kapubanner for mobile
Megjelent: 4 éve

Szervezetfejlesztés KKV szinten: mire figyeljünk?

A hazai kis- és középvállalatok egyik komoly kihívása, hogy hogyan biztosítsák a folyamatos és dinamikus fejlődést. Az egyik kulcs a szervezet folyamatos fejlesztése lenne.

A szervezetfejlesztés nem csak a nagyvállalatok privilégiuma. A tévhitekkel ellentétbenKKV szinten is kritikus fontosságú ennek megléte és megléphető feladat a kellően felkészült vállalkozói szférának. Meglepően gyors és látványos eredményeket hoz a megfelelően előkészített szervezetfejlesztési folyamat.  Mutatunk néhány területet, amire érdemes figyelni!

A vezető legyen a fejlődés motorja!

Visszatérő probléma a KKV-k jelentős részénél a vezetők menedzsment tudásának hiánya. Sok esetben az adott céget egy, az iparágában tapasztalt szakember alapítja és a napi operatív munkavégzés mellett nem jut idő a vezetői kompetenciák fejlesztésére. Napjainkban is jellemző a kényszervállalkozók dinamikus fejlődése a magas szakmai tudás és iparági ismereteknek köszönhetően, viszont a vezetés ilyen esetekben leginkább intuitív módon történik.

Másik gond a delegálás hiánya szokott lenni a vezetők részéről, egyszerre túl sok feladatok vállalnak magukra, ami felemészti őket. A stratégiai tervezésre már sem idő, sem energia nem marad. A feladatok kiszervezése mind cégen belül, mind alvállalkozóknak alapvetően fontos a jobb szervezetté válás útján. Ha ez megtörténik, akkor marad idő az önképzésre legyen szó szervezetfejlesztési tanfolyamról, coachingról vagy projektmenedzsmentről.

A vezető kerülje az érzelmi alapú döntést!

Szintén visszatérő probléma a szervezetfejlesztésben csekély tapasztalattal rendelkező vezetőknél, hogy impulzívan és érzelmi alapon hoznak döntéseket bizonyos esetekben. 

Tetten érhető ez akár egy már meghozott döntés visszavonásánál is, amikor a változást nem viszik végig a kollégáknál tapasztalható ellenállás miatt. Erre lehet és kell is számítani nagyobb volumenű átalakítások, fejlesztések esetében. 

Egyik lehetséges megoldás az ilyen helyzetek kezelésére, hogy már a változások tervezésébe is aktívan bevonjuk az érintett kollégákat, de szintén segít a változások inkrementális azaz részletekben történő bevezetése is - ha a folyamat erre alkalmas.

kkv-k

A fontos területeket fejlesszük!

A KKV szektor anyagi forrásai szinte minden esetben szűkösebbek, mint a nagyvállalatoknál. Emiatt kiemelten fontos, hogy átgondoltan történjen a szervezetfejlesztés és valóban azok a területek legyenek fejlesztve, ahol a befektetés meg tud térülni. 

Általánosságban elmondható, hogy ilyen terület a munkaszervezés átalakítása, ugyanis a KKV-k esetében ez tipikusan alacsonyan szervezett terület a felmérések alapján. A legtöbb vállalkozás folyamatai és tevékenysége nem elég hatékony, sok esetben nincsenek meghatározva pontosan a feladatkörök és a felelősségi szintek. Ez magával vonja, hogy az ellenőrzés és a teljesítmény mérése is ellehetetlenül, ami negatívan hat a hatékonyságra is. Ezért érdemes a fejlesztést ezen a ponton kezdeni.

Az automatizáció fejlesztése és minél szélesebb körű bevezetése a másik kulcsmomentum. Hiszen az erőforrások minden tekintetben (anyagi és emberi) korlátozottan állnak rendelkezésre. Viszont a napi ügyvitel és bizonyos folyamatok automatizálása azonnal jelentős eredményeket tud hozni.

A fenti területek természetesen csak javaslatok, a lényeg, hogy pontosan azonosítsuk a szervezeti korlátokat, és ezek fejlesztését tűzzük ki célul.  

Érjenek össze a szálak!

A szervezetfejlesztés lehetséges további buktatója, amikor a folyamatok a végén valahogy nem érnek össze. Emiatt fontos, hogy olyan egységes rendszer kerüljön megtervezésre és kialakításra, amelyben az információk visszakereshetők. Valamint az összefüggések világosak és jól dokumentáltak.

Legyen szakértelem a tervezésnél

A megfelelő felmérés, tervezés, kivitelezés és ellenőrzés különösen fontos, mivel a szervezetfejlesztési projektek az egész vállalkozás életét befolyásolják.

Érdemes szakértőt bevonni a folyamatba, és nagyon előnyös az is, ha a vezető részt vesz egy célirányos  tanfolyamon (például PMP - Project Management Professional), így megérti a változtatások szükségességét, a folyamat szakaszait és megismerkedik a lehetséges nehézségekkel. 

 

képek forrása: freepik.com

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Évi 70 millió forintos fizetésért keresnek háziorvost

Évi 150 ezer fontért, azaz mintegy 70 millió forintért keresnek az Egyesült Királyság legtávolabbi, legeldugottabb szigeteinek háziorvosi... Teljes cikk

Ittasan dolgozó buszsofőr ellen mondták ki az ítéletet

Nem jogerősen egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt az Egri Járásbíróság egy ittasan dolgozó buszsofőrt Egerben - közölte a Heves... Teljes cikk

Autószerelő drogdíler ellen emeltek vádat, aki műhelyében árulta a kábítószert

A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem, új pszichoaktív anyaggal... Teljes cikk