Megjelent: 4 éve

Műszakpótlék jár-e általánostól eltérő munkarend esetén?

Több mint két éve dolgozom egy önkormányzat alkalmazottjaként közalkalmazotti munkaviszonyban.A munkaszerződésem szerint a munkarendem és a munkaidőm az általánostól eltérő,nem több műszakos munkarend. Heti 40 óra. Mivel ez egy vendéglátó egység,ezért szombaton és vasárnap is,sőt a munkaszüneti napokon is dogozom,attól függően, hogy esik rám a beosztás. 2016.dec31.-ig dolgoztam úgy, hogy egy egész hetet 5 napig 12 órában 2 napot 14 órában.Majd a következő héten szabad voltam. Ebben az évben minden nap 12-től este 8-ig ill. hétvégén 14-től 22-ig dolgozom. Kérdésem az lenne, hogy jár-e délutános pótlék ill. a hétvégékre és a hivatalos állami ünnepekre jár-e nekem pótlék. Jelenleg a minimálbért kapom + 15400 ft kulturális pótlékot kapok. A szabadnapok pedig legtöbbször hétközbenre esnek.

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

A munka díjazására vonatkozó egyéb szabályok tekintetében (pl. műszakpótlékok, rendkívüli munkavégzés pótlékai, pihenőnapi pótlékok, túlóraátalány, stb.) a közalkalmazotti jogviszonyra a Munka Törvénykönyvének a vonatkozó szabályai alkalmazandók, ha az adott közalkalmazotti munkakörre vonatkozó ágazati jogszabályok, illetve kollektív szerződés másként nem rendelkeznek.

A Munka Törvénykönyve szerint bérpótlék a rendes munkabéren felül illeti meg a munkavállalót (közalkalmazottat). Bérpótlék jár a vasárnapi munkavégzés, a munkaszüneti napon végzett munka esetében, a 18.00 és 6.00 óra közötti munkavégzésre, illetve éjszakai munkavégzés esetén. Az egyes pótlékokra való jogosultság feltételei az alábbiak.

Vasárnapi pótlék esetében különbséget kell tenni abban a tekintetben, hogy a munkavállaló vasárnapi munkavégzésre rendes vagy rendkívüli munkavégzés keretében kötelezhető. Rendkívüli munkaidőnek minősül a munkaidőkereten felüli, a munkaidő-beosztástól eltérő, elszámolási időszak alkalmazása esetén az ennek alapjául szolgáló heti munkaidőt meghaladó munkaidő, továbbá az ügyelet tartama.

A fentiek alapján úgy véljük, hogy az Ön esetében, tehát vendéglátói munkakörben a vasárnapi munkavégzés rendes munkaidőnek minősül. Vasárnap rendes munkaidőben történő munkavégzés esetén ötven százalék bérpótlék illeti meg a munkavállalót (közalkalmazottat).

Munkaszüneti napon történő munkavégzés esetén a munkavállalót (közalkalmazottat) száz százalék bérpótlék illeti meg.

A munkavállalót (közalkalmazottat) a 18.00 és 6.00 óra közötti időtartam alatt történő munkavégzés esetére járó harminc százalék bérpótlék (műszakpótlék) akkor illeti meg, ha a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetének időpontja rendszeresen változik. Ha a munkavállaló (közalkalmazott) műszakbeosztása állandó, tehát a beosztás szerinti napi munkaidő kezdete nem változik, műszakpótlékra nem jogosult.

A munkavállalónak (közalkalmazottnak) éjszakai munkavégzés esetén abban az esetben jár bérpótlék, ha a munkavégzés tartama az egy órát meghaladja. Éjszakai munkavégzés a 22.00 és 06.00 óra közötti munkavégzés. Tekintettel arra, hogy az Ön által előadottak szerint Ön legkésőbb 22.00 óráig dolgozik, éjszakai munkavégzés esetén járó bérpótlék, a jelenlegi beosztása szerint nem illeti meg.

A fentiek alapján megállapítható, hogy Önt, az Ön által rendelkezésünkre bocsátott információk alapján, a következő bérpótlékok illetik meg: vasárnapi munkavégzés esetén járó ötven százalék mértékű bérpótlék, illetve munkaszüneti napon végzett munka esetére járó száz százalék mértékű bérpótlék.

Megjegyezzük, hogy nem vizsgáltuk azt a kérdést, miszerint az Ön munka- és pihenőidő beosztása jogszerű-e, csupán az Ön által kifejezetten feltett kérdésre válaszoltunk.

Megjegyezzük továbbá, hogy a válaszadás során egyéb, a kérdésben kifejezetten nem említett körülményeket nem vettünk figyelembe.

Aki válaszol:

Munkajogi szakértő - Dr. Bán Gergely

Dr. Bán Gergely ügyvéd, a Bán és Karika Ügyvédi Társulás alapítója, névadó partnere, aki széleskörű tapasztalattal rendelkezik a munkajog területén. Elsősorban a munkáltatói oldal képviseletével foglalkozik, de magánszemélyek (elsősorban vezető beosztású munkavállalók) is megtalálhatók ügyfelei között.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a kerdes@hrportal.hu címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Szakértőink szabadidejükben válaszolnak a feltett kérdésekre, így a válaszadás időbe telhet. Kérjük türelmüket!

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre Dr.Olajos-Kiss Rita és Dr. Antalóczy Adrienn válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a PWC Magyarország ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus és a Saldo Zrt segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Saldo Zrt válaszolja meg.
Társadalombiztosítással kapcsolatos kérdéseiket Mányi Julianna válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
Közszolgálati kérdésekkel kapcsolatban Dr. Hódosi Anikótól kérdezhet.
Diákmunka kérdésekre Szerepi Bálint válaszol.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2021.03.092 Napos Scrum Master Képzés, Élő videokonferenciás A Scrum Master az agilis transzformációk kulcsembere. Olyan Servant Leader szerepkört takar, amelyben a fejlesztő csapatok segítőjeként, mentoraként a jó hangulatú, eredményes munkavégzés megteremtéséért felel e szakember és módszertani szakértőként segíti a projekt munka előrehaladását, jó minőségben, határidőre történő teljesítését. Képezd át magad Scrum Masterré! Részletek Jegyek
  • 2021.03.11 Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE (live) Képzésünkön fél napban a LinkedIn, fél napban pedig a Facebook toborzási praktikáiról tanulhat. Délelőtt kitérünk a LinkedIn személyes profil szerepére, a vállalati oldal fontos elemeire, a karrieroldalra, oldal analitikákra, továbbá megtanulhatja, hogyan kell felépíteni a kapcsolati hálót, és hogy hogyan érdemes a tartalmakat előállítani. Facebook témánkban szó lesz a hiteles és hatékony kommunikálásra alkalmas Facebook oldalról és a kampánykezelés előtti lépésekről. Mindezt interaktív, gyakorlatias módon, egyéni kérdések megválaszolásával bonyolítjuk le. Részletek Jegyek
  • 2021.03.302 Napos Agilis Képzés HR szakembereknek, élő videokonferenciás A képzés elsősorban toborzással, talent managementtel és képzéssel foglalkozó, agilis átalakulást segítő HR szakembereknek szól, akik szeretnék megérteni, mi az üzleti és IT területek elvárása az agilis transzformáció során. Bemutatjuk, hogyan tudnának hatékony támogatói és partnerei lenni az agilis átalakulásban részt vevő csapatoknak, és hogyan tudják megtalálni a szervezethez leginkább illő, megfelelő kompetenciákkal bíró agilis jelölteket. Részletek Jegyek
  • 2021.04.01A sikeres interjúztatás Képzésünk fő célja, hogy a résztvevők képesek legyenek a szervezetükhöz legjobban illeszkedő, a munkakörben legjobban teljesítő munkatárs kiválasztására. A képzési napon szó lesz -az interjú felépítéséről, -szituációs gyakorlatról, -az információk rögzítéséről, -döntéshozatali csapdákról, -továbbá a kiválasztás további eszközeiről sablonokkal színesítve. Lehetőséget adunk továbbá a saját területüket érintő kérdések átbeszélésére is. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Milyen juttatásokra számíthatok, ha két gyermekem között kevés lesz a korkülönbség?

Jelenleg GYED-en vagyok a 17 hónapos kislányommal, nyárra tervezzük a második kisbabánkat. Amennyiben GYED alatt esek teherbe és kérem a 9-es kódú... Teljes cikk

Vállalhatok-e 4 műszakos munkát úgy, hogy kisfiam még csak 2 éves?

Vállalhatok-e 4 műszakos munkát úgy, hogy kisfiam még csak 2 éves? Jogilag lehetséges lenne-e vagy sem? Természetesen a gyermeket minden nap a... Teljes cikk

Milyen támogatást kaphatok, ha lejárt az 1 éves táppénzem és újra babát várok?

2020. januártól veszélyeztetett terhes voltam. Szeptemberre voltam ki írva, de sajnos kiderült a CTG vizsgálat során hogy a magzat elhunyt. Azóta is... Teljes cikk