kapubanner for mobile
Megjelent: 19 éve

Munkajogi problémák (5)

Dr. Sipos Márta munkajogi szakértő válaszai az olvasók által feltett munkaügyi kérdésekre

Pályakezdő óvónők: nem lehet határozatlan idejű szerződés

A véleményét szeretném kérni arról, hogy ma voltam egy állami óvodában óvodapedagógusi munkát keresni, és az óvodavezető azt mondta, hogy pályakezdőkkel nem köthet határozatlan idejű szerződést, csak 1 éves kinevezésűt. Állítása szerint a határozatlan idejű szerződésre csak 5 év ledolgozása után van lehetőség.

Kérem tájékoztasson róla, hogy ez így törvényileg helyt álló, vagy csak le akarnak rázni!


A Közoktatási törvény szerint ez a szabály.

Gyesen levő kismamának nem lehet felmondani

Nővéremnek 2006. június 13.-án jár le a gyes, de elsősorban anyagi megfontolásból szeretne már korábban - ez év szeptemberében- visszamenni dolgozni munkahelyére.

Munkáltatója azonban jelezte, hogy munkaköre megszűnt, ezért ha tud, "keressen más munkalehetőséget". A kérdés az lenne, hogy milyen jogok illetik meg ez esetben, kötelesek-e visszavenni akár ugyanarra akár más munkakörbe a munkahelyén? Van munkaszerződése / határozatlan időre szóló/ és 13 éve dolgozott a cégnél.

Azt még hozzá kell tennem, hogy 2 hónappal ezelőtt kapott egy levelet munkahelyéről, egy munkaszerződés-módosítást, hogy új munkakörbe helyezték. Azonban most ebbe az új munkakörbe sem hajlandóak visszavenni.


Amíg Gyes-en van, nem mondhatnak fel, azt követően 30 nappal azonban igen.

Létszámleépítés, nyugdíj

2006 májusában mehetek nyugdíjba (1949-ben születtem). Vállalatunknál létszámleépítés van melybe én is beleestem. Megkapom a 3 havi felmondási időt és 6 havi végkielégítést. Kérdésem, munkanélküli ellátásra mikor vagyok jogosult, mivel így nem biztos, hogy meglesz a 38 év munkaviszonyom. A végkielégítés és a 3 havi felmondás is beleszámít a munkaviszonyba?

A 270 nap munkanélküli ellátásra az előző 4 év munkaviszony alapján jogosult (most !), de a szabály változik, amint azt olvashatta az újságban is. A szolgálati időt másképpen számítja a nyugdíjbiztosító, mint a munkajog, javasolom, keresse meg a Fiumei úton az Igazgatóságot, hivatalos iratot kap a szolgálati idejéről, már most. És az a biztos.

Próbaidő alatt nincs védelem

2005.05.05-én léptem munkaviszonyba jelenlegi munkahelyemmel, aki 90 nap próbaidőt kötött ki. Ez egy kis Bt, és sajnos rá kellett jönnöm, hogy nem minden a Munka törvénykönyvének betartásával működik (pl. munkaidő lényegesen több, ha valaki szabadságot kér, az egyenlő a kirúgással, emellett persze a szabadságot nem fizetik ki, néha még szabadnap sincs stb, sorolhatnám)

Nemrég derült ki, hogy terhes vagyok, és a kisbabát szeretném megtartani, és ezt a munkáltatómmal közöltem is. A helyzet az, hogy értesültem róla- bár még nem hivatalosan- hogy szeretne nekem felmondani.

Mit tehetek? Tudom, hogy próbaidő alatt nem védi a munkajog a terhes nőket, menjek el táppénzre? Felmondhat nekem a táppénz ideje alatt? Mit tehetek, hogy ne kerüljek az anyagi csőd szélére, igényelhessem a terhességi segélyeket, és a munkáltatónak se okozzak nagy problémát, még ha ő azt is okoz nekem.


A próbaidő alatt nem védi semmi a kismamát sem, a táppénzen levőt sem. Családi foglalkoztatást szoktam javasolni, ha valaki szerződést köt Önnel a családjából, ott jogosult lesz mindenre, ami a törvény szerint jár.

Határozott idejű szerződés felmondása

Kérném szíves segítségét. Határozott időre (6 hó) kötöttem munkaszerződést, de most kaptam egy dupla fizetéssel járó ajánlatot máshol. Mennyi ilyenkor a felmondási idő a jelenlegi munkahelyemen?

Határozott idejű szerződést egyoldalúan nem lehet felmondani, csak közös megegyezéssel.

Jogutódlás

2004.02.16. óta GYED-en vagyok. Mai napon / 2005.07.01./ kaptam írásbeli értesítést arról, hogy a cég , a vállalat átalakítási és létszámcsökkentési programja miatt 2005.07.01. hatállyal áthelyezett egy másik kft-be, mely kft munkajogi jogutódlással tovább foglalkoztat. / A levél kelte 2005.06.27. / A kérdésem az, hogy GYED illetve GYES alatt kiszervezhet -e a munkaadóm. Aláírjam-e a kiküldött tájékoztatót, mellyel elfogadom a változást?

A jogutódlás nem jelent hátrányt és nem kell hozzá a munkavállaló belegyezése sem, tehát: lehet.

Áthelyezés, végkielégítés

Édesanyám munkahelye előre láthatóan augusztusban elköltözik egy 60 km-re távolabbi helyre. A munkáltató tulajdona a 60 km-re lévő új csarnok is. A munkaszerződésükben szerepel a változó munkavégzés. A munkáltató nem bocsátja el dolgozóit, hajlandó foglalkoztatni az új csarnokban is őket.

A kérdésem azt lenne, hogy ha édesanyám nem fogadja el az áthelyezést elveszik a végkielégítésétől? Nincsen valamilyen törvény arra esetleg, hogy pl. csak 50 km-es körzetbe helyezhet át dolgozót a munkáltató? Esetleg tud valamit tanácsolni, hogy milyen módon kaphatná meg édesanyám a végkielégítését?


Változó munkahely meghatározása esetén nincs áthelyezés, ott foglalkoztathatja a munkáltató, ahol van más működési helye. Végkielégítés a munkáltatói rendes felmondás és a rendkívüli munkavállalói felmondás esetén jár. Ha jogorvoslatra van szükségük, keressék a munkaügyi bírósági irodát, ott kapnak konkrét ügyben alaposabb felvilágosítást.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Megbízási szerződés vagy munkaszerződés? Megbízási jogviszony vagy munkaviszony? - így lehet eldönteni

A legtöbb vállalkozásnál a dolgozók főként munkaviszonyban állnak. Kérdésként merül fel, hogy bizonyos munkavégzésre irányuló tevékenységeket... Teljes cikk

Jubileumi jutalom: összege, kifizetése, kinek jár?

Az állami alkalmazottak jogállásáról szóló törvény (Kjt.) alapján jár a jubileumi jutalom a közalkalmazottaknak, amelynek összege a ledolgozott... Teljes cikk

Temetési segély

Egy hozzátartozó halála nagyon komoly érzelmi terhet jelenthet. A lelki megpróbáltatáson túl pedig jelentős anyagi költség is egy temetés... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek