kapubanner for mobile
Megjelent: 8 éve

Mindenkinek mást jelent a versenyelőny

Megérkezvén a reggeli Liget hangjai fogadnak, a forgatag előtti lassú nagy levegővétel, a tavaszi napsugarak arcsimító csiklandozása és az ébredő természet. Azonban aki igazán nagyot szippantott a levegőbe érezhette, hogy készül valami. Főként a Gundel Étterem rendezvénytermébe lépve a körülölelő bársonyos, eleganciát árasztó falak között egy üdítő pezsgő forgatag vette kezdetét. A két szervező hölgy nagyot alkotott. Olyan előadói gárdát verbuváltak össze a Versenyelőny Konferenciára, amely azt hiszem már önmagáért szinte garanciát jelent arra, hogy a résztvevők a képzeletbeli kosaraikat bőségesen megtömjék nekik szóló üzenetekkel.

images

Erős, kiélezett versenyhelyzetben élünk, nemcsak a fogyasztókért, hanem a jó szakemberekért, egy-egy izgalmas projekt megvalósulásáért, a figyelem megnyeréséért, saját egyensúlyunk megtartásáért és még ki tudja mennyi mindenért folyik a harc folyamatosan. És valóban nem túlzás harcnak nevezni ezt a jelenséget, hiszen keményen helyt kell állni, mert a tét nem kicsi.

A színes köszöntők után, amelyen nemcsak a két szervezőtől, hanem rajtuk kívül egy videómontázs segítségével még számtalan megkérdezett embertől hallhattuk, hogy számukra mit jelent a versenyelőny, rögtön egy erős témával indított a konferencia. A fiatalok bevonzása, toborzása, megtartása. Azt érzékelem, hogy a legtöbb cég ezzel az egyre erősödő problémával találja szemben magát, és tanácstalanul vonja meg a vállát. Rohan tanácsadókhoz, hogy segítsenek, mert nagyon nehéz megtalálni, odacsábítani és megtartani a megfelelő, jó szakembert, főként például az IT világában. Radnai-Tóth Judit, aki mögött sokszínű és hihetetlen mértékű HR szakmai tapasztalat van, aki többek között dolgozott a Preziben is, a legjobb jelöltek felkutatásával és kiválasztásának szentelte az életét. Rendkívül hitelesen, és lelkes, csillogó szemekkel mesélt a jelen kor kihívásairól, az erősödő versenyről és a változó munkaerő-piaci trendekről.

A munkaadói márka jó átkötés volt arra a felütésre, hogy mindenki kommunikál, még akkor is, ha éppen nem is akar vagy nem is tud róla. Szabados Krisztián, PR szakember ragadta magához a szót, és avatta be a hallgatóságot azokba a kulisszatitkokba, hogy miként érdemes változtatni a vállalati kommunikáción. Erős példákkal illusztrálva húzta alá azt a régi igazságot, hogy a kevesebb néha több. Megosztotta velünk, hogy bizony abba az irányba haladnak akár a politikusok, akár a korán ébredő cégvezetők, hogy minél egyszerűbben (lehetőleg 2 szótagos szavakat használva), minél érthetőbben fejezzék ki a mondanivalójukat.
Gundel

Egy rövid szünet utána az adatok tengerében merített meg minket Dr. Bőgel György, aki szinte sokkolta a résztvevőket azzal, hogy milyen szinten nyomon van követve minden lépésünk, hogy mennyiféle adatot tartanak nyilván rólunk, és miként fest az a közeli jövő, ami már tulajdonképpen a jelen ajtaján dörömböl, csak még hezitálnak a vezetők, hogy mekkorára nyissák előtte az ajtót. Addig érkeztünk, hogy a rólunk összegyűjtött adatok alapján akár egy gyerekről is nagy valószínűséggel meg lehet mondani, hogy miben lesz erős, tehetséges, milyen irányba lenne érdemes elindulnia, vagy akár egy randevú kimenetelét is meg lehet jósolni, az illeszkedési pontok ismeretében. Nagy kérdése a jelennek, hogy hol van a határ, hol lehet meghúzni azt a vonalat, amikor figyelembe veszik a rendelkezésre álló adatokat és elemzésével prognosztizálnak, és hol van az, amikor az élet spontaneitásának még teret lehet engedni. Az mindenesetre biztos, hogy a magánélet léte korunkban már csupán illúzió.

A határfeszegető és egyben kicsit nyomasztó valóság után két fiatalember rázta fel a közönséget méghozzá egy olyan verbális párbájjal, ami a játékosításról szólt. Fekete Zsombor és Vendler Balázs mindketten éllovasai a hazai gamification trendnek, a megközelítésük, kiindulásuk azonban mégis más. Zsombor a klasszikus, konzervatív vonalat képviseli, Balázs pedig élményalapon ragadta meg a témát. Izgalmas volt hallgatni őket, látva szakmai egymásra reflektálásukat, ami végül odáig kerekítette ki a történetüket, hogy mindkét megközelítésnek helye van, a lényeg, hogy valóban arra és akkor használják, amikor és amire való. Abban viszont mindketten egyetértettek, hogy nagyon fontos az élmény és a tanulás kettősének egyidejűleg jelen lenni ahhoz, hogy jól működjön ez a folyamat, és a végén ne csak arra emlékezzenek a bevontak, hogy de izgalmas volt, jót játszottunk, hanem megmaradjon, jobban rögzüljön az elsajátításra szánt tartalom, tudás.
GundelKoltányi Gergely a digitális tanulás lehetőségeiről beszélt

A digitális vonalat továbbfűzve meg is érkeztünk a digitális tanuláshoz, amely folyamatából mutatott nekünk Koltányi Gergely jó megoldásokat. Ezek valóban sokaknak lendületet adtak a további képzések tervezéséhez, és kinyitottak olyan gondolatokat, amelyek eddig talán meg se jelentek. Nagyon sok jó gyakorlati példát hallhattunk tőle. Megmutatta, hogy egy ilyen jellegű tananyag fejlesztése valóban nagyon sok előkészítést, tervezést, munkát igényel (pl. akár forgatókönyvíró, rendező, színészek bevonását is), azonban, ha elkészül, akkor a képzésre beírattak számát és azt, hogy mikor és miként végzik el a tanfolyamot már szinte semmi sem korlátozza. Ez akár azt is jelentheti, hogy egy időben több ezer munkatársat is lehet képezni, amikor is a bekerülési magasabb költség, már bőven megtérül.

Az ebéd során átengedhettük magunkat a Gundel Étterem kínálta ínycsiklandozó falatoknak, amely az összes érzékszervünket kényeztették. Természetesen az igazi Gundel-palacsinta sem hiányozhatott az étlapról.
GundelNagy Andrea, az esemény háziasszonya

Az ebéd utáni előadó számára mindig kihívás a figyelem megnyerése és fenntartása. Ezen a konferencián Dr. Chaudhuri Sujit számára jutott ez a nemes feladat, amit megnyerő stílusával, jelenlétével meg is oldott. A fenntartható versenyelőnyről, innovatív gondolkodásról és a szemlélet vállalaton belüli begyűrűzéséről, feltételeiről és megvalósulásáról hallhattunk tőle. A fenntarthatóság kérdése szintén napjaink egyik fontos mozgatórugója. Sok jó megoldás születik, de igazi áttörést, változást az képes véghez vinni, ami nem csak egyszeri és megismételhetetlen, hanem valódi és hosszútávon megoldást hoz. Ehhez adott nekünk támpontokat a nagy tapasztalatú nemzetközi és hazai, egyetemi és versenyszférában egyaránt gyakorlattal rendelkező előadó.

Aztán egy gyors körülnézéssel máris szembesített minket Nagy Andrea azzal a ténnyel, hogy bizony érdemes arra is figyelnünk, hogy jelenleg hat generáció tagjai élnek együtt, és ebből öt megjelenik a munkahelyeken is. Az valóban nem új keletű megállapítás, hogy a fiatalok és az idősebbek között mindig is megvolt a gondolkodásbeli különbség, azonban az, hogy ez a mostanra már nemcsak az életkori sajátosságokra hagyatkozik, hanem a gyorsan változó világunk, és a technikai fejlődés tempója, meg persze az internet mindent átszövő és sokszor át is alakító rendszere felnagyította és távolabb tolta egymástól a különböző generációkat. Felhívta figyelmünket arra, hogy bár ennek a témának a megerősödését az ún. Y-generáció hívta elő, azonban nem szerencsés egy-egy generációt a fókuszba helyezni, és csak róluk beszélni, hiszen azzal többet árthatunk, mint segíthetünk. Éppen az a fontos, hogy ismerjék meg egymást a különböző generációhoz tartozók, tudják a legfontosabb értékeiket, fogadják el egymást és kezdjenek közeledni egymás felé. A különbözőségek helyett a szinergiára koncentráljunk.
GundelBíró Noémi a tehetségek és a jövő viszonylatáról beszélt

Bíró Noémi rendkívül dinamikus, magával ragadó előadásában a tehetségek és a jövőkép viszonylatáról láthattunk nagyon izgalmas körképet. Számos adattal, ön- és szakmai reflexióval nézett szembe a kihívásokkal és a megvalósítási lehetőségekkel. Őszintén elénk tárta és bemutatta, hogy egy olyan cégnek, mint a PwC is bizony vannak kihívásai, vannak nehézségei és számukra is fontos pont, hogy tudjanak fejlődni, megújulni és nem lépést tartani, hanem sokkal inkább elé menni a trendeknek.

A nagyon gyors, technikai szünet után robogtunk, vagy inkább gurultunk tovább a MOL képviselőivel, Dr. Bauer Dáviddal és Pető Zsolttal, akik egy roppant érdekes projektjüket mutatták be. Megmutatkozott, hogy mennyire fontos, hogy a HR valódi business partnerként legyen jelen, hogy megértse az üzlet kihívásait és arra reagálva tényleg együtt tudjon gondolkodni a vezetősséggel. Megosztották velünk, hogy miként lehet élővé tenni a stratégiát, miként lehet bevonni és az unalmas gyakorlatot félretéve valóban átadni a fontos üzeneteket.

Mi mással is folytatódhatott volna ez a nap, mint magával a Flow-val. Vécsey Zsadány és Csíkszentmihályi Mihály közös előadását élvezhettük. Nagyon izgalmas kérdéseket feszegettek, hiszen sokat hallhattunk, olvashattunk arról, hogy személyeknek mit is jelenthet, ha sikerül megtalálniuk, hogy mi is okoz nekik egy ilyen magával ragadó állapotot, arról azonban talán még kevesebb szó esett, hogy egy vállalat mit tud tenni annak érdekében, hogy ez a munkahelyen valósuljon meg, illetve miként tudja segíteni, ösztönözni a munkavállalóit, hogy figyeljenek erre, és ez miért is éri meg egy gazdasági szervezetnek.
Gundel

Végül három inspiratív személyiséggel beszélgetett Nagy Andrea, a konferencia háziasszonya: Al Ghaoui Hesna, Harsányi Bence és Novák Péter ültek a képzeletbeli kerekasztal körül. Hesna a hihetetlen bátorságáról és a félelem kezeléséről, extrém helyzetekben való helytállásról ismert. Tapasztalatai és történetei egy-egy vezető számára is tanulságosak, hiszen nagyon bátornak kell lennie a mai korunk vezetőjének ahhoz, hogy sikerre vigyen egy szervezetet. Meghatározó, hogy ő miként vélekedik egyes helyzetekről és mintaértékű a viselkedése az egész csapat számára. Bence a Momentán társulat vezetőjeként kettős szerepben is a saját bőrén érezheti, hogy egy vezető miként hat a környezetére: hiszen egy speciálisan szerveződött, rendkívül kreatív és színes társulatot vezet, ezen kívül számtalan vezető saját helyzetét játsszák le, mutatják be interaktív vezető- illetve szervezetfejlesztő programjaikon is. Novák Péter pedig köntörfalazás nélkül erős és időtálló üzenetekkel hívta fel a figyelmet arra, hogy itt az idő a cselekvésre, mert nem jó irányba haladunk, és ha ezt nem vesszük észre, akkor lassan mindegy is lesz, hogy miként élünk, mert nem lesz már hol tennünk mindezt. A vezetés több árnyalatát is megmutatták nekünk, megosztották velünk történeteiket, és mutattak a sebezhetőségükből is nekünk a kreatív oldal képviselői és azt gondolom bőven megtöltötték a képzeletbeli batyuját mindenkinek.
Gundel

A Liget időközben megtelt élettel, nyüzsgéssel. Azonban azzal a tudással és tartalommal, ami a Gundel falai magukba zártak ezen a napon csak azok távozhattak, akik ott voltak, jelen voltak a konferencián. Biztos vagyok benne, hogy minden résztvevő talált magának olyan gondolatmorzsát, amit aztán tovább vinni magával, tovább tud ízlelgetni, bontogatni, és saját maga vagy akár vállalata is versenyelőnyt tud belőle kovácsolni.

Lerf Andrea
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Végre egy jó hír: meglepően gyorsan alkalmazkodtak a polikrízishez a női felsővezetők

Megnövekedett munkaterhelésük ellenére optimisták a női felsővezetők a vállalati növekedést, a társadalmi változásokat, a nemek közötti... Teljes cikk

A nők által alapított startupokhoz csak a befektetések 1%-a jut el - így lehetne ezen változtatni

Továbbra is jelentős szakadék tátong a férfiak és a nők esélyei között a startupszektorban. Közép-Kelet-Európában a befektetések 94%-a... Teljes cikk

Kiábrándítóan lassan növekszik a női vezetők száma - mutatjuk, hogy befolyásolja ezt a rugalmas munkavégzés

Miközben a nők által betöltött felsővezetői pozíciók aránya világszerte 19,4%-ról 33,5%-ra nőtt két évtized alatt, a fejlődés... Teljes cikk