Megjelent: 6 éve

Ne karácsonyra időzítsék a felmondást a HR-esek!

Sok HR-es olvas itt, így azt gondolom, most időben indítok egy "mozgalmat": intézd el, hogy a cég előbb közölje a munkavállalóval - például mostanában - mire számíthat 2016. január elsejétől. Miért? Mert a te szakterületed a "human" resources, és minden, ami "human", emellett szól - olvasható JobAngel bejegyzésében.

A multik (és általában a nagyobb cégek) felmondási gyakorlata meglehetősen egysíkú, nem azért, mert így tanítják, hanem mert nekik így praktikus, és semmi másról nem szól ez, csak az időzítésről. Általában délután 4 körül hívják be a dolgozót, hogy közöljék vele. Miért?

Aznap már biztos nem talál ügyvédet, másnapra hátha lehiggad, nem fog indulatból azonnal ügyvédhez, jogorvoslathoz fordulni. Ezt erősítendő, sokszor pénteki napot választanak, akkor egy hétvége előnyt kap a cég.
Miért karácsony előtt? Mert akkor már "tisztán" mehet az új évbe a cég, nem kell a "régi" ügyekkel foglalkoznia.

A karácsony-évvége időszakban pedig szintén nem egyszerű ügyet intézni pl. hatóságoknál, ügyvéddel stb. Munkavállalói oldalról a szokásos sokkon túl tehát a "remek" időzítéssel is meg kell küzdeni. A fenti indokokról süt, mennyire tisztességtelenek és szükségtelenek akkor, ha korrektül akar eljárni a cég (mégis így cselekszik akkor is, ha egyébként nincs semmi rosszindulat a felmondás mögött, mert így szokták meg, így biztonságos a cégnek).

Egyfelől nem hiszem, hogy létezik emberséges felmondás, a munkavállalót mindenképpen sokk éri, de ha már "human" akkor talán mégis viselkedjen a HR emberségesen.

Például el tudja-e képzelni bármelyik döntéshozó, milyen karácsonya lesz ennek a munkavállalónak, ha szenteste előtti napon felmondanak neki? Mivel anyagi helyzete bizonytalanná válik, már az ünnepi vacsorára sem mer olyan bátran vásárolni, ha drágább ajándékot vett, megbánja, és az ajándékozás örömét is elvette tőle a cég. Azonfelül feszülten és szomorúan éli végig az ünnepeket, csak mert a cég remekül akart időzíteni.

Ha pedig nem akar a cég semmiféle tisztességtelen akciót a felmondás körül, praktikus előre egyeztetni a munkavállalóval a jövőt. Ennek is vannak előnyei a cég számára is (kedves HR-esek, nyugodtan lehet ezeket érvnek használni a döntéshozók felé):

- Megszervezhető a munkák rendes lezárása - nem lesz fennakadás az üzletmenetben.

- Ha tisztességesen és törvényesen mondasz fel a dolgozódnak, akkor együttműködő lesz az elválásban is.

- A jogi feltételek egyeztetésére is van idő, így nem marad a jövő évre nyitott kérdés.

- Azok a dolgozók, akikre számít a cég a jövőben is, biztonságban érzik majd magukat, így a munkájukat motiváltabban, jobb hatékonysággal végzik (és például nem álláskereséssel töltik az időt, ha tudják, hogy nincs veszélyben az állásuk)

- Az a dolgozó, akitől meg akar válni a cég, nyilván nem lesz boldog akkor sem, ha most közlitek vele, mire számíthat, de időt kap, hogy felkészüljön az új helyzetre. Pl. most el tudja kezdeni az álláskeresést, aminek érdemi eredménye, állásinterjúk csak januárban lesznek.

Karácsony előtti felmondással több mint egy hetet veszít az álláskeresési időből, ami a 3 hónapos álláskeresési járadékra tekintve nagyon súlyos veszteség - szükségtelenül, mert a cégnek sem lesz ebből haszna.

Tehát: ha már úgy alakult, hogy leépítés, átszervezés lesz, akkor a fentieket jól fontold meg. Neked személy szerint is jobb, ha lelkiismeretesen jársz el, a cégnek is származhat ebből előnye, és a munkavállalódat sem teszed ki fölöslegesen nehézségeknek.

HR Blog
  • 2021.08.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Szárnyakat ad a cégnek a jó csapatmunka - így fejlesszük

A munkahelyi csapatmunka fejlesztéséről kezdett cikksorozatot Bódi Gabriella (Eureka Games) a HR Blogon a sikeres teamek példái és kutatási eredmények... Teljes cikk

Nagyon nincs rendben

„Nem engedhetem meg magamnak, hogy tanítsak.” Ezt kellett válaszolnom több egyetemi oktatói felkérésre is mostanában - írja friss posztjában... Teljes cikk

Hogyan használjuk JÓL a Linkedint álláskeresésre?

Rosszul használni könnyű, elég, ha van egy valahogy kitöltött profilod, és előbb-utóbb úgyis bejelöl egy „fejvadász”, valamilyen jövőbeli... Teljes cikk