munkaerőigényt a munkáltatók októberben, ennek egyötödét a közép-magyarországi munkaadók kínálták, emellett jelentős a dél-alföldi és az észak-magyarországi régióban a hónap folyamán igényelt létszám.

Az előző hónap zárónapján még betöltetlen álláshelyek számával együtt az Állami Foglalkoztatási Szolgálat kirendeltségein a munkaközvetítéshez összesen 67,8 ezer álláshely állt rendelkezésre, ebből a zárónapig 29 ezer maradt betöltetlen, amelynek csaknem kilenctizede fizikai, és egytizede szellemi munkaerőre vonatkozott.

A kirendeltségeken összesen 412, 8 ezer álláskeresőt tartottak nyilván október végén, mely az előző hónaphoz képest három ezer fős csökkenést, az egy évvel korábbihoz képest 35, 8 ezer fős növekedést mutat.

Az álláskeresők közel négytizede semmiféle ellátást nem kapott, egyharmada rendszeres szociális segélyben részesült, és 30 százaléka álláskeresési ellátást kapott.

Két százalékkal kevesebb pályakezdőt regisztráltak az előző havihoz és a tavaly októberi létszámhoz viszonyítva. A belépők négytizede a nem anyagi szolgáltatás ágazataiból, egyötöde az iparból, 14 százaléka a kereskedelem, vendéglátásból, 12 százaléka a mezőgazdaságból és 6 százaléka az építőiparból érkezett.

A nyilvántartott pályakezdő álláskeresők létszáma 42 960 fővel zárult októberben, amely 5, 5 százalékkal alacsonyabb, mint szeptember végén, és 4, 9 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Az egy év alatti növekedés, a szakmunkás végzettségűek hat százalékos, és a diplomával rendelkezők számának 16 százalékos csökkenése mellett következett be.

A nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 2007. októberben 9, 4 százalék volt, melyen belül a pozitív pólust a Közép-magyarországi régió 3, 5 százaléka, a negatívat pedig az Észak-magyarországi régió 17, 3 százaléka képviselte. De nem sokkal kedvezőbb a helyzet az Észak-alföldi régióban és SzabolcsSzatmár-Bereg megyében sem. Az utóbbi területen a legmagasabb, 20, 5 százalékos az arány. A legjobb és a legrosszabb helyzetű régió közötti különbség tovább tágult.

Az Európai Unió tagországaiban előírt definíció szerinti munkanélküliségi ráta KSH által publikált legfrissebb adata 7,2 százalék, amely a munkaerő-felmérésből a 2007. július-szeptemberi időszakra, a 15-74 éves népességre vonatkozóan kapott országos adatot mutatja. Ez az érték 0,3 százalékponttal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban.

A foglalkoztatást elősegítő támogatásokban résztvevők augusztusi 62,2 ezer fős létszáma megegyezett a korábbi hónapban mérttel, és 5 százalékkal maradt el a tavaly augusztusi szinttől. Legtöbben bér- és járulék jellegű támogatások és közhasznú foglalkoztatás révén kaptak munkalehetőséget, munkaerő-piaci képzésben pedig 18 százalékuk vett részt. A tavalyi év azonos hónapjához képest egyötödével többen vettek részt támogatott képzésben, de közhasznú munkán is hét százalékkal többen dolgoztak.

Szeptember végén több mint 43 ezer külföldi állampolgár dolgozott Magyarországon engedéllyel. Az érvényes munkavállalási engedélyek, regisztrációk és zöld-kártya igazolások együttes száma alapján a legnépesebb munkavállalói csoportot a román állampolgárok alkotják 28 483 fővel. A második helyen a szlovák, a harmadik helyen pedig az ukrán munkavállalók állnak.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Húsz százalékkal marad el a pályakezdő nők bérigénye a férfiakétól

A pályakezdők átlagos nettó bérigénye 247 000 forint. A legmagasabb fizetést a mérnöki, a legalacsonyabbat pedig a középiskolai és szakmunkás... Teljes cikk

Az év eleji emelések látszódtak az áprilisi béradatokban, de jön a visszaesés

A koronavírus-járvány gazdasági hatása kétségtelenül lassítja a keresetek növekedési ütemét, a megmaradt növekedés még az év eleji... Teljes cikk

Munkaerőpiac: csak átmeneti megingást okozott a koronavírus?

A májusi foglalkoztatási adatok a gazdaság újraindulására utalnak, lehetséges, hogy a munkaerőpiac tavaszi megingása átmenetinek bizonyul. A... Teljes cikk