Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

Nőtt a munkanélküliek száma Észak-Magyarországon januárban

Nőtt a munkanélküliek száma az Észak-magyarországi régió három megyéjében januárban. Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyében a nyilvántartott álláskeresők idén januárban 90 ezren voltak, 5 ezerrel, csaknem hat százalékkal többen, mint tavaly decemberben, és lényegében ugyanannyian, mint egy éve -közölte a régió munkaügyi központja.

A tájékoztatás szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében tartották nyilván a legtöbb munkanélkülit a régióban, számuk ez év első hónapjában 58.122 volt, csaknem 2.700-zal több, mint 2006. decemberében, és gyakorlatilag ugyannyi, mint egy évvel ezelőtt.

A nyilvántartott álláskeresők száma alapján számított munkanélküliségi ráta januárban Borsodban 19,9 százalékos volt, 0,4 százalékponttal magasabb, mint egy éve. Minden évben visszatérő országos jelenség, hogy az őszi-téli hónapokban szezonális okokból az álláskínálat csökken, és átmenetileg megemelkedik a munkát keresők száma - ez jellemezte az észak-magyarországi térséget is.

A közlés szerint a visszafogott álláskínálat elsősorban az építőipar, illetve a kereskedelem és vendéglátás, szolgáltatás területére volt jellemző. Mindezek mellett az utóbbi években jól érzékelhetően növekedett azoknak a munkáltatónak a száma is, akik munkavállalóikat határozott időtartamra alkalmazzák, és átmenetileg - rendszerint a téli hónapokban - megválnak alkalmazottaik egy részétől. Ebben az időszakban tehát mind a támogatással párosuló, mind az e nélküli munkaerő-kereslet jelentősen csökken, ami szintén növeli az álláskeresők számát.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye mind a tizenöt kirendeltségi körzetében emelkedett a regisztrált munkanélküliek száma, legkevésbé Miskolc, Encs, Kazincbarcika, Tiszaújváros, Mezőkövesd, Ózd, Edelény, Szikszó és Gönc térségében. A pályakezdő álláskeresők száma stagnált, a nem pályakezdőké viszont nőtt.

Január végén a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kirendeltségek összesen 6.387 pályakezdő álláskeresőt tartottak nyilván, számuk decemberhez képest alig változott, az előző év azonos hónapjában nyilvántartott pályakezdők számánál pedig csaknem 300-zal volt magasabb. Januárban a munkaügyi szakemberek 3.307 álláshelyre közvetítettek ki állástalant Borsodban, ez mintegy 2 ezerrel volt kevesebb a decemberben nyilvántartottnál.

  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ez kell a magyar programozóknak - Kutatás

Egy friss kutatás szerint a magyar fejlesztőket leginkább az érdekli, hogy technológiákkal fognak dolgozni. Teljes cikk

Egyre nagyobb a szakadék a legjobb és az átlagos munkahelyek között

A Legjobb Munkahelyek Program kutatás rávilágít, hogy mi szükséges az erős munkavállalói elkötelezettséghez. Teljes cikk

Általános heti munkaidő

A munkaidő a munkavégzésre előírt idő kezdetétől annak befejezéséig tartó idő, valamint a munkavégzéshez kapcsolódó előkészítő és... Teljes cikk