Mészáros Etelka
Megjelent: 13 éve

Munkahelyi problémákat oldhat meg a pszichoszínház

- Miért kezdett a színház szervezésébe?

- A Pszichoszínház ötlete 2000-ben pattant ki a fejemből. Mint gyakorló pszichológus izgalmas játékokat mutattam a klienseimnek az egyéni- és a párterápiában, ezek "színházi" jelenetek voltak. Hirtelen rájöttem, hogy ez másokat is érdekelhet, mutassuk meg színészek segítségével őket! Mint az originális ötletek általában, ez is egy pillanat alatt jött létre, az előadások kitalálása persze már sok időt és energiát követel.

- Sokan végeznek pszichológusként, azonban nem olyan gyakori, hogy új műfajt teremtsenek. Mi ösztönözte, hogy ilyen területen gyakorolja a szakmáját?

- Kicsi korom óta szeretem a színházat. Édesanyám gyakran elvitt előadásokra. Ő egyébként a Domján Edit alapítvány kurátora, mint szerkesztő több könyvet hozott létre, például ő jegyzi a Színészlexikont, a Domján Editről és a Vámos Lászlóról szóló értékőrző könyveket. Én magam először 10 évesen rendeztem színházat, és több éven keresztül tettem ezt a balatoni nyaralásokon, ahol a gyerekeket "dolgoztattam", hogy bemutatónk legyen a két hetes üdülés végén. Többször teremtettem új műfajt, iskolapszichológus koromban pl. a Magánélettan tantárgyat, és tankönyvsorozatot, amelyet sok iskolában oktatnak önismeret, személyiségfejlesztés és kommunikáció tantárgyakban.

- Könnyen rávehetők a színészek erre az eredeti és szokatlan műfajra? Ők máskor betanulják a szöveget, ami ugyan unalmas lehet, de biztonságosabb, mint rögtönözni. A színészek mit gondolnak erről?

- Erre a kérdésre a legkézenfekvőbb, ha a színészek saját gondolatait idézem. Kálloy Molnár Péter szerint, elvállalni könnyű, nagyszerűek az alkotótársak, kecsegtető az improvizálás lehetősége és hogy nem kell szöveget tanulni. A megvalósítás napja a jeges rémületé: nem tanultam szöveget! Mintha az embernek úgy lenne premiere, hogy másfél hónap alatt egy szót se tanult meg a szövegéből és most orvul beültek a nézők, hogy végighallgassák, mit nem tud. Lázálmomban volt ilyen érzésem utoljára. Aztán elkezdődik. Aztán bejön az első poén, aztán egyre magabiztosabban, felszabadultabban, magától értetődőbben hömpölyög tovább. Aztán igazi színházzá lesz. Pszichoszínházzá. Für Anikó azt mondta: "lassan te vagy az egyetlen hely, ahol máshol dolgozó színésszel találkozhatunk. Érdekes a másik iskolán felnőtt kollégával játszani!" Megosztanám még Margitai Ági szavait: "Előadás előtt nagy az izgalom. De ez az igazi tréning a színésznek! Érzem előadás közben, ahogy pörög-kattog az agyam. Nagyon elfáradok, de máskor is vállalom, mert nagyon jó csinálni. Napokig arra gondoltam, hogy megleptem saját magamat! Ezt is tudom! Maga az improvizálás valójában az egymásra figyelésről szól, alkalmazkodsz a másikhoz a színpadon". Végül Szabó Győző is érdekeseket mondott: "Improvizálni jó! Nem tudok frappánsat mondani, csak azt, hogy várom a következőt! A forgatókönyv leírt jelenetei sokat segítettek, kapaszkodót adtak. Érti a néző, mert róla szól, neki szól, olyan élményekről, amiről szívesen beszél az előadás végén. Ez akár misszió is lehet, megmutatni a hétköznapi helyzeteket pszichológiai oldalról."

- Kiknek tartják az előadásokat, ki a célcsoport?

- Mindig érdeklődünk, kikre számíthatunk. Ha felkérés érkezik pl. kamasznézőknek, kamasz témára, akkor azzal készülünk. A pszichológia széles körben érdekel mindenkit, nekem kell kitalálni, hová, milyen előadással menjünk. Célcsoport minden igényes, érdeklődő ember, aki kíváncsi, aki szeretne tükröt kapni a kapcsolatairól. A nézők általában nevetnek, miközben elgondolkodtató is, amit látnak. Magukra ismernek. Vagy valaki másra.

- Munkahelyi szituációkat is feldolgoznak?

- Ha cégek hívnak minket, és külön kérést tolmácsolnak, hogy az ő életüket jelenítsük meg, akkor igyekszem ilyen helyzeteket írni. Magam írom a forgatókönyveket, mint pszichológus, élő kapcsolatban vagyok mindenféle problémával, ezekből alakítok Pszichoszínházat, persze úgy, hogy a klienseim titkait ne sértsem!

- Milyen kérdésekre keresik a választ?

- A legizgalmasabb a párkapcsolat, hiszen mindenki szeretne boldogabb lenni, témánk a féltékenység, a birtoklás, a generációs különbség, a szülő-gyerek kapcsolat, de a munkahelyi szituációk is, mint a rivalizálás, vagy a nehezen elviselhető főnök esete.

- Mi a pszichodráma?

- A pszichodráma teljesen más, mint az általam kitalált Pszichoszínház! Előbbi a szakma több évtizede bevált technikája, hogy a résztvevők életéből alakítanak játékot, soha nem adják elő, csak ők maguk tanulnak belőle. A Pszichoszínház elképzelt helyzeteket ad elő (bár sokan magukra ismernek benne!), nem játszanak a nézők, csak az improvizáló színészek. Ők sem önmagukat alakítják, hanem az általam írt szereplők nevében beszélnek.

- Tréningeket is tartanak. Mi rejlik a pszichodráma módszerrel végzett tréning kifejezés mögött?

- Ha tréning, akkor szigorú szabályokkal dolgozunk. Titoktartási kötelezettséggel, időkorlátokkal, ehhez meg kell teremteni a feltételeket. A pszichodráma egy módszer, sok mást is használok, pl. saját kérdőíveket, bioenergetika gyakorlatokat, kommunikációs játékokat. És minden eseményt alaposan kielemzünk.

- Kik vesznek részt a tréningeken, milyen a terápiás célkitűzésű pszichodráma csoport szakemberigénye?

- Mint pszichológus, magam is vezetek csoportokat, tréningeket, részben az oktatásban - újságíró- és média szakosoknak, színészeknek, menedzsereknek. Hívásra cégeknél is tartok efféle tréninget. A szakembernek sok száz órát kell tanulnia ehhez. Én a két diplomám megszerzése óta is folyamatosan tanulok, több mint 1000 óra képzésen vettem részt. Jó pszichológus akarok lenni! Aki meghív, vagy hozzám jön, bízik bennem, és nem okozhatok csalódást.

- Egy-egy előadás után kapnak-e olyan visszajelzéseket, hogy az illető rádöbbent az addigi hiányosságaira és tanult az előadáson elhangzottakból?

- Igen, kapok visszajelzéseket. Például az egyik újságíró a következőt írta: vegyünk egy csipetnyi pszichoterápiát, keverjük össze egy kis színházzal, tegyünk bele sok humort és improvizációt, s mindezt tálaljuk két profi színésszel és kész is van a Pszichoszínház. Vagy a kapolcsi előadás után az egyik néző ezt nyilatkozta: "Kapolcson láttam először a Pszichoszínházadat, és mondhatom, felejthetetlen élmény volt. Végtelenül örülök, hogy a 16 éves lányom is láthatta, azóta is többször emlegette. Köszönjük Nektek, hogy együtt gondolkodhattunk. Akkor nem kértem mikrofont, pedig megfogalmazódott bennem a kérdés: vajon az a férfi, aki ugyanezt látta gyermekként a családjában, s felnőttként a szavai ellenére a tetteivel követi a mintát, tényleg megváltozhat-e? Lesz-e a kutyából szalonna? Vagy a családon belüli erőszak áldozatai ilyen helyzeteket éltek át előzőleg?" A kedves fiatalember, aki azt mondta, a szeretet mindent megold, tapsot is kapott. De pont ez volt az egyik főkérdés: hányféleképp szeretünk? Egy másik néző írta: a Pszichoszínház eleganciával fűszerezett profizmussal szembesít hétköznapi szorongásainkkal, amelyeket, ha ki tudunk mondani, fel tudunk vállalni, akkor szertefoszlanak, mint a rémálmok az ébredéssel. Régen tapasztalt hosszan tartó sorozatos "lelkielégüléssel" gazdagodtam, hátrahagyva néhány szorongásomat.

- A nézőközönség biztosan vegyes, esetleg egy cégtől jön a vezető és beosztott is. A hiányosságok taglalása és felismerése nem hat negatívan később a munkahelyen?

- Nem. A problémák, konfliktusok szőnyeg alá söprése csak egy ideig tartható. Ha véletlenül rámutatunk valamire, amin változtatni kellene, hálásak érte.

- Milyen jövőbeni tervei vannak?

- Továbbra is sokfélével foglalkozom. A Pszichoszínház utazó vándorszínház négy személyre. Megyünk, ahová hívnak, nemcsak a fővárosban, vidéken is vállalunk fellépést fesztiválokon, vagy céges rendezvényeken. Néha mi vagyunk a hab a tortán, a levezető ajándék, a szórakozás. Máskor én vagyok a főprogram, mert tanulni-tanítani hívnak. Ez a résztvevőktől aktivitást igényel, nem csupán nézők, hanem ők a főszereplők. Ilyenkor színészeket nem viszek magammal. Remélem, eszembe jut sok új ötlet, bár az eddigi 167 előadás újra játszható, a színészek örömmel jönnek, mert élvezetes, bár nehéz kaland számukra az improvizáció.

- Több könyve is megjelent, éppen most is egy. Megfogalmazódott már esetleg egy újabb kötet írása Önben?

- Igen! Meg is írtam. Novemberben jelenik meg a Jaffa kiadónál A másik arcod címmel egy "fikciós dokumentumregény", ami egy összegyűrt életű és arcú nőről szól, arról, hogyan lesz más az élete a pszichológussal történt beszélgetései hatására. Még egy "bónus-regény" van a könyvben: A másik szemszög című, ebben a férj oldaláról mutatom meg, hogy ő hogyan élte át ezt a házasságot. Remélem, a HR Portal olvasóival is találkozunk a Pszichoszínház előadásain, kérhetnek hírlevelet, és meghívhatnak bennünket.

Mészáros Etelka, HR Portal
  • 2021.08.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter