Megjelent: 13 éve

MOL és Procter&Gamble: a legjobb lelki egészségfejlesztők

Egy európai szintű kampány során a vállalatok felmérhették, munkahelyük miként javíthat lelki egészség-fejlesztési gyakorlatán. Közülük két munkahely érdemes a legjobb gyakorlat címre - a MOL Nyrt. és a Procter&Gamble, Hyginett Kft - olvasható a portálunkhoz eljuttatott sajtóközleményben.

A Munkahelyi Egészségfejlesztés Európai Hálózata (ENWHP) 2010-ben európai szintű kampányt indított, hogy felhívja a figyelmet a munkahelyi lelki egészségfejlesztés fontosságára.

Az ENWHP magyarországi tagszervezete, az Országos Egészségfejlesztési Intézet az Egészségesebb Munkahelyekért Egyesülettel közösen "Munka: Lélekre Hangolva" címmel 2010. február 3-án a kezdte meg hazai kampányát. A kampány során a szervezők a honlapról letölthető útmutató formájában célzott információt nyújtottak a munkaadóknak és munkavállalóknak a munkahelyi lelki egészségfejlesztésről és ingyenesen kölcsönözhető vándorkiállítást bocsátottak az érdeklődő vállalatok rendelkezésére, amely tippeket, ötleteket nyújt a munkahelyi lelki egészségfejlesztési kezdeményezésekhez. A vállalatok egy online kérdőív segítségével csatlakozhattak a programhoz, amelynek segítségével felmérhették, munkahelyük miként javíthat lelki egészségfejlesztési gyakorlatán. A kérdőívet kitöltők közül a legmagasabb pontszámot elérők jó gyakorlata helyszíni szemle során is megtekintésre került.

Közülük két munkahely érdemes a legjobb gyakorlat címre - a MOL Nyrt. és a Procter&Gamble, Hyginett Kft. Képviselőik a 2010. december 2-án tartandó kampányzáró rendezvényen vehették át a "Legjobb Munkahelyi Egészségfejlesztési Gyakorlat" díjat. A kiválasztás során a MOL Nyrt. esetében fontos szempont volt, hogy a lelki egészségfejlesztési tevékenységek egy komplex egészségfejlesztési stratégiába ágyazódnak, és hogy modellprogramok, tudományosan megalapozott felmérések, továbbá pszicho-szociális kockázatfelmérés alapozzák meg azokat. A Procter&Gamble, Hyginett Kft. esetében a vezetőknek a lelki egészségfejlesztés iránti magas szintű, a vállalati politikában is deklarált elkötelezettsége társul az alkalmazottakkal való nyílt kommunikációval és párbeszéddel.

A kampány ideje alatt, 2010. október 1-jén a Munkahelyi Egészségfejlesztés Európai Hálózatának tagjai - köztük az Országos Egészségfejlesztési Intézet - elfogadták az Edinburghi Deklarációt a munkahelyi lelki egészségfejlesztés és jóllét támogatásáról. A deklarációban a tagok elkötelezettségüket fejezik ki a munkahelyi lelki egészség és jóllét fejlesztésének folytatására. A Deklaráció továbbá felhívja az európai munkáltatókat, munkavállalókat, szakszervezeteket, közvetítő feleket és kormányokat, hogy helyezzenek nagyobb hangsúlyt a munkahelyi lelki egészségfejlesztésre, és hozzanak intézkedéseket a munkahelyi lelki egészség és jóllét védelmére és elősegítésére.


Mentális egészségfejlesztés a MOL munkahelyein



A MOL már évekkel ezelőtt felismerte a munkahelyi egészségfejlesztés fontosságát, ezért "STEP-Tégy egy lépést az egészségedért" néven programot indított munkavállalói részére, amely rendkívül népszerű lett a dolgozók körében, és eredményeit nemzetközi szinten is elismerik. Ezt a programot egészíti ki a társaság újabb, "COHESIO" nevű projektje, amely a munkahelyi pszichés stressz felmérését és kezelését tűzte ki céljának, és első eredményeit már alkalmazzák a mindennapi munkában.

A MOL-csoport stratégiaalkotásában messzemenőkig figyelmet kell fordítani azokra a hazai és nemzetközi felmérésekre, amelyek a munka világában az elmúlt évtizedben napvilágot láttak. Alapvető érdeküknek tartják, hogy figyeljék a fő irányokat, felmérjék fontosságukat, és időben építsék be őket saját vállalati gyakorlatainkba, ellenkező esetben versenytársaikkal szemben gazdasági hátrányokat szenvedhetnek - vallják közleményükben.

Hiszik, hogy a munkahelyi egészségfejlesztési programnak jövője van a vállalati stratégiaalkotásban, emellett most egy új kihívással, a munkahelyi pszichés terhelés felmérésével és kezelésével kell szembenézniük. A munkahelyi pszichés stressz (hivatalos terminológiai szerint pszicho-szociális kockázat) felmérése és kezelése a MOL több programjába is beépült. A kockázatok felmérése bekerült a COMPASS - átfogó munkahelyi kockázatértékelési rendszerbe, amely a gyakorlatban azt jelenti, hogy 2011 év végére a MOL-csoport vállalatainak meghatározó hányadában ismertté válik a munkahelyi stressz, mint kockázat mértéke.

A munkahelyi stressz-kockázat kezelésére a MOL a "COHESIO" nevű projektet indította, melynek feladata, hogy a pszichés stressz-kezelést a mindennapi működés részévé tegye. A COHESIO projektbe még két programelem került beépítésre: a műszakos munkavállalók pszichés stressz-szintjének műszeres mérése és nem váltóműszakos kontroll csoporttal történő összehasonlítása, valamint egy ergonómiai kockázat-menedzselési kísérleti (pilot) program.
A munkahelyi stressz-kezelés elsősorban munkahelyi stressz-kezelő tréningek igénybevételével történik, amelynek több formája ismeretes. Elsősorban a csoportos stressz-kezelés tréningek és a munkahelyi vezetők részére tervezett tréningek alkotják a program gerincét, de akár az autogén tréning - mely egy elismert és széleskörűen alkalmazott relaxációs technika - is bekerülhet a programba.


Procter&Gamble Hyginett Kft. és a lelki egészségfejlesztés



Az egészség nemcsak az egyén, hanem a munkáltatója számára is érték - vallja közleményében a cég. "Rég felismert tény, hogy munkavállalóink egészségi állapota, teljesítőképessége, és munkájának hatékonysága szorosan összefügg. Ezért fogalmazza meg vállalatunk üzleti stratégiája is gazdasági érdekként munkavállalóink egészségének támogatását, fejlesztését."

Ez a cég vállalati filozófiájának, gyáruk kulturális akciótervében is tükröződik, mely külön fejezetekben foglalkozik jól-léti programjaikkal, illetve a munka és magánélet egyensúlyának támogatásával. Elektronikus kérdőív formájában a P&G valamennyi dolgozója véleményt nyilváníthat, névtelenül. A visszajelzésekre épülő, és fejlesztést célzó kulturális akcióterv minden év augusztusában kerül összeállításra a kollégáktól több formában is beérkező visszajelzések alapján.

Lelki támogatást nyújtó programjukban 114 munkatársuknak segítettek mentális nehézségeikben utat találni az elmúlt évben, 32 esetben pszicho-terapeuta segítségét is igénybe véve. A program teljesüléséért a Foglalkozás-egészségügyi Szolgálat munkatársai felelősek, pszichológus és pszichoterapeuta bevonásával, akik a munkaalkalmasság megállapításban, valamint a lelki egészség helyreállításban is segítik dolgozóikat. A rászoruló alkalmazottak kéthetente jelentkezhetnek be konzultációra, mely helyben, a gyár területén, annak rendelőjében hozzáférhető. A szolgálat elektronikus és csoportos tréningjein rendszeresen tájékoztatják alkalmazottaikat e program elemeiről, melynek megelégedettségi mutatója 95 százalék fölött van.

Ebben az évben vezették be az ún. "vállalati atléta" (Corporate Athlete) képzést is. A tréning az egyén jóléti állapotának összetevőit vizsgálja, az energizált, harmonikus élet megteremtéséért. Foglalkoznak a spirituális és a mentális béke kérdésével, a fenntarthatóság kedvéért rendszeres frissítő információk biztosításával.
A civilizációs betegségként emlegetett stresszt is mérték kollégáiknál, valamint stressz-kezelést, jógát taníttattak segítve a lelki kiegyensúlyozottság állapotát.
Fontos összetevőjeként a lelki egészségnek, a társas kapcsolatok támogatására is hangsúlyt fektettek. A gyár minden részlege csapatépítő rendezvényeken erősíti az interakciókat, és évente egyszer, az egész szervezet, családtagjainkkal karöltve egy családi napot is eltölt.
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
40 év óta először szigorítottak a dolgozókat a veszélyes anyagoktól védő szabályokon

Az európai parlamenti képviselők szerdán új szabályokat fogadtak el a munkahelyi káros anyagoknak való kitettség korlátozására, negyven év óta... Teljes cikk

Magánügy a dolgozó egészsége vagy éppen ellenkezőleg?

Miért komoly probléma az egészséges (munkában)megtartási HR-stratégia hiánya? - teszi fel a kérdést Papp Tamás István HR szakember. Decemberben az... Teljes cikk

A munkaköri alkalmassági vizsgálatról: a hiányának is hosszú lehet az árnyéka

Csak akkor vizsgálná orvos a munkakörre való alkalmasságot, ha ezt jogszabály írná elő, illetve, ha a munkáltató erről így döntene – erről... Teljes cikk