Megjelent: 4 éve

Ne karácsonyra időzítsék a felmondást a HR-esek!

Sok HR-es olvas itt, így azt gondolom, most időben indítok egy "mozgalmat": intézd el, hogy a cég előbb közölje a munkavállalóval - például mostanában - mire számíthat 2016. január elsejétől. Miért? Mert a te szakterületed a "human" resources, és minden, ami "human", emellett szól - olvasható JobAngel bejegyzésében.

A multik (és általában a nagyobb cégek) felmondási gyakorlata meglehetősen egysíkú, nem azért, mert így tanítják, hanem mert nekik így praktikus, és semmi másról nem szól ez, csak az időzítésről. Általában délután 4 körül hívják be a dolgozót, hogy közöljék vele. Miért?

Aznap már biztos nem talál ügyvédet, másnapra hátha lehiggad, nem fog indulatból azonnal ügyvédhez, jogorvoslathoz fordulni. Ezt erősítendő, sokszor pénteki napot választanak, akkor egy hétvége előnyt kap a cég.
Miért karácsony előtt? Mert akkor már "tisztán" mehet az új évbe a cég, nem kell a "régi" ügyekkel foglalkoznia.

A karácsony-évvége időszakban pedig szintén nem egyszerű ügyet intézni pl. hatóságoknál, ügyvéddel stb. Munkavállalói oldalról a szokásos sokkon túl tehát a "remek" időzítéssel is meg kell küzdeni. A fenti indokokról süt, mennyire tisztességtelenek és szükségtelenek akkor, ha korrektül akar eljárni a cég (mégis így cselekszik akkor is, ha egyébként nincs semmi rosszindulat a felmondás mögött, mert így szokták meg, így biztonságos a cégnek).

Egyfelől nem hiszem, hogy létezik emberséges felmondás, a munkavállalót mindenképpen sokk éri, de ha már "human" akkor talán mégis viselkedjen a HR emberségesen.

Például el tudja-e képzelni bármelyik döntéshozó, milyen karácsonya lesz ennek a munkavállalónak, ha szenteste előtti napon felmondanak neki? Mivel anyagi helyzete bizonytalanná válik, már az ünnepi vacsorára sem mer olyan bátran vásárolni, ha drágább ajándékot vett, megbánja, és az ajándékozás örömét is elvette tőle a cég. Azonfelül feszülten és szomorúan éli végig az ünnepeket, csak mert a cég remekül akart időzíteni.

Ha pedig nem akar a cég semmiféle tisztességtelen akciót a felmondás körül, praktikus előre egyeztetni a munkavállalóval a jövőt. Ennek is vannak előnyei a cég számára is (kedves HR-esek, nyugodtan lehet ezeket érvnek használni a döntéshozók felé):

- Megszervezhető a munkák rendes lezárása - nem lesz fennakadás az üzletmenetben.

- Ha tisztességesen és törvényesen mondasz fel a dolgozódnak, akkor együttműködő lesz az elválásban is.

- A jogi feltételek egyeztetésére is van idő, így nem marad a jövő évre nyitott kérdés.

- Azok a dolgozók, akikre számít a cég a jövőben is, biztonságban érzik majd magukat, így a munkájukat motiváltabban, jobb hatékonysággal végzik (és például nem álláskereséssel töltik az időt, ha tudják, hogy nincs veszélyben az állásuk)

- Az a dolgozó, akitől meg akar válni a cég, nyilván nem lesz boldog akkor sem, ha most közlitek vele, mire számíthat, de időt kap, hogy felkészüljön az új helyzetre. Pl. most el tudja kezdeni az álláskeresést, aminek érdemi eredménye, állásinterjúk csak januárban lesznek.

Karácsony előtti felmondással több mint egy hetet veszít az álláskeresési időből, ami a 3 hónapos álláskeresési járadékra tekintve nagyon súlyos veszteség - szükségtelenül, mert a cégnek sem lesz ebből haszna.

Tehát: ha már úgy alakult, hogy leépítés, átszervezés lesz, akkor a fentieket jól fontold meg. Neked személy szerint is jobb, ha lelkiismeretesen jársz el, a cégnek is származhat ebből előnye, és a munkavállalódat sem teszed ki fölöslegesen nehézségeknek.

HR Blog
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Hol végezze a munkavállaló a munkáját?

A munkavállaló alapvető kötelezettsége, hogy az előírt helyen és időben munkára képes állapotban megjelenjen, és munkát végezzen. Ezért... Teljes cikk

Miért fontos az onboarding?

Egy munkavállaló első napjai mind a dolgozó, mind a HR számára sok kihívást rejt. Hogyan lehetne hatékonyabb a folyamat? Miért fontos az onboarding?... Teljes cikk

A magyar ember nem akar dolgozni - a betanított munkások motiválása

“A magyar ember egyszerűen nem akar dolgozni.” Biztos, hogy igaz ez? Sokszor hallani a fenti megjegyzést, amikor a betanított munkások vagy akár... Teljes cikk