kapubanner for mobile
Megjelent: 8 éve

Ne karácsonyra időzítsék a felmondást a HR-esek!

JobAngel év vége felé szokott kapni kapni ilyen tartalmú elkeseredett leveleket. Miként blogjában írja, sajnos főleg multi cégek szokása, hogy pont karácsony előtt közlik a felmondást a dolgozójukkal. Az új évnek új büdzsével, új stratégiával indulnak neki, ebbe néha beletartozik az átszervezés, leépítés is. A HR-es blogoló azonban nem érti meg a lelketlen, minden empátiát nélkülöző ügyintézési módot.

Sok HR-es olvas itt, így azt gondolom, most időben indítok egy "mozgalmat": intézd el, hogy a cég előbb közölje a munkavállalóval - például mostanában - mire számíthat 2016. január elsejétől. Miért? Mert a te szakterületed a "human" resources, és minden, ami "human", emellett szól - olvasható JobAngel bejegyzésében.

A multik (és általában a nagyobb cégek) felmondási gyakorlata meglehetősen egysíkú, nem azért, mert így tanítják, hanem mert nekik így praktikus, és semmi másról nem szól ez, csak az időzítésről. Általában délután 4 körül hívják be a dolgozót, hogy közöljék vele. Miért?

Aznap már biztos nem talál ügyvédet, másnapra hátha lehiggad, nem fog indulatból azonnal ügyvédhez, jogorvoslathoz fordulni. Ezt erősítendő, sokszor pénteki napot választanak, akkor egy hétvége előnyt kap a cég.
Miért karácsony előtt? Mert akkor már "tisztán" mehet az új évbe a cég, nem kell a "régi" ügyekkel foglalkoznia.

A karácsony-évvége időszakban pedig szintén nem egyszerű ügyet intézni pl. hatóságoknál, ügyvéddel stb. Munkavállalói oldalról a szokásos sokkon túl tehát a "remek" időzítéssel is meg kell küzdeni. A fenti indokokról süt, mennyire tisztességtelenek és szükségtelenek akkor, ha korrektül akar eljárni a cég (mégis így cselekszik akkor is, ha egyébként nincs semmi rosszindulat a felmondás mögött, mert így szokták meg, így biztonságos a cégnek).

Egyfelől nem hiszem, hogy létezik emberséges felmondás, a munkavállalót mindenképpen sokk éri, de ha már "human" akkor talán mégis viselkedjen a HR emberségesen.

Például el tudja-e képzelni bármelyik döntéshozó, milyen karácsonya lesz ennek a munkavállalónak, ha szenteste előtti napon felmondanak neki? Mivel anyagi helyzete bizonytalanná válik, már az ünnepi vacsorára sem mer olyan bátran vásárolni, ha drágább ajándékot vett, megbánja, és az ajándékozás örömét is elvette tőle a cég. Azonfelül feszülten és szomorúan éli végig az ünnepeket, csak mert a cég remekül akart időzíteni.

Ha pedig nem akar a cég semmiféle tisztességtelen akciót a felmondás körül, praktikus előre egyeztetni a munkavállalóval a jövőt. Ennek is vannak előnyei a cég számára is (kedves HR-esek, nyugodtan lehet ezeket érvnek használni a döntéshozók felé):

- Megszervezhető a munkák rendes lezárása - nem lesz fennakadás az üzletmenetben.

- Ha tisztességesen és törvényesen mondasz fel a dolgozódnak, akkor együttműködő lesz az elválásban is.

- A jogi feltételek egyeztetésére is van idő, így nem marad a jövő évre nyitott kérdés.

- Azok a dolgozók, akikre számít a cég a jövőben is, biztonságban érzik majd magukat, így a munkájukat motiváltabban, jobb hatékonysággal végzik (és például nem álláskereséssel töltik az időt, ha tudják, hogy nincs veszélyben az állásuk)

- Az a dolgozó, akitől meg akar válni a cég, nyilván nem lesz boldog akkor sem, ha most közlitek vele, mire számíthat, de időt kap, hogy felkészüljön az új helyzetre. Pl. most el tudja kezdeni az álláskeresést, aminek érdemi eredménye, állásinterjúk csak januárban lesznek.

Karácsony előtti felmondással több mint egy hetet veszít az álláskeresési időből, ami a 3 hónapos álláskeresési járadékra tekintve nagyon súlyos veszteség - szükségtelenül, mert a cégnek sem lesz ebből haszna.

Tehát: ha már úgy alakult, hogy leépítés, átszervezés lesz, akkor a fentieket jól fontold meg. Neked személy szerint is jobb, ha lelkiismeretesen jársz el, a cégnek is származhat ebből előnye, és a munkavállalódat sem teszed ki fölöslegesen nehézségeknek.

HR Blog
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Hogyan érvelj a felsővezetésnél a mentális jóllét mellett?

Sok HR-es és EHS munkatárs küzd azzal, hogy meggyőzzék a felsővezetést arról, hogy a vállalati pszichológus szolgáltatásokra szükség lenne a... Teljes cikk

Én is oké, te is oké, ők nem oké

Milyen helyzetekre lehet jó egy életbiztosítás a közép- és kisvállalati (SME) szektor cégvezetőinek, tulajdonosainak? Kurdi Ferenc posztja a HR Blogon. Teljes cikk

Félrement kapcsolat, avagy amikor rossz irányba mennek a dolgok

Mit tehet egy cég, ha megállapodik partnerével, ám a végleges szerződéstervezetet a leendő partner több lényeges ponton átírja? Engedjünk,... Teljes cikk