Megjelent: 1 hónapja

Így hat a dolgozókra a munkahelyi konfliktus

Egy friss felmérés szerint a konfliktusról beszámoló munkavállalóknak csak a fele volt elégedett a munkájával és kétszer akkora eséllyel akarják elhagyni a munkahelyüket, mint azok, akik nem tapasztalnak konfliktust.

így hat a dolgozókra a munkahelyi konfliktus-

A CIPD (Chartered Institute of Personnel and Development)  Good Work Index 2024 szerint azok, akik munkahelyi konfliktusokat tapasztalnak, kevésbé elégedettek a munkájukkal, és nagyobb valószínűséggel tapasztalnak rosszabb mentális és fizikai egészségi állapotot – írja a HR Drive.

A jelentés szerint az Egyesült Királyságban a munkavállalók negyede (25%) - becslések szerint nyolcmillió ember - tapasztalt munkahelyi konfliktust az elmúlt évben. Azok közül, akik legalább egy konfliktusról számoltak be, a leggyakoribb formák a következők voltak: aláásás vagy megalázás a munkahelyen (48%), kiabálás vagy heves vita (35%), szóbeli bántalmazás vagy sértegetés (34%) vagy diszkriminatív viselkedés (20%).

Válaszul a CIPD felszólítja a munkáltatókat, hogy foglalkozzanak a konfliktusok kiváltó okaival, például a rossz vezetési gyakorlatokkal és a túlzott munkaterheléssel.

A CIPD Good Work Index több mint 5000 brit munkavállaló körében végez felmérést, hogy évente összehasonlítási alapot nyújtson az Egyesült Királyságban folyó jó munkavégzésről. Az index a munka minőségének számos szempontját méri, beleértve a munkavállalók mindennapi tapasztalatait, valamint a munka egészségre és jólétre gyakorolt hatását.

A felmérés szerint a konfliktusról beszámoló munkavállalóknak csak a fele (54%) volt elégedett a munkájával, szemben azok 77%-ával, akik nem tapasztaltak konfliktust. Kétszer olyan gyakori, hogy azok a munkavállalók, akik konfliktust tapasztaltak, azt mondják, hogy a következő 12 hónapban valószínűleg elhagyják munkahelyüket (33%), mint azok, akik nem számoltak be konfliktusról (16%).

Azok, akik konfliktust tapasztaltak, kevésbé bíztak a felsővezetők képességeiben, kevésbé bíztak abban, hogy tisztességesen járnak el, és kevésbé ítélték úgy, hogy a vezetők meghallgatják a munkavállalók véleményét, ami kiemeli a munkahelyi konfliktusok kezelését célzó korai intézkedések fontosságát.

A kutatás szerint azok közül, akik az elmúlt 12 hónapban munkahelyi konfliktust tapasztaltak:

  • A válaszadók 42%-a mondta, hogy mindig vagy gyakran kimerültnek érezte magát, szemben azok 18%-ával, akik nem tapasztaltak konfliktust, míg 37%-uk mondta, hogy mindig vagy gyakran érezte magát nyomás alatt, szemben azok 15%-ával, akik nem tapasztaltak konfliktust.
  • Csak 28% mondta, hogy a munkája pozitívan hatott a mentális egészségére, szemben azok 43%-ával, akik nem tapasztaltak konfliktust. Negyedük (25%) mondta, hogy munkája pozitív hatással volt a fizikai egészségére, szemben azok 32%-ával, akik nem tapasztaltak konfliktust.

A munkavállalók leggyakoribb reakciója a konfliktusra az volt, hogy egyszerűen annyiban hagyták (47%), ezt követte a vezetővel és/vagy a HR-rel való megbeszélés (29%), az informális megbeszélés, akár a munkahelyen kívüli személlyel, például családtagokkal vagy barátokkal (21%), akár a másik érintett személlyel (17%). Nagyon kevesen (1%) fordultak munkaügyi bírósághoz.

A felmérés rávilágít arra, hogy a munkahelyi konfliktusok aggasztó hatással vannak a munka általános minőségére, és az esetek csaknem felében a munkavállalók úgy döntenek, hogy nem lépnek az ügyben, hogy megoldódjon a konfliktus.

 

HR Drive

fotó: unsplash

 

  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02JOBVERSE Állásbörze Állásbörze nem csupán egy esemény, hanem egy lehetőség, ahol céged kiemelkedhet a tömegből és személyesen találkozhatsz a legígéretesebb jelentkezőkkel. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Így hat a dolgozókra a munkahelyi konfliktus

Egy friss felmérés szerint a konfliktusról beszámoló munkavállalóknak csak a fele volt elégedett a munkájával és kétszer akkora eséllyel akarják... Teljes cikk

Nagy baj, ha nem világos a munkavállalók számára, hogy mi kell az előléptetéshez

A nulladik pillanattól el kell, hogy kezdődjön a munkavállalókkal egy transzparens és folyamatos kommunikáció arról, hogy milyen ambícióik, terveik... Teljes cikk

Felsővezetők a Linkedinen: hogyan lehet jól csinálni?

OTP, Magyar Telekom, Continental. Három nagyvállalat, ahol a felsővezetők is használják a Linkedint. Nemcsak passzívan, hanem posztolnak is. A múlt... Teljes cikk