Szegedi Juli
Szerző: Szegedi Juli
Megjelent: 4 éve

Nincs olyan, hogy hülye ötlet

Hogyan definiálná a kreativitást?

Új nézőpont. Elengedjük azt, ahogy eddig álltunk egy kérdés, probléma megközelítéséhez, hagyjuk, hogy asszociációink szabadon áramoljanak bennünk, nem tiltunk le ötletelés közben, azaz mindent szabad, semmi sem hülyeség. Aztán sok bátorság, hit és kitartás, hogy az ötletből végeredmény legyen.

Mindenki kreatív valamiben? Hogyan található meg, hogy miben?

Hiszem, hogy igen. Aki azt gondolja az magáról, hogy nem, annak azt mondták gyerekkorában, hogy hülyeség, amit kitalált, foglalkozzon racionálisabb-felnőttesebb dolgokkal. Alapvetően gyermeki énállapotunkat használjuk, amikor kreatívak vagyunk, és a bennünk élő szülői minták, szüleink, nagyszüleink kritikus hangja tilt le. Ezt a szülői agyat, énállapotot kell lepkapcsolni. Arra kell visszaemlékeznünk, hogy mikor voltunk felszabadultak. Ha megvan ez a pont, akkor ott minden valószínűség szerint a kreativitásunk is szárnyalt. Meglepően hamar vissza lehet vinni a coachinggal azokat az embereket is ebbe az állapotba, akik kijelentik, hogy egyátalán nem kreatívak. Akkor megvan az AHA élmény, a belátás, amiből, újra lehet indulni. Erről szól a RESTART ÖTLETGYÁR! Légy KREATÍV! programja.

Előfordul, hogy valaki bár kreatív a munkájában, de elakad valahol, mi ilyenkor a megoldás?

Mindenkivel előfordul. A kreativitás sokszor nehéz szülés. Azt a pontot kell figyelni, ahol elakadunk. Mi akasztott el bennünket? Egy kritikus mondat? Vagy nem hallottak meg? Vagy magam beszélem le folyamatosan a kishitűségem miatt? Tanuljuk meg szeretni az ötleteinket, higgyünk bennük, legyünk kitartóak, és a kritika, illetve a süket fülek ellenére is védjük meg őket.

Ugyanakkor azt is el kell tudni fogadni, hogy van olyan, amikor sikerül valami újat kitalálni. Ilyenkor el kell engedni, mást kell csinálni. Görcsölésből nem fognak jönni az ötletek.

Hogyan lehet motiválni a kreativitást a munkahelyen, milyen eszközök vannak a vezető kezében?

A vezetőnek kell megadnia a kezdő lökést, és neki kell ellöknie a csapatot a holtpontokról. Az ő elkötelezettsége megkérdőjelezhetetlen kell legyen. Nem neki kell a legkreatívabbnak lennie, de benne kell legyen a legtöbb elszántság. A legfontosabb, hogy megfelelő bizalmat alakítson ki a csapaton belül. Nincs hülye ötlet. Ha egy vezető negatív, zárt és kritikus, akkor megöli a kreativitást. Tudnia kell a csapattagok erősségeit, hiszen mindenki másképp kreatív. A vezetőnek kell tudni a kereteket, mert ezek nem fixek. Állandóan résen kell lenni, hogy mikor kell szabadjára engedni, és mikor kell korlátozni a kollégákat.

A kreatív folyamat, a bevonás önmagában nagy motivációs eszköz. Az emberek azért lesznek zombik a munkahelyen, mert nem kérdezik meg a véleményüket, és ettől értéktelennek érzik magukat.

Kiderül-e az állásinterjún, hogy kreatív-e a jelölt? Ha nem az, nem is lesz már az?

Kideríthető, hogy milyen a szemléletmódja, rögzült vagy fejlődő. És igen, mérhető a kreativitás is. Ha valaki eldöntötte, hogy nem kreatív, azaz rögzült szemléletmódú, akkor azt el kell engedni.

Tudják-e a HR-sek mitől kreatív valaki, hogyan lehet felismerni vagy csak mindenki beleírja a pozíció kiírásába?

Kiss Péter
Biztos, hogy sokan tudják, de az nem biztos, hogy az összes szempontot vizsgálják. Mondok egy példát, jön valaki egy jó önéletrajzzal, sok-sok újításról számol be, sőt előző munkahelyéről is visszaigazolják ezt. Kérdés, hogy jól bevált sémái vannak a sikerreceptre, és csak ezeket hajlandó használni, vagy valóban nyitott, tanulni, fejlődni akar, és ebből jön a kreativitása. Hosszú távon az utóbbi válik be.

Ahogy minden pályázó is beleírja az önéletrajzába, hogy ő kreatív. Ismerjük magunkat?

Mindenki ismeri magát, de senki sem ismeri teljesen. Az önismeret egy hosszú utazás. Minél előrébb jár benne az ember annál nyitottabb lesz. Minél nyitottabb, annál kreatívabb. Az önéletrajzokban valóban divatos szó a kreativitás, de az interjún könnyen zavarba keveredik az, aki nem az.

Mi kell ahhoz, hogy a nők és a férfiak jobban értsék, megértsék egymást a munkahelyen? Ez is kell a kreativitás csúcsra járatásához?

Nem árt hozzá. Saját és a másik működésének ismerete nélkül rengeteg energiarabló játszmába, és sok sok félreértésbe keveredünk. Ezért is mániánk a RESTART-nál az önismeret. Magadon keresztül sokat tanulsz a másikról is.

Miért gondolt arra, hogy egy egész konferenciát felfűz a férfi és a női agy, valamint a kreativitás témájára? Milyen tudást akar átadni a nap végére?

Az igazi, értő egymáshoz fordulásból energia születik. Aki ezt egyszer megtapasztalja az csak így akar élni. Én azt szeretném megmutatni a csapatommal az embereknek, hogy változni lehet, és nincs annál örömtelibb, mikor felfedezed magadban, hogy mi mindenben vagy jó.

Ha kíváncsi Molnár Éva , Till Attila (és sok más előadó) további gondolataira a női és a férfi agy működéséről, akkor jöjjön el a HR Piknikre. Jelentkezés és program itt.
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.11.21Transzformatív Team Coaching Lab A Transzformatív Team Coaching Lab alkalmat ad arra, hogy konkrét eseteken keresztül ismerkedj a módszertan erejével. Egy ügyféleset, amelyben a team coaching folyamat során transzformáltuk valódi kapcsolattá a csapatban élő projekciókat. Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter