Megjelent: 14 éve

Mire kell figyelni külföldi diák foglalkoztatásakor?

A nyár közeledtével egyre nagyobb számban jelentkeznek, különösen nemzetközi cégeknél, külföldi állampolgárságú diákok. Munkáltatóként elsősorban nyelvtudásukat, külföldön megszerzett és hazánkban ritka végzettségüket tudjuk hasznosítani. De melyek az irányadó szabályok egy külföldi diák felvétele esetén?

images

images

Ugyanúgy, mint a nem hallgatói státuszban munkát vállaló külföldiek esetén, a diákoknál is az állampolgárság az első differenciáló tényező. Lehetőség szerint a felvételi eljárás legkorábbi szakaszában derítsük ki, hogy jelöltünk mely nemzetet képviseli.

Szabad mozgás, szabad munkavállalás

2009. január 1-je óta a Svájc és az EGT 29 tagállamának állampolgárságával rendelkező diákok - és nem diákok - esetén nincs olyan jogszabályi kritérium vagy limit, ami a foglalkoztatás útjába állhat. Amiről meg kell győződnünk, hogy a diák rendelkezik-e a bejelentéshez szükséges magyar adóazonosító jellel illetve TAJ számmal.

Amennyiben ezek még nem állnak rendelkezésre, beszerzésük gyorsan intézhető. Az adóazonosító jel bel- illetve, ennek hiányában, külföldi lakcímmel is igényelhető. Külföldi lakcímmel igényelve, egy hetet kell várnunk az adóazonosítóra a Kiemelt Adózók Igazgatóságán; magyarországi lakóhely igazolásával (lakcímkártya) nyomban kiadja a lakóhely szerint illetékes adóhivatal - amennyiben személyesen intézzük. Postai úton kérve számoljunk a postázás idejével is! Első körben az adószámról egy igazolást kapunk kézhez, papíron, míg magát az adókártyát (jóval) később küldik meg a kérelemben megjelölt címre. A foglalkoztatáshoz azonban az adóazonosító önmagában már elég.

A TAJ kiadásának előfeltétele, hogy a hallgató rendelkezzen regisztrációs igazolással. A legtöbb oktatási intézmény ennek beszerzésében segítséget nyújt a diákoknak. A regisztrációs igazolás kiadását követő két-három héten belül pedig postán megérkezik a lakcímkártya.

Itt érdemes megjegyezni: amennyiben a hallgató csak regisztrációs igazolással - tehát lakcímkártyával még nem - rendelkezik, részére az illetékes REP papíralapú igazolást ad ki a TAJ számról, viszont ha a lakcímkártya is rendelkezésre áll, laminált TAJ-kártya lesz az eljárás eredménye.

Miután minden szükséges azonosító a rendelkezésünkre áll, már csak egy fontos feladatunk maradt: mind a foglalkoztatás megkezdését, mind megszűnését írásban jelezni kell az illetékes Regionális Munkaügyi Központ felé, legkésőbb a be- illetve kilépés napján. Ennek megtörténtéről igazolást ad ki a munkaügyi központ, amelyet három évig köteles megőrizni a munkáltató.

Harmadik országbeliek

Az ún. "harmadik országbeliek" - mindazon külföldiek, akik nem tartoznak a fenti személyi körbe - foglalkoztatása alapesetben engedélyköteles. A vonatkozó szabályozás azonban számos személyi kört - például bevándorolt vagy letelepedett státuszban lévők, magyar állampolgár házastársa- mentesít a főszabály alól. Aki tanulmányi célú tartózkodási engedéllyel tartózkodik Magyarországon, az ugyancsak engedély nélkül foglalkoztatható, a jogszabály által meghatározott munkaidő maximum betartása mellett.

A kritériumok

A megfelelő státusz - tanulmányi célú tartózkodási engedély megléte. Ezt leendő munkatársunk útlevelében találjuk. Mindenképp ellenőrizzük az engedély típusát ('tanulmányok folytatása'), mivel más célú engedély esetén - pl. 'családegyesítés' vagy 'egyéb' - más szabályok az irányadóak. (Amire érdemes odafigyelni: az ügyintézés kezdetekor célszerű azt is ellenőrizni, hogy a többi mentesség valamelyike nem áll-e fenn - ugyanis könnyen kiderülhet, hogy leendő munkatársunk egyéb jogcímen kedvezőbb feltételekkel, a munkaidőkeret kikötése nélkül foglalkoztatható.)

Nappali tagozat - igazolva

Bár a tanulmányi célú tartózkodás engedélyezésének feltétele a nappali tagozatos hallgatói jogviszony, a munkáltatónak is szüksége lesz eredeti hallgató jogviszony igazolásra, mégpedig minden szemeszter tekintetében. Az igazolás és a tartózkodási engedély másolatát helyezzünk el a foglalkoztatott diák személyi fájljában (a munkavállalási engedély alóli mentesség igazolására), az eredetire a TAJ-szám intézésénél lesz szükségünk.

Miért szükséges minden félévre bekérni az igazolást? Indoka, hogy a tartózkodás csak akkor jogszerű, ha a diák valóban fenntartja hallgatói jogviszonyát. Ellenkező esetben a tartózkodás okafogyottá válik és tartózkodási engedélyét az idegenrendészet visszavonhatja - s amennyiben így történik, a visszavonás pillanatától a foglalkoztatás jogellenes, annak minden hátrányos következményével együtt.

Emiatt minden félév kezdetekor kérjük be az igazolást. Ezt a regisztrációs időszakot követően az intézmények kötelesek kiadni - az irányadó időpontokat az oktatási intézmények hallgatói oldalain találjuk meg.

A munkaidő

A diákokra vonatkozó speciális munkaidő-szabályok az alábbiak:

A tanulmányi célú tartózkodási engedéllyel rendelkező harmadik országbeli állampolgár keresőtevékenységet a szorgalmi időszakban hetente legfeljebb huszonnégy órában, szorgalmi időszakon kívül évente legfeljebb kilencven napon vagy hatvanhat munkanapon végezhet teljes munkaidőben.

A legfontosabb szabály, hogy a szerződés maximum a tanulmányi célú tartózkodási engedély érvényességéig köthető meg - mivel az azt követő foglalkoztatás már engedélyköteles lenne.

Külön kell választani a szorgalmi időszakon belüli és azon kívüli munkavégzést. A szorgalmi időszak pontos hosszáról ugyancsak az adott oktatási intézmény hallgatói oldalán célszerű tájékozódni. Ezen időszakon belül a heti 24 órás foglalkoztatást kell a szerződésbe foglalni.

A szorgalmi időszakon kívülre esik az I. és II félév közötti vizsgaidőszak illetve a nyári szünet. Munka szempontjából ez utóbbi a releváns - amennyiben a hallgató a nyarat is munkával tölti, erre az időszakra teljes munkaidős foglalkoztatása is lehetséges, a következő szorgalmi időszak kezdetéig - de természetesen csak akkor, ha a tartózkodási engedély a nyári időszakot is lefedi!

A fentieken felül szükségünk lesz még egy adóazonosító jelre és TAJ számra is.

A TAJ szám kérelmezéséhez szükséges a hallgatói jogviszony igazolásának eredeti példánya - az egészségbiztosítási pénztárban is ezzel igazoljuk, hogy diákunk foglalkoztatása engedélymentes. Ne felejtsük el az útlevél, tartózkodási engedély és a szálláshely bejelentő másolatát sem. Harmadik országbeli diák részére az egészségbiztosítási pénztár papír alapú, havonta pecsételendő igazolást ad ki.

Dr. Bobák Zoltán
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Melyek a legnépszerűbb diákmunkák és mennyit lehet keresni?

60 ezer látogatóval minden rekordot megdöntött a januári Educatio oktatási kiállításon résztvevők száma. A vágyott diploma azonban rengetegbe... Teljes cikk

Felmérés: minden második fiatal külföldre menne dolgozni 10 év múlva

Négyből három 16 és 24 év közötti magyar fiatal gondolja úgy, hogy pályakezdőként nem könnyű manapság elhelyezkedni – derül ki az OTP Fáy... Teljes cikk

Milyen a tökéletes munkahely a Z-generáció szerint?

A Z-generáció az első olyan nemzedék, amelyik nem ismeri az internet előtti világot. A korszakváltó korosztály világlátása, és életcéljai is sok... Teljes cikk