Megjelent: 4 éve

Self coaching: magadra biztosan számíthatsz

- A self coachingot mutatja be a délutáni workshopon. Mit kapnak a résztvevők? Hogy néz ki egy ilyen élmény?


Komócsin Laura
- Szakmámból adódóan hiszek az élethosszig tartó tanulásban, fejlődésben. Ennek rengeteg módja van. Nagyon sokféleképpen fejleszthetjük magunkat, járhatunk képzésre, konferenciára, lehet coachunk/mentorunk, olvashatunk könyveket, folyóiratokat.
Az eddig említetteknél mindig lehet valami kifogás. Lehet az, hogy drága, vagy épp nem elérhető. De magadra biztosan számíthatsz, mindig elérhető vagy magadnak és a legjobbat akarod magadnak.A saját életedet te ismered a legjobban. Nagyobb sikerélmény, ha egyedül mented ki magad a nehéz helyzetekből. Ezért hasznos a self coaching.

A self coachingban is ugyanazon az úton kell végig mennünk, mint az egyéni coaching folyamatban a DIADAL modell mentén. Hiszen itt is van egy Diagnózis fázis, hogy hol vagyunk, kik is vagyunk mi. Ezt követi az Iránykijelölési fázis, azaz mi is a célunk, hova szeretnénk eljutni. Majd az alternatíva gyűjtési fázis következik, hiszen a célunkat nagyon sok úton elérhetjük. Majd döntést kell hoznunk melyik utat is választjuk. Ezt követi a legnehezebb fázis, az Alkalmazás, amikor is ki kell lépnünk a komfortzónánkból és meg is kell tennünk azokat a lépéseket, amiket elterveztünk. Majd jön a lezárás, amikor visszanézünk honnan indultunk, mit értünk el és megünnepeljük. Self coachingban is működik ugyanez a folyamat. Ehhez hozok pár egyszerű eszközt, amit a résztvevők is ki tudnak majd próbálni.

- Előfeltétele ennek egy hagyományos folyamat? Megy ez alapfokú önismeret nélkül?

- Kezdem a második kérdéssel. Az önismeret mindennek az alapja, nagyon jó, ha már úgy fog bele valaki a self coachingba, hogy már foglalkozott magával, de ha még tudatosan nem is, akkor ez egy remek lehetőség lesz számára, hiszen ez a folyamat is mélyíti az önismeretet. Az első kérdésre válaszolva pedig egyáltalán nem feltétele egy hagyományos coaching folyamat a self coachingnak. Nyilván nem hátrány, de tudatosan úgy állítottuk össze a self coaching eszköztárát, hogy olyanokat is elérhessen a coaching, akik nem tudnának maguknak megfinanszírozni egy saját coachot, így költséghatékonyan magukon dolgozhatnak.

- Ön aktív résztvevője a nemzetközi coach világnak. Melyek az aktuális trendek?

Igen, valóban sok nemzetközileg elismert coachcsal tartom a kapcsolatot. Ennek egyik oka épp a fent említett Self coaching globális CSR projekt, mely keretében már vannak nagyköveteink Ausztriában, Romániában, Szlovákiában, Finnországban, Olaszországban, Oroszországban, Indiában.
A másik forrásom a nemzetközi trendekre pedig, hogy épp a múlt héten voltam Brüsszelben egy Európai Uniós projekt keretében. Az EU felismerte, hogy mekkora a lehetőség a coachingban és hatezer európai kkv vezetője számára finanszíroz meg 24 órányi coachingot. Ezért szervezett egy úgynevezett rapid randit, ahol a coachok találkozhattak a coacheekkal, hiszen tudjuk milyen fontos, hogy jól működjön a kémia.

Azt is látni kell, hogy a kereslet és kínálat is változott az elmúlt években, illetve a csatorna is.

Kereslet vonatkozásában tíz éve még a business coach alapvetően a multinacionális nagyvállalatok felsővezetőinek kiváltsága volt. Ez két irányba is bővült, Egyrészt - ahogy a brüsszeli példa is mutatja - már elérhető kkv-k számára is és a multi világban is egyre több középvezető, illetve kulcsember él a coaching adta lehetőséggel.

Kínálat terén lehet, hogy csak egy szűk mintát láttam. Vagyis lehet, hogy ez még nem trend, csak egy kisebb metszet. Huszonöten voltunk jelen a rendezvényen az EU különböző tagállamaiból. A huszonüt coachból hárman voltunk nők és ketten 45 év alattiak. A legtöbben úgy mutatkoztak be, hogy XY nagyvállalat felsővezetőjeként mentek nyugdíjba pár éve és még erejük teljében vannak és szeretnének értéket adni a világnak és ezért kezdtek el coacholni. Pár éve az ilyen bemutatkozásokon sokkal több hölgyet láttam, akik úgy mutatkoztak be, hogy szültek egy-két-három gyermeket és nem akarnak már vezető pozícióba visszamenni, szeretnének rugalmas munkaidőben is értéket adni, így koruk és nemük is más volt.

Csatorna vonatkozásában is jelentős a változás. Tíz éve az USA-ban dolgozó coachok többsége nem találkozott személyesen a coachával és skype-on, vagy más csatornán zajlott a kommunikáció, addig ez akkor még Európában nem volt általános. Ennek a programnak a keretében viszont azt tapasztalom, hogy ugyan még finanszírozzák a személyes találkozókhoz szükséges útiköltséget és nem is gyakorolnak nyomást annak csökkentésére, de lehetővé teszik, hogy aki akar, az coacholhat skype-on is. A brüsszeli rapid randi után lehet, hogy nekem is lesz például egy svéd vezérigazgató ügyfelem, akivel a Hiltonos vacsora után lehet, hogy soha többet nem fogunk személyesen találkozni.

A harmadik HR Piknikre ITT jelentkezhet.
  • 2019.11.21Transzformatív Team Coaching Lab A Transzformatív Team Coaching Lab alkalmat ad arra, hogy konkrét eseteken keresztül ismerkedj a módszertan erejével. Egy ügyféleset, amelyben a team coaching folyamat során transzformáltuk valódi kapcsolattá a csapatban élő projekciókat. Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Reverse mentoring: 4 jó ok a bevezetésére

Az „öreg rókák”-nak is van mit tanulniuk - a „nyeretlen kétévesek” is lehetnek mentorok. 1999-ben Jack Welsh sokadik formabontó... Teljes cikk

Profi hárítók, avagy a munka szuperhősei

Előfordul, hogy az egész reggeledet azzal töltöd, hogy három különböző naptárt kell átnézned, mert már megint nem sikerült szinkronizálni őket?... Teljes cikk

Karrierváltás fél év alatt? - Szakértői tippek, hogy ne fussunk zátonyra!

Mi a sikeres karrierváltás titka? Hogy kerülhetjük el a leggyakoribb csapdákat, tévutakat? C. Szabó Helga karrier coach tanácsait gyűjtöttük egy csokorba. Teljes cikk