kapubanner for mobile
Gyimóthy Éva
Szerző: Gyimóthy Éva
Megjelent: 14 éve

Művészet és pszichológia: hazudj, ha tudsz

Társadalmi felelősségvállalás, művészet és hazugság pszichológiája. Látszólag semmi közük egymáshoz, valójában mégis van. Egy tréningcég ugyanis úgy döntött, felkarol két művészt és kiállítja műveiket. Októberben azonban nemcsak a művészetben, hanem a hazugság pszichológiájában is el lehet merülni a Melange Galériában.

Nem könnyű manapság művészetből megélni, mindenképpen több lábon kell állni - írtuk korábban. A hihetetlen kitartás, akarás és tehetség sokszor meghozza a várva várt sikert, azonban a sikerhez kiépült kapcsolatrendszer, jó reklám, ügyes eladó és egy nagy adag szerencse is szükséges. Sokszor azonban ez sem elég és a művészek megalkuvásra, vagy szakmaváltásra kényszerülnek. Így történt Markovics Gábor festőművésszel és Buza Kriszta iparművésszel is, akik értékesítőként keresték meg a kenyérre valót, míg meg nem ismerkedtek egy tréningcéggel, amelyik gondolt egyet s rendezett nekik egy kiállítást. Az Aquilone Training Kft. tulajdonosai komolyan gondolják, hogy a kultúra támogatása nem lehet túlnyomórészt állami feladat és a nagy cégekhez hasonlóan, saját kereteiken belül részt kell venniük a társadalmi felelősségvállalásban.

A cégek többsége azonban nem így gondolkodik. Egy nemrég publikált felmérésből az derült ki, hogy nem jeleskednek a cégek a szociális felelősségvállalásban, inkább egy-egy akut problémát orvosolnak, nem keresik a hosszú távú és strukturális hatást kiváltó gyakorlatok lehetőségét.


Egyedi kezdeményezés: művészet és pszichológia



- Azért esett a választásunk a művészet pártolására, mert a cég tulajdonosai -, Szörényi Ákos és jómagam - budapestiek vagyunk és szerettünk volna valamit tenni a városért, amelyhez igen erősen kötődünk - vág bele a történetbe Toldi Zsuzsanna, az Aquilone társtulajdonosa. A cég ezért felkarolt két fiatal művészt. - Véletlenül bukkantunk a Melange Galériára és mivel tréningjeinkről, mint résztvevőket ismertünk egy festőművészt és egy lámpákat tervező-készítő iparművészt, így a döntés gyorsan megszületett: rendezzünk kiállítást ennek a két művésznek.
A nyílt tréning 2010. október 25-26-én rendezik meg a Melange Galériában (Bp.1055 Markó utca 3.). A kiállítás pedig egész októberben ingyenesen megtekinthető a galériában.


Tudtuk, hogy az értékesítőként dolgozó művészek tehetsége elveszhet, ha valaki nem karolja fel őket. Mostanában ugyanis nem sok lehetősége adódik egy művésznek bemutatkozni a szélesebb közönség előtt. Ezért kibéreltük a galériát - meséli Toldi Zsuzsanna. - Szeretnénk minél szélesebb körben megismertetni ezt a kezdeményezést, talán példát és bátorítást adni másoknak arra, kevés pénzből is lehetséges valamilyen többletet nyújtani a környezetünknek. Úgy véljük, kevés női vezetővel dolgozó cég mutatkozik meg a művészetek pártolásában, és végképp nem ilyen aprócska cégek - teszi hozzá cégvezető. Kezdeményezésük nyitott fülekre talált, ugyanis több magyar tulajdonú cég csatlakozott programjukhoz.


Tréning hazugságok kiszűrésére



Érdekesség, hogy nemcsak a művészetben, hanem a hazugság pszichológiájában is el lehet merülni a Melange Galériában. Októberben ugyanis a művészeti tárgyak megtekintése mellett egy tréningre is be lehet térni az Aquilone jóvoltából, ahol az igazságot felismerni akaró szakemberek magukba szívhatják a hazugság leleplezésének technikáit. Ezek révén megtudhatjuk, igazat mond-e partnerünk, ügyfelünk, mit gondol valójában a magáról áradozó jelölt. A kétnapos tréning során interaktív prezentációkkal, hanganyagok és videók elemzésével, valamint üzleti szimulációs feladatok révén tapasztalhatják meg és fejleszthetik készséggé a hazugság felismerését.
Szóbeli kommunikációban megmutatkozó jelek:
-A legárulkodóbbak a beszéd közbeni szünetek
-Tétovázás a szó átvételekor
-Beszédben elkövetett hibák
- Nyökögés, aha, "aaaa", "uhhh"
- Változások a hangban, hangmagasságban ( a magasabb hang a félelem miatt van, de félhet a hazudozó a lelepleződéstől, stb.)
- A nagyon egyhangú beszéd is lehet árulkodó jel
- Váratlan kérdésre leblokkol
- Hazugság felfedezése hangból


A tréninget HR-eseknek, értékesítőknek, ügyfélkapcsolati szakembereknek ajánlják, de hasznosnak bizonyult vezetőknél, pszichológusoknál is - mondja Toldi Zsuzsanna. Tehát a tréning a HR-eseknek, tanácsadóknak, fejvadászoknak sem haszontalan, mert bár számos eszköz rendelkezésükre áll a jelöltek szűrésére (kompetencia alapú kiválasztás, személyiségteszt, grafológia, referenciák), az interjúztató intuíciói és az ezek alapján történő kérdezés még inkább garantálja a szűrés hatékonyságát. Jegyzetelés közben ugyanis nehéz összpontosítani a jelölt gesztusaira, mikro-arckifejezéseire, pedig árulkodóak a gesztusok, a mimika, a mikroarckifejezések, szófordulatok.

Ezekkel mind üzenünk, csak tudni kell ezeket a speciális jelzéseket olvasni - mondják szakemberek. Az Aquilone tréningjén elsajátítható ezen jelek felismerése a Paul Ekman és kollégái által kidolgozott gyakorlatok által. - Így nem fog fölösleges időt és energiát fektetni pl. az értékesítőnk egy olyan projektbe, aminek csak 10 százalék esélye van a megvalósulásra - mutat rá Toldi Zsuzsanna. Az is előfordulhat, hogy a tárgyaló felek ellenérdekeltek és igyekeznek elrejteni valódi motivációikat, érdekeiket. Ezen technikák révén azonban ezek kiderülnek, így jobb döntéshelyzetbe tudnak kerülni az érintettek. Az már más kérdés, hogy mit kezd azzal a helyzettel a HR-es, ha hantázáson kap rajta egy jelöltet interjúztatás közben.


Miért káros a hazugság?



Köztudott, hogy az emberek - főleg a munkahelyen - hajlamosak elferdíteni a valóságot, annak érdekében, hogy jobb színben tüntessék fel magukat, ahogy a hazai üzleti életben is természetes a tények elferdítése annak érdekében, hogy az ajánlat jobb színben tűnjön fel a partner szemében - mondta lapunknak a munkapszichológus. Kutatások szerint egy ember száját naponta 20-30 hazugság hagyja el. Egy egész Európát átfogó, korábbi felmérés után pedig arra a következtetésre jutottak a kutatók, hogy a leggyakrabban a munkahelyen hazudnak az emberek. Az is bebizonyosodott, hogy a munkahelyi problémák mintegy nyolcvan százalékáért a nem őszinte kommunikáció tehető felelőssé. A hazugság gátolja a munkavégzést, hiszen nem lehet egy ilyen dolgozóban/vezetőben megbízni - nyomatékosítják a szakemberek.


  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek