kapubanner for mobile
Megjelent: 19 éve

Tájékoztató a nyugdíjak és nyugdíjszerû rendszeres szociális ellátások 2004. novemberi emelésérõl, az özvegyi nyugdíj mértékének változásáról és a 13. havi nyugdíjrész kifizetésérõl

Az alábbiakban az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság hivatalos tájékoztatása olvasható a "nyugdíjak és nyugdíjszerû rendszeres szociális ellátások 2004. novemberi emelésérõl, az özvegyi nyugdíj mértékének változásáról és a 13. havi nyugdíjrész kifizetésérõl".

Nyugdíjemelés

Novembertõl a 2004. január 1. elõtt megállapított saját jogú nyugdíjak összegei - ideértve a baleseti rokkantsági nyugdíjakat is - 1%-kal emelkednek. A hozzátartozói nyugellátások, valamint a baleseti hozzá-tartozói nyugellátások összegei 1%-kal növekednek, amennyiben a jogszerzõ nyugellátását 2004. január 1. elõtt állapították meg. A mezõgazdasági szövetkezeti járadékokban, a mezõgazdasági szakszövetkezeti növelt összegû járadékokban, valamint a baleseti járadékban részesülõk szintén 1%-os mértékû emelésben részesülnek.

Az együttfolyósítási összeghatár az emeléssel 50.150,- Ft-ra emelkedik.


Nyugdíjszerû rendszeres szociális ellátások emelése

Ugyancsak november hónaptól emelkednek a nyugdíjszerû rendszeres szociális ellátások összegei.
A nyugdíjszerû rendszeres szociális ellátások emelésének mértéke a nyugdíjemeléshez igazodik.

1%-kal lesz magasabb az átmeneti járadék összege, illetve a havi 69.600.-Ft-ot el nem érõ egészségkáro-sodási járadék összege. Az egészségkárosodási járadék összege az emelést követõen sem haladhatja meg a havi 69.600.-Ft-ot.
A rokkantsági járadék havi összege 250.-Ft-tal, a házastársi pótlék havi összege 150.-Ft-tal, a házastárs utáni jövedelempótlék havi összege 100.-Ft-tal növekedik. A rendszeres szociális járadék emelése az élet-kortól függõen történik. A 2004. december 31-ig 62. életévüket betöltõ nõk, illetve férfiak esetében 240.-Ft-tal, egyéb esetekben 200.-Ft-tal növekszik a járadék havi összege.

1%-kal nõnek a nyugellátásokkal együtt folyósított - a politikai okból elítéltek rehabilitációjához kapcso-lódó - egyes személyes szabadságot korlátozó intézkedésekkel, valamint a semmissé nyilvánított elítélés-sel összefüggésben járó kiegészítések, illetve az 1991. évi XII. törvény alapján megszüntetett nyugdíj-kiegészítés helyébe lépett pótlékok összegei.

A nemzeti helytállásért elnevezésû pótlékról szóló rendeletben foglalt összeghatár havi 101.000.-Ft-ra emelkedik, a hozzátartozói jogon folyósított pótlék havi összege az 50.500.-Ft-ot nem haladhatja meg.

A nyugdíjak és a nyugdíjszerû rendszeres szociális ellátások 2004. január 1-jei hatállyal emelked-nek.

A visszamenõleges hatállyal utalt ellátás összege személyenként 2.500,- Ft-nál kevesebb nem lehet.


Özvegyi nyugdíj mértékének változása

A 2004. november 1-je elõtti idõponttól megállapított 25 százalékos özvegyi nyugdíj mértéke 2004. november 1-jétõl kezdõdõen 30 százalékra emelkedik. A vonatkozó törvényi rendelkezések szerint ugyanis az említett 25 százalékos mértékben folyósított özvegyi nyugdíjakat 2004. november 1-jétõl 20 százalékkal kell emelni. A jogosultak részére elsõ ízben 2004. november hónapban jár az emelt mértékû özvegyi nyugdíj. Az özvegyi nyugdíj említett emelésére külön kérelem és határozathozatal nélkül, hivatalból kerül sor.
A 2004. október 31-ét követõ idõponttól járó özvegyi nyugdíjak már az új mérték szerint kerülnek megál-lapításra.

Az özvegyi nyugdíj mértékének emelésénél az összegszerûség megállapítására az 1%-os kiegészítõ nyug-díjemelés végrehajtását követõen, a már megemelt összegû ellátás alapulvételével kerül sor.


A 2004. évi 13. havi nyugdíjrész második részletének kifizetése


13. havi nyugdíjra az jogosult, aki a tárgyévet megelõzõ hónap legalább egy napján, valamint az esedékes folyósítás hónapjában a társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretében járó nyugellátásban - az ideigle-nes özvegyi nyugdíj kivételével - részesül.

A 13. havi nyugdíjat a jogosultak részére évente két részletben - legkésõbb május, illetve november hó-napban - kell folyósítani.

A 13. havi nyugdíj 2004. november hónapban kifizetendõ részének alapja a kiegészítõ, valamint esetlege-sen az özvegyi nyugdíj emelését már tartalmazó november hónapra járó nyugellátás két heti összege. Ezt az összeget kell a 2004. május hónapban e jogcímen kifizetett összeggel csökkenteni, és az így folyósítás-ra kerülõ összeg nem lehet kevesebb a 2004. november havi nyugellátás egy heti összegénél.

A 13. havi nyugdíj összegének megállapításánál a folyósítás hónapjára járó nyugellátás összegének
az ideiglenes özvegyi nyugdíj,
a nem társadalombiztosítási ellátás,
az egyes személyes szabadságot korlátozó intézkedésekkel, valamint a semmissé nyilvánított elítéléssel összefüggésben járó emelés,
a nemzeti helytállásért elnevezésû pótlék, és
az 1991. évi XII. tv. alapján megszüntetett nyugdíjkiegészítés helyébe lépõ pótlék nélküli összegét kell figyelembe venni.


Az ellátások kifizetése

Az érintettek a 2004. november havi emelt ellátásukat, a 2004. január 1-tõl október 31-ig terjedõ idõre visszamenõlegesen járó kiegészítõ emelést, valamint a 13. havi nyugdíjrész összegét egy nyugellátási utalványon kapják kézhez.

Az utalványon külön-külön feltüntetésre kerül a jogosultat megilletõ - az emeléseket tartalmazó - novem-ber havi nyugdíj, a visszamenõleges emelés, valamint a 13. havi nyugdíjrész összege.

A pénzintézeti számlával rendelkezõk esetében szintén emelt összegben történik novemberben az átutalás, a visszamenõlegesen járó összeg és a 13. havi nyugdíj esedékes részletének átutalásával egyidejûleg.

A 2004. január 1. és október 31. között megszûnt ellátások vonatkozásában a visszamenõlegesen járó kiegészítõ emelés utalására a jogosultak, illetve elhalálozásuk esetén a hozzátartozók vagy az örökösök írásbeli kérelme alapján kerülhet sor.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Megbízási szerződés vagy munkaszerződés? Megbízási jogviszony vagy munkaviszony? - így lehet eldönteni

A legtöbb vállalkozásnál a dolgozók főként munkaviszonyban állnak. Kérdésként merül fel, hogy bizonyos munkavégzésre irányuló tevékenységeket... Teljes cikk

Jubileumi jutalom: összege, kifizetése, kinek jár?

Az állami alkalmazottak jogállásáról szóló törvény (Kjt.) alapján jár a jubileumi jutalom a közalkalmazottaknak, amelynek összege a ledolgozott... Teljes cikk

Temetési segély

Egy hozzátartozó halála nagyon komoly érzelmi terhet jelenthet. A lelki megpróbáltatáson túl pedig jelentős anyagi költség is egy temetés... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek