Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Program a kisfalvak gazdasági felzárkózásáért

A leghátrányosabb helyzetű kistelepülések önkormányzatainak vezetésével olyan konzorciumok létrehozását támogatja az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány (OFA), amelyek a helyi adottságokra építve segítik a gazdaság fejlődését.

A közalapítvány honlapján közzétett Kisfalu Programra július 30-ig lehet pályázni. A keretösszeg 200 millió forint, ebből 2007-ben 74 millió forint, 2008-ban 70 millió forint, 2009-ben 56 millió forint használható fel. A vissza nem térítendő támogatás előleggel és utólagos elszámolással vehető igénybe.

A programban azon települések önkormányzatai által vezetett konzorciumok vehetnek részt, ahol a lakosságszám 100 és 500 közötti, a munkanélküliség az országos átlagot legalább 1,75-szörös mértékben haladja meg.

A kötelező konzorciumi tagok a költségvetési és non profit kutatóhelyek, a képzést, foglalkoztatást szervező közhasznú szervezetek. Részt vehetnek a konzorciumban más környékbeli települések önkormányzatai, intézmények, vállalkozások is.

A program során felmérik az adott települést jellemző problémákat, lehetőségeket, falufejlesztési programot dolgoznak ki. Foglalkoznak a képzési feladatokkal, ösztönzik a helyi munkáltatók szerepvállalását.

A becslések szerint legalább 3-5 helyi program támogatható majd a rendelkezésre álló keretből. Követelmény, hogy egy-egy helyi program legalább 60 álláskeresőt vagy inaktív lakost vonjon be a képzésbe, az elhelyezkedést elősegítő szolgáltatásba. A felmérések szerint 741 olyan társadalmi-, gazdasági és infrastrukturális jellemzők alapján elmaradott település van, ahol a munkanélküliség legalább 1,75-szerese az országos átlagnak. Ezen kívül 395 település nem szerepel az elmaradottak között, de a munkanélküliség ugyancsak legalább 1,75-szerese az országos átlagnak.

Ezen falvak gazdasági-, pénzügyi-, szakmai erőforrásai nem teszik lehetővé, hogy kellő önrésszel eredményes pályázatokat adjanak be az európai uniós, vagy más országos támogatások elnyerésére. Többnyire nem rendelkeznek önrésszel, nincsenek szakembereik a pályázatok elkészítéséhez, nincsenek olyan szakembereik sem, akik a pályázatok révén elnyert források felhasználását irányítanák. A konzorciumok révén felkészült szakemberek adnának segítséget a sikeresen pályázó kistelepüléseknek.

Az OFA programok műhely jellegűek, tehát általánosságban nem oldhatják meg az országos problémákat. A sikeres akcióik viszont ösztönzik a más hasonló programok indítását.

  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter