Mészáros Etelka
Megjelent: 4 éve

Mindenki a négy viselkedési stílus egyikébe tartozik

Sokáig fejtörést okozott a HR-es szakembereknek, hogy minek alapján döntsék el valakiről, megfelelő-e egy adott pozícióra vagy sem. Éppen ezért többféle viselkedéskutató módszert dolgoztak ki, melyekben az alapvető viselkedési jegyek alapján vizsgálták a személyeket. Az egyik legelterjedtebb felmérő eszköz a DISC teszt, amely a személyek négy fajta viselkedési stílusára irányul. A mozaikszó a domináns, befolyásoló, stabil és szabálykövető szavak angol megfelelőinek kezdőbetűiből született és kizárólag a látható, megfigyelhető jegyek alapján segít beazonosítani, tudatosítani, hogy ki melyik kategóriába tartozik.

images

images

A DISC modell szerint mindenki 4 viselkedési stílusba sorolható. Ezek a stílusok mindenkiben megtalálhatók, csak eltérő arányban – tudtuk meg Wieland Veronikától, a Wieland és Wieland Kft. trénerétől. A DISC módszerrel megállapítható a preferált, természetes és felvett viselkedés is. Ez egyfajta séma, ami kapaszkodót nyújthat azoknak, akiknek munkája emberekkel kapcsolatos, és szeretnék jobban megérteni mások motivációját, működését, reakcióit. Vezetői kompetenciákat ugyan nem mér, bár nagyon sokan úgy vélik, hogy a Domináns, aki „született vezetőként” viselkedik, biztosan jobb vezetői kompetenciákkal rendelkezik, mint például egy Kompetens. Ez így alapvetően nem igaz. A vezetői kompetenciák fejleszthetők, és a DISC abban segíthet, hogy az adott típusú személynél mire érdemes koncentrálni a fejlesztés során annak érdekében, hogy a vezetői működés lehető legszélesebb spektrumában alkalmassá váljon a vezetői feladatra.

disc modell

A DISC modell négy féle viselkedési stílust különböztet meg az extraverzió és introverzió, illetve a feladat és kapcsolat fókusz tengelyek mentén. A mozaikszó a piros színnel jelölt Domináns (Dominance), a sárga Ismerkedő (Influence), a zöld Szilárd (Steadiness) és a kék Kompetens (Conscientious) szavak kezdőbetűiből tevődik össze.


Manapság sokféle DISC teszt létezik, egyszerűtől a bonyolultakig. Például a DISC+ egy olyan egyszerű mobil applikáció, amely lehetővé teszi 24 viselkedési tényező (testtartás, öltözködés, beszéd tempója, kézfogás stb.) mentén a gyors, egyszerű és megbízható profil és kommunikációs útmutató készítését.

Megfelelő embert a megfelelő helyre

Manapság a DISC teszteket kiválasztásoknál, képzési, fejlesztési folyamatoknál, értékesítések alkalmával is jól tudják hasznosítani a „profilozók”. Segít a kiválasztásban, megtalálhatók vele a megfelelő viselkedésű ember egy adott munkakörbe. Fel lehet mérni azokat a fontos vonásokat, amelyek alapján megfelelő hatást lehet elérni a másiknál. Például olyan feladatokat bízunk rá, ami jobban illik hozzá, úgy jelzünk vissza neki, ahogy azt valószínűleg el tudja fogadni, képesek vagyunk azokat az előnyöket kidomborítani egy értékesítés alkalmával, melyek számára fontosak, és ez által testre szabható a feladat és kommunikáció. Abban is segít, hogy miután a saját viselkedési stílust beazonosítottuk, képesek legyünk jól illeszkedni a másik típusú emberhez. Például, amikor új alkalmazott érkezik a csapatba, nagyon gyorsan fel lehet mérni, hogy milyen viselkedési stílushoz tartozik. Amennyiben valaki gyorsabban ismerkedik vagy Domináns, a kolléga pedig komótosabb Szilárd, akkor fontos a felkészítésénél figyelembe venni, hogy neki több idő kell a tanulásra, többször kell neki elismételni, nyugodt tempóban a feladat részleteit, egyúttal fel lehet készülni az érzelmi hullámra, ami a kihívásokkal jelentkezhet a működésében.

Egy DISC felmérés alapvetően nem feltétlenül arra irányul, hogy alaposan megismerjük a különböző viselkedési típusokat, hanem egyfajta kézikönyvet nyújthat egy bizonyos karakterű ember működéséhez.

Nagyon sokféle személyiség tipológia létezik, amelyek a megfigyelhető viselkedéseknél jóval mélyebben fellelhető vonásokat vizsgálnak, azonban alkalmazásukhoz szaktudásra van szükség, ellenben a viselkedési tipológia egy könnyebben megérthető és átadható rendszer, alkalmazása bárki számára elérhetőbb.

Milyen a kézfogása?

Az említett DISC+ profilozó esetén először mindenkinek a saját viselkedési stílusát szükséges megállapítania, majd egy kiválasztott személlyel kapcsolatban 24 megfigyelhető tényezőn belül 4 előre meghatározott jellegzetes viselkedés közül kell választania. Példa erre, hogy milyen az illető kézfogása, erőteljes, gyors, határozott, barátságos vagy közvetlen – előfordul, hogy a másik kezével is megfogja a kezünket, vállunkat? Rövid, kapkodó, esetleg erőtlen? Nem túl barátságos, nem túl erős?

A 24 tényezőből minimum 12-t szükséges így beazonosítani, majd a rendszer egy rövid kimutatást készít a százalékos eloszlásról. Természetesen ezek a számítások egy jól meghatározott algoritmus alapján történnek, mely elősegíti a biztosabb beazonosítást. A saját és a másik fél stílusát összevetve az alkalmazás egy rövid útmutatást ad, hogyan lehet tárgyalni az illetővel, és mire kell figyelni a kommunikáció során.

A profilozás kiegészülhet vizuális eszközök használatával. A vizualizálás önmagában egy különleges nyelv, amit mindannyian gyermekkorunk óta beszélünk, és ami egyre fontosabbá válik. A vizuális eszközök segítenek megjeleníteni az eredményeket és a haladást. Láthatóvá teszik a gondolkodás menetét és rálátást adnak egy-egy probléma többféle aspektusára, így a csoport megfelelő együttműködésének a kialakításában, elősegítésben is nagyon eredményes megközelítés – tette hozzá Veronika.

Egy jó problémamegoldó workshop nagyon komoly előnyökhöz tudja segíteni a szervezeteket, egyéneket. Elősegíti a legjobb megoldás megtalálását, az erre fordított idő jelentős lerövidítését, a résztvevők elkötelezettségét és felelősségvállalását, növeli az eredményt és döntést. Kialakítható vele egy tanuló szervezeti kultúra, amely saját maga fokozhatja a hatékonyságát és javítja a hozzáállást is.
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
  • 2020.12.10Vezetői képzés - Emberek vezetése modul (C) A vezetői képzés célja az elméleti és gyakorlati vezetői tudás és kompetenciák fejlesztése. A résztvevők a képzésen megismerik a csapat és szervezetépítés és a munkatársak fejlesztésének, vezetésének és értékelésének alapvető vezetői eszközeit. A képzés résztvevői elsajátítják azokat a gyakorlatban alkalmazható technikákat, amelyek segítségével javítható a munkatársak elkötelezettsége és teljesítménye. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
12 lépés a hatékonyabb meetingekért

Sok oka lehet annak, hogy egy meeting nem hatékony. Többek közt, hogy nem tiszta, hogy mi is a megbeszélés pontos témája, fókusza vagy ha nem a... Teljes cikk

Karantén office vs. Home office

Sok kényszermegoldás született a kijárási korlátozások idején, a járvány első hullámában. A munkahelyek többségében a home office-ra nem volt... Teljes cikk

Íme, a Nemzeti Tehetség Program idei díjazottjai!

Magyarország legfontosabb erőforrása az ember, ezért a tehetségek gyarapítása közös feladat - hangoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériumának... Teljes cikk