Szegedi Juli
Szerző: Szegedi Juli
Megjelent: 7 éve

Munkavállalók külföldi kiküldetésben - egy sikeres HR-program részletei

A hazai alapítású NNG, mely navigációs rendszerek kialakításával foglalkozik, a világ tíz vezető autógyártójából hétnek szállít jelenleg navigációs megoldásokat. Így aztán kiterjedt külföldi kapcsolatokkal bír, melyeket egy HR-program keretében szeretne is kiaknázni. Ugyanis vállalkozó kedvű alkalmazottaik megismerhetik, hogy miben különbözik a hazai munkakultúra az ázsiaitól vagy éppen az egyesült államokbelitől - az NNG több mint 450 munkatársa gyűjthetett, illetve gyűjthet tapasztalatokat a jövőben Tokióban, Szöulban, Sanghajban vagy Detroitban. A programban ugyanúgy részt vehetnek azok a munkavállalók - függetlenül munkakörüktől - akik elsősorban az utazás élménye, a nyelvtanulás, vagy az új kultúrák megismerése miatt jelentkeznek, mint azok, akik a szakmai fejlődés vagy éppen az irodai munkából való kiszakadás miatt pályáznak.


Resident Engineer - kiküldetésben a munkavállalók

A kezdeményezés az NNG vezető autóipari partnerein keresztül valósul meg, akik havi váltásban fogadják a kiküldetésben résztvevőket. A program 4-6 héten keresztül tart, mely során a dolgozók megismerhetik a vállalat partnereinek munkakörülményeit, segítik a cégek közötti kommunikációt és együttműködést, valamint egyedülálló szakmai és személyes tapasztalatokat szerezhetnek a távoli országokban.

A másfél éve futó Resident Engineer elnevezésű programban eddig 22-en vettek részt. "Munkatársaink autóipari partnervállalataink irodáiba látogathatnak el, hogy ott szakmai tapasztalatokat gyűjtsenek és gördülékenyebbé tegyék a cégek közötti együttműködést kihelyezett NNG-s képviselőként" - mondja Magyari Andrea, az NNG HR-igazgatója. "Kis túlzással azt mondhatjuk, hogy 2013-ra már az egész világnak fejlesztjük szoftvereinket. Jelen pillanatban 136 országban segítünk az embereknek abban, hogy könnyebben közlekedhessenek. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy szoftvereinkkel a legjobb szolgáltatást nyújtsuk a felhasználóknak, éljenek azok a világ bármely pontján. Éppen ezért arra törekszünk, hogy ahol csak lehet vagy indokolt, helyi partnerek bevonásával tökéletesítsük regionális szoftvercsomagjainkat. Hisszük, hogy a helyi viszonyok és egymás megismerésével mélyíteni tudjuk a vállalatok közötti együttműködést, ami végeredményben ahhoz vezet, hogy végfelhasználóink még jobb termékeket kapnak tőlünk."


A HR nem titkolt célja, hogy a Resident Engineer programmal még vonzóbbá tegyék az NNG-nél való munkát. Hiszen ki ne szeretne utazni, új világokat megismerni és egyedülálló élményekkel gazdagodni a technológia fellegváraiban?

A munkavállalók közül legtöbben Detroitba és Sanghajba utaznak. "A Resident Engineer programban már 22 kollégánk - többnyire programozók - vett részt. Köztük vannak olyanok is, akik a korábban említett városok mindegyikében kipróbálták már magukat és nagyon jó tapasztalatokkal és rengeteg élménnyel tértek haza" - mondja a HR-igazgató. A program egyébként egyirányú, azaz csak innen mennek ki munkavállalók, ide nem érkeznek külföldiek.

Revizornak hitték

Falucskai István a CJK (China, Japan, Korea) csapatban dolgozik fejlesztőként, ezért két ázsiai várost választott úticéljául. Elsőként 2012 augusztusában Szöulba látogatott ki 4 hétre, majd ezt követte idén tavasszal 6 hét Sanghajban. "Úgy gondoltam, hogy rezidens mérnökként csapatomnak is sokat segíthetek. Sokkal könnyebb a problémákat helyben megoldani, esetleg meggyőzni az ügyfelet arról, hogy mi is lenne az igazi, minden esetet lefedő megoldás. Továbbá, a gyorsabb és pontosabb kommunikáció mindkét fél számára felbecsülhetetlen érték."

Nem volt könnyű dolga Istvánnak, ugyanis ő volt a cég szöuli partneréhez érkező első rezidens, így kezdetben fenntartásokkal kezelték, azt hitték kutakodni ment oda, akár egy revizor. Aztán idővel ráébredtek, hogy számukra is hasznos, ha ott van valaki az anyacégtől, mert esetleges fontos technikai kérdésekre egyből tud válaszokat adni, munkájának köszönhetően jövőbeli hibákat is segíthet elkerülni. "Élveztem a szöuli heteket - ezért is pályáztam újra a programra - de Sanghajból még jobb tapasztalatokkal tértem vissza: az ott töltött idő sokkal pörgősebb és ezért eredményesebb is volt. Ott már tudták, hogy mire "használjanak" és egy személyben voltam tesztelő, fejlesztő és project manager. Nagyon jó volt két különböző projekten párhuzamosan dolgozni."
Szántó András Sanghajban


Szántó András a cég marketing csapatának specialistája, feladatai közé tartozik a kommunikáció Kínával illetve a Távol-keleti régiókkal. Ezért választotta az éppen aktuális lehetőségek közül Sanghajt, ahol közel öt hetet töltött el. "Ezen felül azért is jelentkeztem rezidensnek, mert fontosnak éreztem, hogy jobban megismerjem, hogyan működik a fejlesztés házon belül, hogyan jutunk el 0-tól odáig, hogy kész termékünk legyen és milyen akadályokkal, illetve kihívásokkal kell szembenéznünk. Másrészt persze ez jó alkalom volt arra is, hogy eljussak egy olyan országba, földrészre, ahol még sose jártam. Mivel nem vagyok fejlesztő, volt bennem egy kis félelem, hogyan fogom tudni kezelni a kinti feladatokat, de szerencsémre egyrészt nyitott vagyok a technológiai dolgokra, másrészt a rezidensi utam előtt kaptam kiképzést, ahol megtanítottak az alapokra. Segítettem abban, hogy a problémákat minél hamarabb megértse a magyar és a kínai fél, support munkát végeztem az itthoni csapat számára és részt vettem a mindennapi teszteléseken."

Nem stresszelnek egy problémán

Miben dolgoznak másként a távoli országokban, mint nálunk? Falucskai István szerint az ázsiaiak sokkal kevésbé stresszelnek egy-egy problémán, de ha fontos határidő van, akkor ők is keményen belehúznak, akárcsak mi. Igyekeznek jól érezni magukat, Kínában például ebéd után egy kisebb alvás következett. "A kínaiak nagyon összetartóak, igazi csapatjátékosok: egy hosszú éjszakázásnál az egyik kolléga bent maradt velem és teljesen más feladaton dolgozott mellettem csak azért, hogy "támogathasson" a jelenlétével."

Szántó Andrásnak nagyon tetszett az a csapatszellem, ami Kínában tapasztalt, de véleménye szerint ez nem különbség, hiszen ez itthon is megvan. "Összetartóak, talán a több munkán kívüli programot tudom felhozni különbségként. Kicsit néha határozatlannak tűnnek, de ez később kiderült, hogy azért van, mert rendkívül aprólékosak tudnak lenni, ezért sokat foglalkoznak egy-egy problémával."

Ami a munkakultúrát, a munkaszervezést illeti, István nem tapasztalt jelentősebb különbséget. "Egy amerikai cég ázsiai irodáiban dolgoztam, ahol a munkakultúra sokkal "nyugatiasabb", tehát nincs olyan elvárás, hogy addig nem illik hazamenni, amíg a főnök dolgozik. A szöuli iroda méretéből adódóan sokkal családiasabb volt. Egy hosszú nap után egy közös vacsora mellett még meg lehetett beszélni a másnapi teendőket."

Ebéd után csendespihenő

A munkamenetben András sem érzett hatalmas különbségeket, leszámítva a délutáni sziesztákat: ebéd után fél óráig egy pisszenés sem hallatszik. Persze István és András nem csak a munkával foglalkozott odakint: igyekeztek belesni a távoli országok kultúrájába is. Istvánnak meglepő volt, hogy ha a tömött utcán valaki nekiment, akkor nem kért elnézést, mivel a nagy tömeg miatt mindennaposak az ilyen "balesetek". Viszont szórakozóhelyen, ha bármi ilyen "atrocitás" történt, azonnal sűrű bocsánatkérésbe kezdtek - feltehetőleg az agresszív nyugatiak miatt. A másik, amit viccesnek talált, hogy mivel Kínában kevés nyugati ember jár és a populáció 0 százaléka szőke vagy kékszemű - márpedig ő mindkét kritériumnak megfelel - rengeteg lány ment oda hozzá fotózkodni.

Andrásnak az ételrendelés volt nagy kihívás: nem azért mert rosszak voltak - szerinte téveszme, hogy nem jó a kínai étel, inkább nagyon is ízletes, egészséges - hanem, mert nem tudta mit vegyen. "Ezért mindig csak olyan helyre mentem be, ahol volt kép a menün. Egyszer ezt elmulasztottam, akkor rendeltem magamnak sikeresen 8 adag levest. Fincsi volt...."
  • 2020.11.17Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE A Toborzás a LinkedIn-en és a Facebookon 1 napos workshopon délelőtt kérdést kaphat LinkenInnel kapcsolatos kérdéseire, szó lesz továbbá a vállalati oldal fontos elemeiről, karrieroldalról és oldal-analitikákról. Délután példákkal színesítve ismerkedhet meg a kampánykezeléssel, kapcsolati háló felépítésének kérdéseivel és egyéb, Facebookkal kapcsolatos funkcióval. Részletek Jegyek
  • 2020.11.23Művezető képzés A művezetők szakmai továbbképzése a vezetői feladataik eredményes és hatékony ellátására. A résztvevők vezetői, problémamegoldási és termelékenységfejlesztési készségeinek fejlesztése konkrét feladatokon, szituációs játékokon, esettanulmányokon keresztül. Részletek Jegyek
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Így dolgozhatnak külhoni idénymunkások a mezőgazdaságban

Megjelent a mezőgazdasági idénymunkások Magyarországra történő be- és kilépési feltételeiről, valamint az itt tartózkodásuk és a munkahelyi... Teljes cikk

A koronavírus miatt nem jönnek a külföldi munkavállalók

A koronavírus az élet minden területére hatással van az elmúlt napokban, hetekben. Világszerte határokat zártak le, egész országrészek, sőt... Teljes cikk

Bonyolult TB és adózási szabályok külföldi munkavállalásnál

A kiküldetésének és munkavállalásának adózási és társadalombiztosítási szabályai önmagukban is nagyon bonyolultak, ráadásul ezek egymástól... Teljes cikk