kapubanner for mobile
Szerző: Kertész Dalma
Megjelent: 11 éve

Nem munkásálom az elektronikai ipar

Hosszú gyártósorok mellett álló emberek, futószalag, monotonitás, mesterséges fény, pár perces szünetek, ordítozó vezetők, éhbér, rosszullét, állásbizonytalanság - igaz-e az elektronikai ipar embertelen munkakörülményeiről terjengő "szóbeszéd" a magyarországi leányvállalatok esetében? Ennek járt utána egy közelmúltban napvilágot látott kutatás, rámutatva többek között a rugalmas munkajog hátulütőire.

A HR Portálon havi rendszerességgel jelenik meg hír arról, milyen sanyarú munkakörülmények között dolgoztatnak embereket a délkelet-ázsiai elektronikai ipar legnagyobb üzemeiben. Nem egy azzal kapcsolatos hír látott már napvilágot, hogy a Foxconn kínai gyáraiban az alkalmazottak öngyilkossággal próbálják felhívni kilátástalan helyzetükre a figyelmet, de arra is akadt példa, hogy tömeges öngyilkossággal fenyegetőztek. Nagy port kavart egy évvel ezelőtt két amerikai újságíró oknyomozó riportja, akik a helyszínen járva 14-16 órás, szinte megszakítás nélküli műszakokról, éhbérről és nagyarányú gyerekmunkáról számoltak be. Mindezek ellenére az iPhone-ok és más trendi szerkentyűk gyártásának felgyorsítása miatt növekvő munkaerőt igénylő vállalat toborzásain a jelentkezők több száz méteres tömött sorokban várják, hogy munkát kaphassanak.

A média és számos kutatás kereszttüzébe került délkelet-ázsiai vállalatok számtalan ígéretet tettek már arra, hogy javítanak a munkakörülményeken. A kínai legfelsőbb bíróság a múlt héten határozatot adott ki arról, hogy hét évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetők azok a munkáltatók, akik nem fizetik ki alkalmazottaik járandóságát, fenyegetik dolgozóikat, vagy erőszakot alkalmaznak velük szemben - így próbálják megelőzni a további öngyilkosságokat. A hajmeresztő hírek Európa számára a messzeség homályába vesznek, miközben a magyar elektronikai ipar munkakörülményeiről keveset tudunk. Ezt a hiányt hivatott pótolni egy a közelmúltban megjelent kutatás, bemutatva, hogy milyen problémákkal kell szembenéznie a magyar elektronikai iparban dolgozóknak.
Az elektronikai ipar gyors növekedése leginkább az újonnan iparosodott országokban zajlott, különösen Délkelet-Ázsiában. Emellett alacsony költségű termelőegységek jöttek létre például Közép- és Kelet-Európában is az európai piac kiszolgálására. A szektort legtöbben tiszta és magasan képzett munkaerőt foglalkoztató munkakörnyezettel képzelik el, de a valóságban a gyártás legnagyobb része kézimunka-igényes, alacsony képzettséget igénylő "piszkos" munka. A piaci verseny rendkívül nagy: a laptopok, mobiltelefonok, MP3 lejátszók és az egyéb elektronikai eszközök ára folyamatosan csökken, a termelésben a haszonkulcsok pedig alacsonyak. A szektorra nehezedő nyomás, amely alapján az árakat folyamatosan csökkenteni kell, az egyik oka annak, hogy a vállalatok folyamatosan az alacsony költségű országok felé vándorolnak, ami egyre alacsonyabb béreket von maga után. Közép- és Kelet-Európában Magyarország vált az elektronikai gyártóipar legfontosabb csomópontjává. 2010-ben az elektronikai ipar által közvetlenül foglalkoztatott dolgozók száma körülbelül 92000 fő volt Magyarországon - olvasható a kutatásban.


A kutatás módszertana - névtelen dolgozói interjúk, vezetőség, szakemberek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) és a holland civil kutatóközpont, a SOMO legújabb kutatása "A Flex szindróma" címet kapta. A jelentés négy Magyarországon gyártó elektronikai cég - Samsung, Nokia, Flextronics és Foxconn - munkakörülményeit vizsgálta a nemzetközi makeITfair kezdeményezés keretében. A kutatás adatai gyári dolgozókkal, szakszervezeti képviselőkkel, illetve üzemek vezetőségével 2011 szeptembere és decembere között készített interjúk alapján álltak össze. Ezenkívül munkaügyi, valamint a magyarországi elektronikai szektorral foglalkozó szakértők véleményét is megkérdezték a témával kapcsolatban.

Fontos megjegyezni, hogy a dolgozókkal készített interjúk a gyárak területén kívül, hétköznapi helyszíneken készültek, amely lehetőséget biztosított arra, hogy a munkások biztonságban érezzék magukat ahhoz, hogy nyíltan beszélhessenek munkakörülményeikről. Az interjúkat jellemzően egy-egy személlyel beszélgetve készítették el, de néhány esetben a kettő-öt főből álló fókuszcsoportos módszert is alkalmaztak. Az interjúalanyok számára garantálták a névtelenséget. A kutatás készítői mind a négy vállalatnak - Nokia, Samsung, Foxconn és Flextronics - megadták a lehetőséget, hogy átnézzék a róluk készült fejezetek munkaközi anyagát. Mind a négy vállalat élt a lehetőséggel, és elküldte a megjegyzéseit a SOMO-nak és a Tudatos Vásárlók Egyesületének. Ezeket az észrevételeket a jelentés szövegébe belefoglalták.

Eredmények: munkaidőkeret, túlóra, munkaidő

A megvizsgált vállalatoknál felmerült egyik alapvető, foglalkoztatással kapcsolatos problémakör a munkaidőkeret fogalmához köthető: a magyarországi szabályozás lehetővé teszi a vállalatok számára az úgynevezett munkaidőkeret használatát. Ebben a rendszerben a munkaórákat nem munkanaponként számolják, hanem egy hosszabb időszak átlagát veszik figyelembe. A munkaidőkeret egyrészről lehetővé teszi, hogy a munkáltató nagyobb rugalmassággal tudja kiosztani a munkanapokat, ezzel szemben komoly gondot okoz a dolgozóknak a normál munkaórákat és a túlórákat tekintve - fejti ki a kutatás.

Az interjúk révén beigazolódott, hogy a dolgozók és a vezetőség eltérő véleményen van a munkaidőkeret működésével kapcsolatban: amíg a vállalatok vezetősége kihangsúlyozta, hogy az "időbankos" rendszer előnyös a dolgozók számára, mivel a segítségével a csúcstermelési időszakok közötti időszakos elbocsátások elkerülhetőek, addig a dolgozók tapasztalata az, hogy a korábban túlóra árban kifizetett munkaórákat többé már nem így fizetik ki nekik.

Munkaidő, műszakok és szünetek a kutatásban részt vevő négy vállalatnál



* A műszakokat négy csoportba szervezik (A-B-C-D).
** A kutatás idején az üzemben a négyműszakos modellt alkalmazták négy darab 8 órás műszakkal. 2011 júniusáig a munkások napi 12 órát dolgoztak.
*** A munkaügyi törvény legújabb módosítása az időbankos időszak maximális hosszát 12 hónapról 4 hónapra csökkentette.


A kutatás készítőinek véleménye szerint a munkaidőkeret nem felel meg a nemzetközileg elfogadott szabványoknak, amelyeket az ILO dolgozott ki. Következtetéseik alapján elmondható, hogy a munkaidőkeret meghiúsíthatja a túlórák kifizetését a 40 munkaóránál hosszabb munkahetek esetében. Elméletben a rendszer még azt is megengedi, hogy a dolgozók heti maximum 60 óránál többet dolgozzanak, bár a gyakorlatban a jelentésben szereplő cégek közül egyiknél sem tapasztaltak 60 órás, vagy annál hosszabb munkahetet. Viszont mind a négy vállalatnál panaszkodtak az alkalmazottak a túlóra árban kifizetett túlórák elvesztése miatt.

A Flextronics esetében továbbá rengeteg panasz érkezett a szünetekkel kapcsolatban, melyeket nem tudnak teljes terjedelmükben kihasználni a dolgozók az üzemben végrehajtott biztonsági átvizsgálások miatt. Szintén a Flextronicsnál a legrövidebb a szünetek ideje a megvizsgált cégek közül, nincs elegendő idő enni és elmenni a mosdóba. Ennek ellenére még a Flextronics által biztosított összesen 30 percnyi szünet is megfelel a magyarországi munkaügyi törvény előírásainak, ugyanis az rendkívül rövid, mindössze 20 percnyi szünetet ír elő a nyolcórás műszakok esetében - olvasható a kutatásban.
A kutatás idején (2011 szeptembere és decembere között) a Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény volt érvényben. Ennek értelmében a munkaidőkeretet maximum egy évre lehet kiterjeszteni. Az új munkatörvénykönyvben ezt négy hónapban maximalizálták.


Alacsony munkabérek - létminimum alatt élő családok

A kutatás készítői a Foxconn esetében tapasztalták a legalacsonyabb kezdő fizetést (körülbelül a minimálbérnek felel meg), míg a Nokia adja a legnagyobb alapfizetést az operátorok számára. Szintén a Foxconnál hangzott el a legtöbb panasz az alacsony fizetések miatt. A Samsung és a Flextronics, a Foxconn és a Nokia között helyezkedik el az alapfizetések tekintetében.

A kutatás megállapításai szerint a legtöbb cég a létminimumot biztosító - 83 941 forint (294 euró) − vagy annál egy kicsit magasabb fizetést kínált az operátorok számára. Ez alól kivétel volt a Foxconn, ahol a kevés tapasztalattal rendelkező, illetve a tapasztalattal nem rendelkező operátorok a létminimumot biztosító bérnél kevesebbet kerestek. A kutatás megjegyzi, hogy a 83 941 forintos létminimum-szint egyszemélyes háztartások esetében érvényes. ("Ha a Központi Statisztikai Hivatal számításait alapul véve egy négyszemélyes (két keresővel és két gyermekkel rendelkező) háztartás létminimumát nézzük (243 429 forint, 853 euró), akkor megállapíthatjuk, hogy a négy megvizsgált vállalat közül még a legmagasabb fizetéssel rendelkező operátorok sem tudtak elegendő pénzt keresni a családjuk számára, még akkor sem, ha mindkét szülő dolgozott.") Megemlítik továbbá, hogy a legtöbb operátor a magyarországi termelési szektorban dolgozó fizikai munkások nettó átlagkereseténél (108 648 forint, 381 euró) kevesebbet visz haza havonta.

Egészség és biztonság - "hetente többször is ki kellett jönniük a mentőknek"

A jelentés megállapításai szerint a 12 órás műszakokat alkalmazó Samsung és Nokia esetében a dolgozóknak problémát okoz a teljes műszak idejéig tartó álló munkavégzés. A leggyakoribb problémák a szédülés, a hátfájás, a fáradtság, illetve a nappali és éjszakai műszakok közötti ritmusváltás okozta nehézségek. A Nokia már felkínálja az ülés lehetőségét is abban az esetben, ha valaki ezt kéri, illetve ennél a leghosszabbak a szünetek a kutatásban résztvevő vállalatok közül. A kutatás előtt néhány hónappal a Flextronicsnál addig alkalmazott 12 órás műszakokat 8 órás műszakokra cserélték. Különösen a 12 órás műszakok idején volt jellemző, hogy a helyi kórházból hetente többször is ki kellett jönniük a mentőknek, hogy a Flextronics üzemében rosszul lett, elájult, illetve a kimerülés, a magas vérnyomás vagy a stressz tüneteit mutató dolgozókat elvigyék - emeli ki a kutatás.

Ezek a problémák egyértelműen azt mutatják, hogy a munkakörülmények túlságosan megerőltetőek, és az egészségügyi és munkavédelmi eljárások nem megfelelőek - olvasható az összegzésben. A dolgozói rosszullétek hátterében a nagy munkaterhelés, a hosszú műszakok, az étkezésre és pihenésre elegendő időt nem biztosító rövid szünetek, illetve a középvezetés nem megfelelő bánásmódja (kiabálás, szidalmazások és fenyegetőzések) állhatnak. A megállapítások szerint a nyolcórás műszakok bevezetése óta javult a helyzet, és a mentőknek már nem kell olyan gyakran kijönniük az üzembe. A középvezetők által tanúsított rossz bánásmód kiemelt probléma a Flextronics üzemében, illetve a Samsungnál szintén panaszkodtak a szigorú fegyelemről és arról, hogy a termelési munka során tilos beszélgetni.

Kölcsönzött dolgozók - nagyobb állásbizonytalanság

A kölcsönzött munkások foglalkoztatottságának részaránya a vizsgált vállalatoknál



* Az arány (a kölcsönzött és állandó dolgozók százaléka az üzemben) erősen ingadozhat a csúcstermelési, illetve a köztük lévő időszakokban
** A VASAS Szakszervezeti Szövetség elmondása alapján a kölcsönzött dolgozók száma gyakran meghaladja az állandó alkalmazottak létszámát a zalaegerszegi üzemben.


A vizsgált vállalatoknál a kölcsönzött dolgozók részaránya átlagosan minimum 15 százalék. A csúcstermelés időszakaiban ez az arány akár 50-60 százalékra is emelkedhet. A Foxconnál foglalkoztatják arányaiban a legkevesebb kölcsönzött dolgozót a csúcstermelés időszakaiban, míg a Samsungnál a legtöbbet.

A kutatásban szereplő vállalatok esetében a bérek és béren kívüli juttatások kissé eltértek egymástól. Annak eredményeként, hogy a Foxconnál dolgozó ügynökségi munkások nem teljes időben (70 százalék) dolgoznak, így a fizetésük átlagosan 10 000 forinttal volt kevesebb, mint az állandó alkalmazásban lévő kollégáiké. Emellett a havi étkezési utalványok összege is kevesebb volt a kölcsönzött dolgozók esetében; 4000-6000 forint az állandó alkalmazottak havi 8000 forintos összegével szemben.

A Flextronicsnál eltérés volt tapasztalható az étkezési utalványok esetében (az ügynökségi dolgozók havonta 5000 forint értékben kaptak étkezési utalványt, míg az állandó alkalmazottként dolgozó munkatársaik 10 000 forint értékben), bár ez a különbség egyéves munkaviszony után eltűnik. A Nokiánál és a Foxconnál egyéves foglalkoztatás után az ügynökségi dolgozók fizetése megegyezett az állandó alkalmazottakéval. A kutatás idején érvényben lévő törvényi szabályozás értelmében ez kötelező volt.

Az összes üzem esetében az állásbizonytalanság a legnagyobb probléma az ügynökségi dolgozók számára - állapítja meg a kutatás. Ha van elég munka, akkor az ügynökségi dolgozókat behívják dolgozni, de ha kevesebb a piaci kereslet, vagy megrendeléseket törölnek, akkor nekik szólnak először, hogy maradjanak otthon, ezáltal pedig a keresetük csökken. Egyesek azzal érvelnek, hogy ez a fajta állásbizonytalanság az ügynökségen keresztül történő foglalkoztatás természetéből adódik, valamint az állásbiztonság nem a munkaerőt kölcsönző cég felelősségi körébe tartozik. Viszont az a cég felelőssége, hogy megpróbáljon stabil foglalkoztatást biztosítani a dolgozói számára, és hogy ne használjon túl sok kölcsönzött munkaerőt - teszik hozzá a kutatók.

Bizalmatlanok a dolgozók a szakszervezetekkel szemben

A kutatás megállapításai szerint mind a négy üzemben sok dolgozó rossz véleménnyel volt a szakszervezetekről. "Ez részben azért lehet így, mert a dolgozók történelmileg negatív érzéseket társítanak a szakszervezetekhez, mivel a szocialista időkben a Kommunista Párt felügyelte azokat, részben pedig azért, mert a munkások nem bíznak benne, hogy a szakszervezetek valóban képesek lennének változásokat elérni a magasabb bérekért és juttatásokért folytatott tárgyalások során" - olvasható a tanulmányban.

A legtöbb vállalatnál a dolgozók által leggyakrabban használt panasz-bejelentési mód az volt, amikor az őket közvetlenül felügyelő személyeket keresik meg. Ez alól kivételt jelentett a Flextronics, ahol a dolgozók ezt a lehetőséget nem említették. A kutatás eredményei alapján csak a Samsungnál fordul elő, hogy az üzemi tanácsot a dolgozók panaszainak kezelésére használják, illetve csak a Nokiánál, hogy a szakszervezetet használták erre a célra. Szintén a Nokia az egyetlen cég, ahol a dolgozók úgy látják, hogy a vállalat vezetőségét is megkereshetik a panaszaikkal. Általánosságban elmondható, hogy a négy üzemben a dolgozók kevesebb panaszkezelési mechanizmust ismertek, mint amennyit a cégek vezetősége felsorolt.

Társadalmilag felelős-e a vállalat, ha kihasználja a munkatörvénykönyv lehetőségeit?

A kutatás összegzésként megállapítja, hogy a magyarországi munkaügyi törvény tartalmaz néhány kivételes rendelkezést, amelyet úgy tűnik, arra terveztek, hogy elősegítse a munkaerő minél rugalmasabbá tételét. Ezért kapta a "A Flex szindróma" címet a jelentés. "Annak ellenére, hogy a jelentésben szereplő összes vállalat a magyarországi munkaügyi előírásoknak megfelelően működik, fel kell tennünk a kérdést, hogy vajon cselekedhet-e társadalmilag felelősen egy vállalat, amikor hasznot húz a magyarországi szabályozás nyújtotta, a munkaerő rugalmasságát szolgáló lehetőségekből" - teszik fel a költői kérdést a jelentés készítői.

Fórumok nyomán
Az interneten nem egy fórumot találni, ahol a magyarországi Flextronics üzemek - főként a zalaegerszegi gyár - munkavállalói névtelenül, de erős közlésvággyal vallanak arról, hogy mit tapasztalnak mindennapi munkájuk során. Akadnak kivételnek, de a hozzászólók többsége meghökkentő tapasztalatokat "vetett papírra":

- "...az is igaz, hogy sokat van ott a mentő és szállítja kórházba az ott dolgozókat..."
- "...a férfi öltözőszekrényekből vagy ötven az öltöző elé van kitéve normális fűtés meg takarás nélkül, ahol férfiak és nők járnak fel és le a lépcsőn (ott vetkőzzél gatyára télen)..."
- "...szerintetek törvényes, hogy zárt egységen belül nincs mosdó? Kilépőért kell kuncsorogni, hogy kimehess a dolgodra, meg még a biztonsági kapun is át kell jutnod. Nem egy alkalom volt, hogy mire kiért volna az illető, késő volt...ha értitek. Hatalmas a fejetlenség... A mai nap mindkét szünetben mentő volt kint..."
- "...A sorokon 33 fok van. Nincs ivó víz, illetve meleg, de nagyon idő sincs rá, hogy oda menj inni, mert nem hagyhatod abba a munkát. Olyan hangnemben beszélnek az emberrel, ami már minősíthetetlen. Hiába vagy beteg, orvoshoz nem mehetsz, mert ha megteszed, kirúgnak. Ha gondod van, ne számíts segítségre..."
- "...Két szünet van, egy 10 és egy 20 perces, de a kaját egészben kell lenyelned, mert nem veszik figyelembe, hogy ha mész szünetre 5 perc legalább elmegy a sorba állásra. 5 perc toalett, és a maradék 10 percben egyél, de érj is vissza időben. Levegő nincs, ablak nincs..."
- "...Mit várhatunk a szakszervezettől? Egy olyan szervezettől, akinek a vezetői a cégtől kapják a fizetésüket. El tudod képzelni, hogy a dolgozók érdekében kiálljanak?!"
- "...a létszámleépítésbe bekerült emberek közül sokan csak akkor tudták meg, hogy felmondtak nekik mikor dolgozni jöttek és a kártya nem engedte be őket..."


Forrás: nyarimikulas.hu, geospace.hu


Ezek például: a munkaidő-keretes rendszer, az éves szinten maximálisan ledolgozható 200 munkaóra 250-re emelése, melyet az új munkaügyi törvény tesz lehetővé (ráadásul ez az érték 300 óráig is növelhető kollektív megállapodás esetében), a dolgozók szabadnapjainak kétharmada feletti rendelkezés, a diákok foglalkoztatása, melynek lehetőségét az új munkaügyi törvény vezette be, a rövid szünetek, melyeket a munkaügyi törvény lehetővé tesz, és az alacsony minimálbérek.

A MakeITfair a kutatás keretében ajánlásokat fogalmaz meg a vállalatok számára. Többek között arra "biztatja" a társaságokat, hogy ne kerüljék meg a túlórák kifizetését; hogy az etikai kódexüket emeljék a nemzetközi munkajogi és emberi jogi szabványok szintjére, ennek nyomán biztosítsák a megélhetést biztosító munkabérhez való jogot, az állásbiztonsághoz való jogot; valamint vizsgálják felül a 12 órás műszakok egészségügyi és munkabiztonsági kérdéseit, és indokolt esetben számolják fel a 12 órás műszakokat.

A szervezet a Magyar Kormány számára megfogalmazott ajánlások között említi többek között, hogy vizsgálják felül és értékeljék át a munkaidőkeret rendszerével kapcsolatos szabályozásokat és jogszabályokat; biztosítsák, hogy az egyesülés szabadságának, illetve a kollektív szerződések létrehozásának jogát tiszteletben tartsák az elektronikai termékeket gyártó vállalatok, továbbá hogy minden 50 főnél több alkalmazottat foglalkoztató munkahelyen megalakuljanak az üzemi tanácsok.

A makeITfair a fogyasztók számára azt ajánlja, hogy, ha új mobiltelefont vagy számítógépet vásárolnak, akkor kérdezzék meg, hogy hol gyártották azt, illetve hogy betartották-e a megfelelő társadalmi és környezetvédelmi szabványokat. Keressék a méltányos elektronikai termékeket.

A kutatás teljes terjedelemben itt érhető el: tudatosvasarlo.hu
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk