Megjelent: 3 hónapja

Sokaknak álom maradhat a nagymama szerep

Nagymama szerepre vágyik a magyar nők 59 százaléka nyugdíjas korában - derül ki az OTP Nyugdíjpénztár felméréséből. Sokan akár már a hatvanas éveik elejétől pihenhetnének, csakhogy a férfiaknál rövidebb szolgálati idő és alacsonyabb átlagkereset szűkös nyugdíjas éveket jósol a nők számára.

Legszívesebben unokáik társaságában töltené időskori évei nagy részét a magyar nők 59 százaléka - derül ki az OTP Nyugdíjpénztár 2019-es Pulzus kutatásából. Új felfedezéseket és hobbikat csupán a felmérést kitöltők 27 százaléka kíván magának idős éveire, a válaszadók majdnem fele pedig elsősorban pihenni szeretne a munkával és gyerekneveléssel töltött évtizedek után.

Bár Magyarországon a nők kedvezményesen mehetnek öregségi nyugdíjba 40 év szolgálati idő után, ha a 40-ből legalább 32 év keresőtevékenységgel szerzett szolgálati idejük van, sokak számára csak álom maradhat a „főállású nagymamaság” - hívja fel a figyelmet az OTP Nyugdíjpénztár közleménye.

Az öregségi nyugdíj összegét ugyanis a szolgálati idő és a havi átlagkereset alapján állapítják meg, a nők esetében viszont jellemzően mindkét mutató értéke alacsonyabb a férfiakénál, és ez a különbség a nyugdíj összegében is megjelenik. A KSH 2019-es adatai szerint a nők és a férfiak átlagkeresete közötti különbség meghaladta a 65 ezer forintott, az öregségi nyugdíj tekintetében pedig ez a különbség 18 ezer forint volt. Sok nőnek így ahelyett, hogy kiélvezné a kedvezménnyel járó nyugdíjas éveket, még dolgoznia kell majd a 60-as éveiben is ahhoz, hogy megfelelő anyagi körülményeket teremtsen magának.

„Az elöregedő társadalom, a fizetésbeli különbségek és a gyerekekkel otthon töltött idő mind-mind gátat jelenthet az anyagi gondoktól mentes nyugdíjaskor megteremtéséhez” - véli Horpácsi Krisztina, az OTP Nyugdíjpénztár főosztályvezetője, aki szerint ugyanakkor bizakodásra ad okot, hogy 2019-ben az OTP Nyugdíjpénztár új belépői között az öngondoskodók 51 százaléka nő volt.

A 2019-es Pension at a Glance című kiadvány adatai szerint az európai OECD-országokban átlagosan 63,5 évesen mennek nyugdíjba a nők, a férfiak pedig 64,2 évesen. A KSH statisztikái szerint ugyanakkor Magyarországon a nők átlagosan 61 évesen vonulnak ki a munkaerőpiacról.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter