Megjelent: 3 éve

Napszámoslét a 21. században Battonyán és környékén

Egész évben van munkájuk a battonyai napszámosoknak, ha dolgozni akarnak, és megelégszenek a kötelező minimálbér emelése után a 650 forintos órabérrel. Akinek ez nem tetszik, elmehet Nyugat-Dunántúlra, netán külföldre, vagy élhet segélyből, közmunkából, ennél is szerényebben - a Szabadföld riportja.

Egész évben van munka, ha megelégszenek a 650 forintos órabérrel. szerző végigveszi az éves napszámos munkákat.

Szelezsán Péter több mint tíz éve szervezi a napszámosok munkáját. Battonyán, ahol becslése szerint legalább 2-300 ember él rendszeresen napszámból, ő az egyedüli munkaszervező, aki bejelentett vállalkozóként végzi ezt a tevékenységet. Mások inkább a „gazdák megbízásából” vagy éppen „szívességből” teszik ugyanezt. A törvényes működésnek megvan az ára: a közterhekre havonta mintegy 160 ezer forintot kell fizetnie. Könnyebben talál munkát más településen - ő ezt annak tulajdonítja, hogy a helybeli gazdák főleg gabonát termelnek.

- Nálam még télen is van munka: novembertől január végéig tart a nyúlhajtás - mondja Szelezsán Péter. - Hálóval kell befogni a nyulakat, amelyeket a vadásztársaságok Olaszországban adnak el. Az olaszok mindenre lőnek, ami mozog. Törvény szerint meg kellene várniuk az első szaporulatot, de néha, mesélik a partnereim, rögtön halomra lövik szegény tapsifüleseket, ahogy fölhúzzák a ketrec ajtaját. Mindegy, itt a térségben egyszerre 30-90 ember jut jövedelemhez ezzel a munkával a legnehezebb téli hónapokban.

Februárban párosodnak a nyulak, akkor vége a szezonnak - viszont kezdődik a munka a fóliában, üvegházban. Sajnos, azért a munkáért Szőregig kell utazni, ahol a Virág és Dísznövény Áfésznél csomagolják és dobozolják a rózsatöveket.

Márciusban azonban már lehet ültetni a csemegekukoricát. Ezt a növényt régen magról vetették, most előnevelik és palántázófával ültetik ki, hogy minél korábban (és drágábban) lehessen piacra vinni.

További részletek a lapban.


Szabadföld
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter