Szerző: Kis Eszter
Megjelent: 7 éve

Munkaerőhiány a kölcsönzési piacon

images

images

A jelenlegi munkaerő-piaci tendenciák szerint egyes régiókban már nem csak szakmunkásokat, hanem betanított munkásokat sem könnyű találni. Országosan jelenleg 3-4 ezer nyitott pozíció van, ahová munkavállalókat keresnek, mondja Hegedűs Csaba a Trenkwalder Személyzeti Szolgáltató Kft. Szellemi és Fizikai Kölcsönzési Üzletágvezetője.

Ennek oka egyrészt, hogy egyes iparágak, különösen az autóipari cégek és azok beszállítói túl vannak a válságon, sőt ma már fejlesztenek, kapacitást bővítenek, így az érintett régiókban felszívják a rendelkezésre álló munkaerőt. Ez leginkább Kecskemét, Győr, Székesfehérvár, Hatvan, Gyöngyös, illetve Budapest környékére jellemző. Emellett a közmunkaprogramok is sok potenciális dolgozót lekötnek. Ugyanakkor például Zalaegerszeg, Nagykanizsa, Pécs és körzetében egyelőre nagyobb a merítési lehetőség.

Korábban a munkáltató illetve a kölcsönző cég egy-egy toborzási körzetből szállította a munkavállalókat, oldotta meg a logisztikát. Most távolabbra kell menni a megfelelő munkaerőért, nagyobb a fluktuáció és az álláskeresők akár több pozíció közül is választhatnak. A döntés pedig akár minimális bérezési különbségeken, illetve a munkavállaló által megélt bánásmódon múlhat. Így a munkáltatóknak is érdemes alkalmazkodni a megváltozott viszonyokhoz. Ilyen szempont lehet többek között a munkába történő ingázás, illetve az esetleges szállás megoldása.

Hegedűs Csaba szerint a helyzet a kölcsönző cégek piacát is megtisztítja, ugyanis most kiderül, ki mennyire ért ahhoz, amit csinál. Milyen szakmai módszerekkel oldja meg a nehezebben elérhető munkaerő toborzását, milyen hatékonyan jut el a munkavállalókig, akár fizikailag, hogy ki tudják állítani partnereiknek a megfelelő jelölteket.

A Trenkwalder üzletágvezetője kiemelte, hogy használni kell az online média és a közösségi csatornákat, illetve a hirdetésekkel a helyi írott sajtót is meg kell célozni, hogy elérjenek a célközönségig. Ezen kívül jelöltajánlási rendszert is bevezettek, ami annyit tesz, hogy tulajdonképpen toborzási díjat fizetnek azoknak a munkavállalóknak, akik "visznek magukkal még valakit", aki egy adott ideig a cégnél dolgozik. Új utat jelent az önkormányzatok és a megfelelő iskolák közvetlen megkeresése is. Hegedűs Csaba megjegyezte, volt olyan szakiskola, ahol már az érettségi bizonyítvány osztásakor jelen voltak, hogy a bár még számottevő tapasztalat nélküli, de jó szakmunkásokat, technikusokat időben elérjék.

A kölcsönző cégek elvégzik a tesztelést, a válogatást a jelentkezők között, bizonyos cégekhez másként nehéz is bejutni, mint rajtuk keresztül. Hiszen nem egy esetben a kölcsönzés meghosszabbított próbaidőként szolgál, és ha beválik a munkavállaló, akkor a cég átveszi őt saját dolgozónak. Így a kölcsönzés gyakran a határozatlan idejű szerződés előszobája lehet.

Manapság már nem olyan egyszerű egy adott pozícióra jó jelölteket találni, akik eljutnak a partnerinterjúig is. Több helyről, több munkával, hosszabb idő alatt lehet a kívánt létszámot és a megfelelő eredményt produkálni. Ez persze jó hír a toborzó cégeknek, mert van megbízás, de a teljesítés már nem feltétlenül azonnali és többe is kerül. A Trenkwalder már országos kampányban is gondolkodik, hogy a megfelelő helyekre eljusson az üzenet: vannak munkalehetőségek.
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
  • 2021.01.30Videokonferenciás 2 napos Scrum Master képzés A két napos intenzív, gyakorlat-orientált tréning szerepjátékokon és szimulációkon keresztül segít a résztvevőknek megérteni, hogyan alkalmazhatóak a legkülönbözőbb projektekben a Scrum alapelvei. Kitérünk arra is, hogy mikor érdemes használni a Scrumot, és mikor nem. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter