Megjelent: 6 éve

Mit kíván a jövő munkahelye? - alkalmazkodást felsőfokon

Következő generációs munkavégzés - túlélési útmutató. Ezt a címet kapta a Ericsson Networked Society Lab tanulmánya, amely azt boncolgatta, hogy az infokommunikációs eszközök és technológiák hogyan hatnak a munkavégzésre, a munkaszervezésre.

A kutatás során HR-szakértőkkel, szervezeti szakértőkkel, vezető mérnökökkel és üzleti gondolkodókkal készítettek interjúkat, kicsi és nagy üzleti vállalkozásoknál vizsgálták a munkaszervezést, mondta el a kutatásról Mikael Eriksson Björling az Ericsson fogyasztói magatartással foglalkozó szakértője.

A tanulmányban összefoglalták, hogy mitől lesz sikeres egy munkáltató és egy munkavállaló ebben az átalakuló környezetben.

A sikeres munkáltató három alapszabálya

1. Értékvezérelt és hitelt érdemlő küldetés. Jó ha munkavállalók látják munkájuk értelmét a nagy egész szempontjából. Ezért elvárják a vállalat vezetésétől, hogy megindokolja, mi értelme van a szervezet létének. Ebben a tekintetben fontosabbak a személyes értékek, tervek és célok, mint a pénz, azaz a fizetés, a rang és a feladatok.

2. Nyílt és demokratikus munkakultúra kiépítése. Ez köti össze egymással az alkalmazottakat, és elkötelezetté teszi őket egymás iránt. A munkavállalók hálózatokat alakítanak ki, és az egyéni értékek alapján alakítanak ki hatékony munkamódszereket.

3. Lebomlanak a szervezeti határok. Egy olyan korban, amikor a munkavégzés helye bárhol lehet, újra meg kell határozni az iroda definícióját. Az iroda mint helyszín célja az ott létrejövő interakció minőségének optimalizálása lesz. A munkavállalók elvárják majd, hogy munkakörnyezetük egyéni igényeikhez igazodjon.

A sikeres munkavállaló három ismérve

1. Tudás és alkalmasság. A munkavállalóknak új képességeket kell elsajátítaniuk ahhoz, hogy továbbra is megállják a helyüket a munkaerőpiacon, és elég vonzó alternatívát jelentsenek a többi jelentkezőhöz képest.

2. Az önmarketing tökéletes elsajátítása. A folyton változó hálózatokban végzett munka fontossá teszi azt is, hogy személyes képességeinket ne csak alkalmazzuk, hanem meggyőző ki is tudjuk fejezni. A jövő munkavállalóinak képesek kell lenniük projektek kezdeményezésére és kis csoportok létrehozására. Ezekben a csoportokban meggyőzően kell "eladniuk" saját hozzájárulásukat egy adott folyamathoz, és saját maguk "márkamenedzserként" is meg kell állniuk a helyüket.

3. Mindig valami jobbat keressünk. A munkavégzés a jövőben nem azt jelenti, hogy keresünk egy könnyű munkát jelentő, biztonságos munkahelyet, és ott gyökeret eresztünk. Akik az új környezetben sikeresek lesznek, mindig potenciálisan több előnyt és/vagy kihívást jelentő egyéb lehetőségeket keresnek.

Bitport
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Értékelhetik a stratégiai cégek a távozó katonákat

A Honvédelmi Minisztérium (HM) arra kérte a létfontosságú magyar vállalatok vezetőit, hogy értékeljék a veszélyhelyzetben hozzájuk kirendelt... Teljes cikk

Változásmenedzsment koronavírus idején: jelesre vizsgáztunk

Mit tanultak a vezetők a koronavírus által előidézett különleges helyzetből, és hogyan lehet sikeresen felkészíteni egy szervezet tagjait a hasonló... Teljes cikk

Munkahelyből kreatív tér lesz az iroda

Az egészen biztos, hogy az iroda, mint munkahely a jövőben funkciójában és kinézetében is jelentősen átalakul. Nagyobb szerepe lesz a közösségi... Teljes cikk