Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 13 éve

Mindkét fél tart a távmunkától

A munkavállalók kilencven százaléka elvben szívesen dolgozna távmunkásként, de ha választaniuk kellene, inkább a hagyományos forma mellett döntenének.

A munkaadók is bizalmatlanok: nem véletlen, hogy tizedannyian dolgoznak itthon a munkahelytől távol, mint például Hollandiában.

Az MTA Szociológiai Kutató Intézetében készült felmérése szerint a megkérdezettek több mint 90 százaléka számára vonzó a távmunka. A kutatásban elsősorban a célcsoportot, a közép- vagy felsőfokú végzettségűeket vizsgálták. Ez a fajta foglalkoztatás ugyanis magas fokú szaktudásnál, és önállóságra, fegyelemre való képességnél érvényesül igazán. Szellemi foglalkozásúaknak ajánlott, és természetesen technikai hátteret, így internet-kapcsolatot igényel. A tévhitek érvényesültek az első hazai távmunka-pályázatok meghirdetésénél is: az első állami pályázatot ugyanis alacsonyan képzettek, hátrányos térségben élők, idősek számára írták ki.

Mindkét fél nyer

A távmunka a közhiedelemmel ellentétben nem egyenlő az otthoni feladatvégzéssel. A notebookok és a net segítségével a munka bárhol végezhető, külső helyszínen végezhetőek a feliratok a 8-tól 16 óráig tartó munkaidőtől függetlenítve. Így ez a megoldás nagy segítség a családosoknak: apáknak és anyáknak egyaránt. Hasonlóan a kötöttségeket oldja a job-sharing nevű alternatív lehetőség, mely egy munkakör többfelé osztását jelenti, és például a gyerekes anyák részmunkaidős, de teljes értékű foglalkoztatását teszi lehetővé.

A távmunka segítségével emellett a cégek lefaraghatják a költségeiket, kisebb irodaházat kell fenntartaniuk, csökken a rezsiköltség, és nem egyszer növekszik a teljesítmény a nyugodtabb és stressz mentes munkavégzés eredményeként.

Magyarországon a rugalmas munkaidő beosztásra csak minden harmadik vállalatnál van lehetőség, és a job-sharing még a távmunkánál is jóval ritkább. Pedig a dolgozók idejének és magánéletének figyelembe vétele jelentősen növeli az elégedettséget és a céghez való kötődést. Nem véletlen, hogy a 2005. év Legjobb Munkahely-felmérés győztese, a GlaxoSmithKline (GSK) is a rugalmas munkáltatók közé tartozik, itt a benti túlórázás helyett - akár a nap bármelyik szakában - haza lehet vinni a munkát.

A távmunkában dolgozók aránya kontinensünkön 13-14 százalék, az USA-ban 30 százalék. Európában Hollandia vezet, ahol a munkavállalók 20 százaléka dolgozik a vállalat székhelyétől függetlenül.
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Virtuális meetingek: sok még bennük a kihívás

Egyre inkább életünk részévé válik a virtuális térben való munkavégzés, de az átállás és az ezt támogató platformok használata tartogat... Teljes cikk

A rugalmas foglalkoztatás a jövő

A távmunka egyre népszerűbb hazánkban is, a dolgozók elégedettségét növeli, a munkáltatónak pedig kevesebb költséget jelent, így mindenki nyer.... Teljes cikk

Élményt akar a munkaadótól az Y és a Z generáció

Varázsszó-e a home office? Hogyan csábítható a céghez és tartható meg az Y és a Z generáció? Munkahelyi baleset-e, ha az otthonról dolgozó... Teljes cikk