kapubanner for mobile
Megjelent: 12 éve

Relokáció költséghatékonyan kompromisszumok nélkül

Azok a vállalatok, ahol expatok dolgoznak, jól tudják, hogy a külföldi munkatársak áttelepítése, beillesztése és foglalkoztatása mekkora költségeket ró a cégre. A jelenlegi gazdasági helyzetben pedig mindenki megpróbálja a költségeit csökkenteni. Felmerül tehát a kérdés: hogyan takarékoskodjunk anélkül, hogy mindez a minőség rovására menne?

A költséghatékony áttelepítés érdekében érdemes egy egységes szabályzatot, egy ún. "relocation policy"-t kidolgozni. Ennek létrehozásakor természetesen nagyon fontos szempont az anyagi keret, ugyanakkor érdemes bevonni az expatot is a részletek kialakításába, személyre szabottan felmérni, hogy mire lehet szüksége. Így lehetőség van a munkáltató és a munkavállaló igényei és elvárásai közötti egyensúly kialakítására.

A policy akkor hatásos, ha több forrásból (a HR osztálytól és a relokációs cégtől is) többszörösen szóban és írásban is eljut az expathoz, azt az expat megérti, lehetőségeit és határait elfogadja.

Kulcsfontosságú, hogy még a kirendelés előtt tisztázzuk a külföldi munkavállalóval a kirendelés feltételeit és a szolgáltatások pontos listáját. Fontos meghatározni, hogy mekkora összeg áll rendelkezésre a lakhatásra és az expattal együttműködve érdemes kialakítani, hogy a vállalat milyen szolgáltatásokat finanszíroz a munkavállalónak, illetve melyek azok a szolgáltatások, melyekért viszont neki kell fizetnie. (pl: babysitter keresés, iskolalátogatás).

Érdemes a külföldi munkavállalókat pozíciójuk alapján különböző kategóriákba/osztályba sorolni, majd ezekhez a kategóriákhoz megfelelő szolgáltatási csomagot rendelni. A szolgáltatási csomagok és a lakhatási költségkeret kialakításánál fontos tényező az is, hogy az expat egyedülálló-e, vagy családos. Számukra lehetőség szerint eltérő költségkeretet kell biztosítani.
Ugyanakkor előnyös lehet, ha lehetőséget biztosítunk a külföldinek, hogy egy előre megállapított időmennyiséget arra használhasson fel, amire neki, személy szerint a legnagyobb szüksége van (pl: közüzemi fogyasztók átíratása, mobiltelefon vásárlás).

Kifizetődő lehet kialakítani egy változtatások/limitek keretet, melyből a HR-es munkatárs tudja, hogy milyen megoldásformák és költségkeret áll rendelkezésre a policyben nem taglalt kérdésekre.

Miután ez mind rögzítésre került, megkezdődhet az áttelepítés folyamata. Ebben segítséget nyújthat egy kifejezetten erre szakosodott, nagy tapasztalattal rendelkező relokációs cég. Már a lakáskeresésben rengeteg időt, energiát és pénzt segíthetnek megspórolni azzal, hogy az áhított ingatlan felkutatását magukra vállalják. Pontosan felmérik az ügyfél igényeit jövendő otthonával kapcsolatban, és ezért eleve kizárólag olyan lakásokat mutatnak az expatnak, melyek mind a pénzügyi keretbe beleférnek, mind pedig megfelelnek - de legalábbis nagyon közel állnak- az elképzelésekhez.

Természetesen segítséget nyújtanak a bérleti szerződés elkészítésében is, végig szem előtt tartva a megbízó cég és az expat érdekeit valamint, hogy a szerződés minden szempontból megfeleljen az idegenrendészeti elvárásoknak.

Egy sok éves tapasztalattal rendelkező relokációs cég naprakész az aktuális munkaügyi és bevándorlási szabályozásokkal, tisztában van a pontos ügymenettel éppen ezért időt és pénzt tud megtakarítani a megbízó számára. A továbbiakban pedig nyomon követi az engedélyek és bérleti szerződések lejárati határidejét, a HR osztályt időben figyelmezteti, ezzel lehetővé teszi a munkaügyi bírságok, esetleges kitoloncolás kiküszöbölését, amelyek nemcsak anyagi, de erkölcsi kárt is jelenthetnek a vállalat számára.


Milyen szempontok alapján válasszunk relokációs céget?



Fontos megvizsgálni, hogy az adott cég költséghatékony megoldásformákat alkalmaz-e a különböző folyamatok során (pl. fordítási, gyorspostai költségek optimalizálása, bérleti díjak kialkudása, bérleti szerződések körültekintő megírása, kauciók visszaérkezésének lekövetése, szolgáltatási csomagok ésszerű kialakítása, stb).

Lehetőleg törekedni kell arra, hogy a relokációs cégnél egy kapcsolattartó legyen, aki az adott expat áttelepítésének minden részletével tisztában van, ismeri a megrendelő cég elvárásait, ezáltal optimalizálni tudja a költségeket és össze tudja hangolni a folyamatokat. Így kevesebb az adminisztráció, gyorsabb az eljárás, valamint a kapcsolattartás is sokkal személyesebb, egyénre szabottabb.

Nem utolsó sorban pedig hasznos lehet rendszeresen elégedettségi felméréseket végezni egy rövid kérdőív segítségével, melyet az expatok töltenek ki áttelepítésük befejezését követően. Így a megbízó cég meggyőződhet arról, hogy valóban a legmegfelelőbb színvonalú szolgáltatást kapják-e a külföldi kollegáik is.

Balla Áron
EST Relocation
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A kiküldetés a legelőnyösebb, avagy fontos tájékozódni a külföldi munkavállalás lehetőségeiről

A külföldi munkavállalásnál a kiküldetés előnyeire hívta fel a figyelmet az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) keddi... Teljes cikk

Lehet távmunkázni, csak előléptetés nem jár érte

A világ egyik legnagyobb technológiai vállalatának tartott Dell új irányelvei szerint nem jár előléptetés azoknak a munkavállalóknak, akik nem... Teljes cikk

Sok vezetőt hozhat nehéz helyzetbe az új bevándorlási törvény

Sok hazai vállalatnak okoz problémát, hogy vezető vagy magas pozícióban lévő külföldi kollégáik papíron igazolt végzettség hiányában az új... Teljes cikk