Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

Program a kisfalvak gazdasági felzárkózásáért

A leghátrányosabb helyzetű kistelepülések önkormányzatainak vezetésével olyan konzorciumok létrehozását támogatja az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány (OFA), amelyek a helyi adottságokra építve segítik a gazdaság fejlődését.

A közalapítvány honlapján közzétett Kisfalu Programra július 30-ig lehet pályázni. A keretösszeg 200 millió forint, ebből 2007-ben 74 millió forint, 2008-ban 70 millió forint, 2009-ben 56 millió forint használható fel. A vissza nem térítendő támogatás előleggel és utólagos elszámolással vehető igénybe.

A programban azon települések önkormányzatai által vezetett konzorciumok vehetnek részt, ahol a lakosságszám 100 és 500 közötti, a munkanélküliség az országos átlagot legalább 1,75-szörös mértékben haladja meg.

A kötelező konzorciumi tagok a költségvetési és non profit kutatóhelyek, a képzést, foglalkoztatást szervező közhasznú szervezetek. Részt vehetnek a konzorciumban más környékbeli települések önkormányzatai, intézmények, vállalkozások is.

A program során felmérik az adott települést jellemző problémákat, lehetőségeket, falufejlesztési programot dolgoznak ki. Foglalkoznak a képzési feladatokkal, ösztönzik a helyi munkáltatók szerepvállalását.

A becslések szerint legalább 3-5 helyi program támogatható majd a rendelkezésre álló keretből. Követelmény, hogy egy-egy helyi program legalább 60 álláskeresőt vagy inaktív lakost vonjon be a képzésbe, az elhelyezkedést elősegítő szolgáltatásba. A felmérések szerint 741 olyan társadalmi-, gazdasági és infrastrukturális jellemzők alapján elmaradott település van, ahol a munkanélküliség legalább 1,75-szerese az országos átlagnak. Ezen kívül 395 település nem szerepel az elmaradottak között, de a munkanélküliség ugyancsak legalább 1,75-szerese az országos átlagnak.

Ezen falvak gazdasági-, pénzügyi-, szakmai erőforrásai nem teszik lehetővé, hogy kellő önrésszel eredményes pályázatokat adjanak be az európai uniós, vagy más országos támogatások elnyerésére. Többnyire nem rendelkeznek önrésszel, nincsenek szakembereik a pályázatok elkészítéséhez, nincsenek olyan szakembereik sem, akik a pályázatok révén elnyert források felhasználását irányítanák. A konzorciumok révén felkészült szakemberek adnának segítséget a sikeresen pályázó kistelepüléseknek.

Az OFA programok műhely jellegűek, tehát általánosságban nem oldhatják meg az országos problémákat. A sikeres akcióik viszont ösztönzik a más hasonló programok indítását.

  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Hét százalékra nőhet a munkanélküliség Magyarországon

Csak idő kérdése, és 7 százalékra nőhet a munkanélküliségi ráta Magyarországon az Erste szakértői szerint. Teljes cikk

Adatbázis készül a betöltetlen állami állásokról

Felmérik az állami vállalatok munkaerőigényét, ugyanis miközben az országon leépítési hullám söpör végig, számos közszolgáltatónál... Teljes cikk

Indul a munkahelyvédelem az agráriumban és az élelmiszeriparban is

Júniustól 3 ütemben igényelhetnek egyszerűen és gyorsan összesen 25 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást az élelmiszeripar, a... Teljes cikk