Megjelent: 7 éve

Mit javasol a HR-es? Hogyan fejleszthető a leghatékonyabban a kollégák angoltudása?

Mit javasoljak a kollégáimnak: hogyan tudják a leghatékonyabban fejleszteni nyelvtudásukat? Ezzel a kérdéssel Maruzsi Ágnes egy multinacionális gyógyszeripari vállalat kiválasztásért és képzésért felelős HR szakembere is szembesült. Ágnes évek óta dolgozik fejlesztési területen, így kollégáinak is rendszeresen tesz javaslatot arra, hogyan tudják leghatékonyabban fejleszteni angol tudásukat. Gyakorló szakemberként olyan módszereket javasol, amiket ő maga is kipróbált. Személyes tapasztalatairól beszélt nekünk.

Egy multinacionális vállalatnál alapkövetelmény az angol nyelv valamilyen szintű ismerete, a vezetők számára pedig elengedhetetlen a tárgyalási szint. A ti cégeteknél milyen szinten beszélnek a kollégák angolul?

Maruzsi ÁgnesAmikor elkezdtem a fejlesztéssel foglalkozni, azt tapasztaltam, hogy vannak olyan kollégák a cégnél, akik több éve tanulnak már angolul és az írásbeli kommunikáció zökkenőmentesen megy nekik, azonban nehezen tudnak megszólalni. Én is sok éven keresztül tanultam az angolt és tapasztalatból tudom, hogy a készség szintű nyelvtudás csak a beszéddel sajátítható el. Ha valaki nem töltött valamennyi időt intenzív nyelvi környezetben vagy nem használja napi szinten az angolt, akkor a beszédben mindig bizonytalan lesz.

Te hogy tanultál meg angolul 'beszélni'?

Én már általános iskolában speciális angol tagozatra jártam, később pedig középiskolában és egyetemen is folytattam a nyelvtanulást. Anyanyelvi környezetbe Angliában csöppentem egy nyári munka kapcsán, ez persze sokat segített a beszédkészség fejlesztésében. Igazán intenzíven azonban csak a jelenlegi munkahelyemen kezdtem el használni: számos külföldi kollégám van, akikkel angolul tartom a kapcsolatot, bár nem napi szinten. Telefonon, email-ben és személyesen is kommunikálunk. Vannak régiós HR meetingjeing és videokonferenciáink, amiken szintén angolul beszélünk, sőt gyakran veszünk részt angol nyelvű web-alapú tréningeken is.

Egy multinacionális gyógyszercégnél nyilván nagy hangsúlyt fektettek a kollégák nyelvi képzésére. Milyen képzéseket biztosítotok nekik?

A kollégáknak céges nyelvtanfolyamokat biztosítunk, ahol heti két alkalommal 2-4 fős csoportokban tanulnak angolul. Ez fejlesztéshez, szintentartáshoz mindenképpen jó eszköz. Azonban ehhez az kell, hogy a munkahelyi vezető támogassa azt, hogy az adott kolléga hetente két alkalommal néhány órát kiesik a munkából. Ezt nem minden funkció engedheti meg magának. Azoknak a kollégáknak, akiknek a munkájuk miatt nagyon indokolt, egyéni órákra is van lehetőségük, magántanárral. Volt idő, hogy kipróbáltuk a 'mini tréningeket' is azzal a nyelviskolával, aki a csoportos tanfolyamokat is szervezi nekünk, de ezek annyira nem voltak népszerűek.

Milyen képzési formát szoktál ajánlani azoknak, akik kifejezetten a beszédkészségüket szeretnék fejleszteni?

Néhány éve fedeztük fel a nyelvi bemerítés módszerét. Kifejezetten azoknak a kollégáknak kerestünk valamilyen „alternatív” módszert, aki már több éve tanultak a cégnél angolul, de nehezen szólaltak meg. Így találtunk rá az Angloville nyelvi programjára, ami egy nagyon intenzív, beszédközpontú tréning; ötvözi az anyanyelvi környezetben zajló intenzív tanulást a rendszeres, személyre szabott tréningekkel.

Tehát kifejezetten olyan módszert kerestetek, ami nem a klasszikus tantermi formára épít?

Igen, mivel a vezetők és a vidéken dolgozó kollégák sokszor nagyon elfoglaltak, arra jutottunk, hogy nekik jobb lenne egy intenzívebb, alternatív módszer, így esett a választásunk az Angloville „nyelvi bemerítéses” módszerére. Így csak egy hetet kell az intenzív nyelvtanulásra szánniuk ahelyett, hogy hosszú távon, rendszeresen, heti kétszer kellene még valahová elmenniük tanfolyamra. Az intenzív nyelvi bemerítéssel viszonylag rövid idő alatt fel tudják magukat hozni egy következő szintre.

A nyelvi bemerítés módszer egy teljesen más megközelítést alkalmaz, mint a hagyományos nyelviskolák, nyelvtanfolyamok. Tapasztalatod szerint tényleg hatékonyabban lehet vele angolul tanulni?

Igen, én is részt vettem egy Angloville táborban, olyat ajánlok a munkatársaimnak, amiről tudom, hogy hatékony. Ez egy bentlakásos program, egy 1 hetes tábor itthon Magyarországon, ahol egy héten át folyamatosan angolul beszéltünk anyanyelvi mentorokkal, mindenféle témában. Magyarországon nagyon gyakori probléma, hogy aki nem használja napi szinten a nyelvet az nem mindig mer beszélni, hiába van meg passzívan a megfelelő tudása. Ezt a nyelvi korlátot kell legyőzni, amire ez a módszer azért is jó, mert a résztvevők „kényszerhelyzetben” vannak, az anyanyelvi mentorokkal nem lehet másként kommunikálni csak a saját nyelvükön. Persze nagyon támogató és inspiráló környezetben történik mindez. Két-három nap után aztán az agyunk annyira át tud állni az angolra, hogy sokan már angolul is álmodnak és pont ez kell ahhoz, hogy valaki folyékonyan beszéljen egy idegen nyelvet.

Te elsősorban HR-esként vagy egyszerű alkalmazottként mentél a táborba?

Én az Angloville program előtt már hónapok óta nem jártam ezekre a csoportos, céges szervezésű órákra. Ennek az volt az oka, hogy a főnököm szerint én már túl jól tudtam angolul ahhoz, hogy a megszokott keretek között folytassam a nyelvtanulást. Úgy vélte, nem mutatkozott már akkora fejlődés. Voltam egy szinten, és hiába folytattam volna a szokásos tanfolyami keretek között a tanulást, nem tudtam volna sokkal előrébb jutni. Ez nekem fájó pont volt, hiszen nem használom napi szinten az angolt, amikor viszont szükséges, akkor szépen kellene megszólalnom. Így azt beszéltük meg, hogy ösztönzésként kipróbálhatom a nyelvi bemerítést.

Magáról a nyelvi bemerítésről mi a véleményed?

Nekem nagyon tetszett, többek között az a része is, hogy kötetlen volt. Tetszett, hogy elmehettünk például sétálni. Számomra főleg a beszéd, az új szavak, az önkifejezés fejlesztése volt a cél, és ezt akár séta vagy étkezés közben is megtehettem. A mentorommal is nagyon nagy szerencsém volt. Dolgozott vállalati környezetben, volt tanácsadó multinacionális cégnél. Összeszedett és fókuszált volt. Angol kifejezések terén tanított új dolgokat, amiket korábban nem használtam és sokat segített a prezentáció gyakorlásában is. Érdekesek voltak az emberek is, akik részt vettek a programon, mind a magyarok, mind pedig a mentorok. Minden szempontból hasznos volt. (Az Angloville táborokban ugyanannyi mentor van jelen ahány résztvevő, az órák így egy mentor-egy résztvevő felállásban zajlanak. Mindenkinek van egy kijelölt mentora, hogy minél személyreszabottabb legyen a képzés. Vele reggelente találkoznak, ő segíti a felkészülést a hét végén tartandó prezentációra, egy olyan témában, ami a résztvevőt érdekli. a szerk.)

Egy külföldi angol tanfolyamon is bemerítik a résztvevőket a nyelvbe. Nálatok erre van lehetőség?

Korábban külföldi nyelvtanfolyamra is volt lehetőség a cégnél, de a kollégák folyamatos időhiányban szenvedtek és a költségek is magasak voltak. Az Angloville jó alternatívának bizonyult, ráadásul sokkal költséghatékonyabb és legalább olyan jó eredményeket produkál, mint egy külföldi tanfolyam. Én személy szerint sokat profitáltam az Angloville programjából, ezért ajánlom a kollégáimnak is.

Az Angloville nyelvi sziget programjai felnőtteknek, kamaszoknak és gyerekeknek segítenek a magabiztos angol kommunikációs készség megszerzésében. Az élményalapú bentlakásos táborokban egész nap egyéni, illetve páros kommunikációs gyakorlatok folynak különböző angolszász országokból érkező anyanyelvi mentorokkal, így szimulálva a természetes nyelvi környezetet.
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Idegenrendészeti törvény: első tapasztalatok - szakmai tájékoztató reggelit szervez az Expat Center

Megjelent az új idegenrendészeti törvény végrehajtási rendelete, újra be lehet nyújtani tartózkodási engedély iránti kérelmeket az Országos... Teljes cikk

Munkaerőpiaci fordulatok: Innováció és alkalmazkodás a HR-ben

A vállalatoknak 2024-ben is nagy kihívásokkal kell szembenézniük a munkaerőtoborzás, valamint munkaerőmegtartás tekintetében, hiszen a... Teljes cikk

A legdrágább munkakör a betöltetlen munkakör. De mennyi az annyi?

Minden betöltetlen kulcspozíció veszteségforrás, mert jelentős termeléskieséssel jár, a meglévő állományra nehezedő többletterhelés okozta... Teljes cikk