kapubanner for mobile
Szerző: HR Portal
Megjelent: 11 hónapja

PÁV vizsgálat

A pályaalkalmassági vizsgálat (röviden: PÁV) a Nemzeti Közlekedési Hatóság által 4 különféle kategóriában kiadott engedély. Elsődleges feladata a hivatásos gépkocsivezetők kompetenciájának mérése. A vizsgálatot végző szerv a KAV Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont Nonprofit Kft.

sofőr, profi gépkocsivezető-

A vizsgálat célja annak megállapítása, hogy a gépjárművezető:
a) rendelkezik-e azokkal az egyéni pszichológiai jellemzőkkel, amelyek szükségesek a biztonságos járművezetési tevékenységhez, a közlekedési helyzetekhez való alkalmazkodáshoz, a járművezetés közben jelentkező terhelés elviseléséhez;
b) rendelkezik-e a jármű biztonságos vezetéséhez szükséges észlelési, döntési és cselekvési képességgel;
c) képes-e elsajátítani a járművezetéshez szükséges ismereteket és készségeket.
A vizsgált képességek, készségek: figyelmi funkciók, monotóniatűrés, perifériás észlelés, közlekedési áttekintési képesség, reakciókészség (reakcióidő, a döntésreakció pontossága, terhelhetőség), szenzomotoros képesség, sebesség- és távolságbecslés, vizuális emlékezet, intelligencia
A vizsgált személyiségjegyek: önismeret, önkontroll, szabálytudat, felelősségtudat, empátia, együttműködés.

Típusok

PÁV I.     megkülönböztető jelzést használó gépjármű vezetése
PÁV II.     buszvezetés, taxi vezetése, veszélyes áru szállítása (ADR)
PÁV III.     közúti árufuvarozás
PÁV IV.   (azon személyek számára kötelező, akik ötödszörre is megbuktak/alkalmatlan vizsgát tettek, ill. a fentiekben nem említett gépjármű vezetése.)

Jelentkezés menete, időpontok

A jelentkezés itt történik: https://ekapu.nkh.gov.hu/kgh/pav/alap. A vizsgálatot végző szerv a KAV Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont Nonprofit Kft.

Meg kell adni, melyik vizsgálatra jelentkezik, volt-e korábban PÁV-vizsgálaton, vezetői engedélyének adatait, és milyen csoportú orvosi egészségügyi engedéllyel rendelkezik (I. vagy II. csoport). Csak a II. csoportba tartozók jelentkeznek PÁV-vizsgálatra. Majd személyes adatokat (név, anyja neve, lakcím stb.) kell megadni. Itt lehet időpontot is foglalni. Általában a foglalható időpontok a következő 9-18 napos tartomány munkanapjaira esnek.

A vizsgálat helyszíne: 1082 Budapest Vajdahunyad utca 45. Az épületbe a vizsgálat időpontja előtt nem lehet belépni. A jelentkezőt kizárólag arra a kategóriára vizsgálják, amelyik kategóriára jelentkezik és minősítést is kizárólag arra a kategóriára vonatkozóan kap. Amennyiben a jelentkező egyszerre több kategóriára kéri vizsgálatát, a jelentkezésnek megfelelő kategóriákra kap minősítést.

Ára

Minden típus vizsgaköltsége 8310 forint. Fontos: legkésőbb a jelentkezéstől számított harmadik munkanapon be kell fizetni a vizsgálat díját a KAV Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság OTP Banknál vezetett 11711003-21463062-00000000 számú számlaszámára. Az átutalási megbízás közlemény rovatában fel kell tüntetni a jelentkezési lap kitöltése után kapott befizetési azonosító számot!
Amennyiben a jelentkező nem tud átutalással fizetni, a vizsgálati díjat bármelyik OTP bankban is be lehet fizetni.

Feltételek

PÁV I. alkalmassági kategória: alkalmas minősítése a megkülönböztető jelzést használó gépjármű vezetésére jogosít, határozott ideig, legfeljebb 5 évig érvényes.
A „PÁV I. Alkalmas" minősítés a kategóriák hierarchikus jellegéből adódóan a következőket foglalja magában:
- alkalmas a véleményben meghatározott időtartamra korlátozva megkülönböztető jelzést használó gépjárművezetésére.
- alkalmas PÁV II-IV. kategóriákban, az időszakos minősítés lejártát követően is. (Igazolást csak a PÁV I-ről tudnak kiállítani)
A megkülönböztető jelzést használó gépjármű vezetéséhez a PÁV I. minősítését időszakos vizsgálat keretében 5 évente (vagy a határozaton feltüntetett időhatáron belül) meg kell újítani.
A jelentkezés előfeltételei:
• 2. csoportú (állásvállalásra jogosító) egészségi (orvosi) vélemény,
• érvényes vezetői engedély „B” vagy „C” vagy „D” kategóriából mely legalább két éve megszerzett és a vezetői engedély 12-es oszlopában nem szerepel a 181-es kód.

PÁV II. alkalmassági kategória: Autóbusz, taxi vezetése, veszélyes áru szállítása (ADR)
Amennyiben valaki közúti közlekedési szolgáltatás keretében személyszállítást szeretne végezni autóbusz (trolibusz), taxi vezetésével, illetve nemzetközi közúti személyszállítást végző autóbuszt (17 ülőhely felett), vagy veszélyes áru szállítását (ADR) végző gépjárművet szeretne vezetni, neki a PÁV II. alkalmassági kategória alkalmas minősítésének megszerzése szükséges.
A jelentkezés előfeltételei:
• 2. csoportú (állásvállalásra jogosító) egészségi (orvosi) vélemény,
• érvényes vezetői engedély „B” vagy „C” vagy „D” kategóriából mely legalább két éve megszerzett és a vezetői engedély 12-es oszlopában nem szerepel a 181-es kód.

PÁV III. alkalmassági kategória – Közúti árufuvarozás
Amennyiben valaki közúti árufuvarozó szeretne lenni, a 7500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó, közúti közlekedési szolgáltatást, illetve nemzetközi közúti áruszállítást végző tehergépkocsi vezetéséhez PÁV III. alkalmassági kategória megszerzése szükséges.
A jelentkezés előfeltétele:
• 2. csoportú (állásvállalásra jogosító) egészségi (orvosi) vélemény

Amennyiben bejelentkezünk PÁV vizsgálatra olyan kategóriában, amelyben jelenleg is érvényes PÁV minősítéssel rendelkezünk, vállaljuk annak a kockázatát, hogy - ha a vizsgálat során jelenlegi teljesítményünk nem éri el a meglévő kategóriájának követelményszintjét - elveszítjük a jogosultságot az adott kategóriában.

Nyitókép: CHÂU VIỄN képe Pixabay-en.

  • 2024.05.23Külföldiek foglalkoztatása Magyarországon – Dr. Fehér Dániel Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismeretiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Felnőttképzés: informatikai, szakmai és nyelvtudás terén fejlődnének a legtöbben - friss kutatási eredmények

Sokan szeretnének a szakterületükön fejlődni, vagy éppen valamilyen népszerű, jól fizető szakma (mint az informatika) irányába elmozdulni. A... Teljes cikk

Újra pörög a felnőttképzés: mit és hogyan tanuljunk 2024-ben?

2022-ben több mint 100 ezer ember vett részt felnőttképzésben, tavaly valószínűleg még többen, bár végleges adatok nincsenek. Zsuffa Ákos a... Teljes cikk

1500 diák méri össze a tudását a Szakma Kiváló Tanulója Verseny fővárosi előválogatóján

Idén is nagy érdeklődés övezi a szakképzésben részt vevő tanulók számára indított megmérettetéseket: csak Budapesten 55 szakmában mintegy 1500... Teljes cikk