Megjelent: 13 éve

Téveszmék a motiválásról

A munkatársak motiválásában rengeteg divatos irányzat és még több módszer létezik, azonban tapasztalataink szerint a téma túl van bonyolítva. Az igazság az, hogy sokkal egyszerűbb már eleve motivált munkatársakat találni, és egy kis plusz motivációt adni nekik, mint megpróbálni motiválni azokat, akik magukat önállóan egyáltalán nem képesek.

Demotiválás "művészete"

Sőt valójában hihetetlen nehéz embereket motiválni, viszont annál könnyebb a motiváltságukat letörni, azaz demotiválni őket. Motivációs szempontból olyanok, mint az a bizonyos kiselefánt, aki rendkívül nehezen tanul, de annál gyorsabban felejt. Természetesen vannak olyan zseniális menedzserek, akik a lehetetlen esetnek számító munkatársakat is tudják valahogy ösztönözni, lelkesedésre sarkallni, de ők ebben általában kivételes tehetségek.

Tegye fel saját magának őszintén a kérdést! Eddig hány demotivált munkatársát sikerült "felébresztenie"? Ráadásul nem egy-két napra, hanem hosszú hónapokra, netán egy évre?

Ha a válasz "nem sok", vagy "eddig senkit", akkor ideje változtatnia! Sokkal egyszerűbb és bárki számára működőképesebb megoldás már eleve motivált, ambíciózus munkatársakat felvenni, mint a már rég kiégett beosztottainak "újraélesztésével", megváltoztatásával, motiválásával bajlódni.

Példamutatás és morál

Régen a hadvezérek nagyon odafigyeltek a harci morálra, mert ezen maga a csata múlhatott. Az is köztudott volt, hogy a leggyengébb csapatok mindig a zsoldosok voltak, mert hát a legalacsonyabb motiváció a pénz. Ennek ellenére nem kevés cégvezető próbálkozik mindenféle cseles, furfangos fizetési rendszer kidolgozásával, hogy na attól aztán majd igazán elkezdenek dolgozni az egyébként teljesen demotivált munkatársai.

Ugyan sokat használjuk a morál nevű szót, de mit is jelent igazán? Valójában egy csoport motiváltságát hívjuk morálnak, ami a következőkből áll:
- annak az érzése, hogy van egy közös cél,
- elkötelezettség egy közös feladat mellett,
- az egymásba fektetett bizalom,
- bátor hozzáállás a csapattagok részéről (akár önfeláldozás is lehetséges),
- a teljesítmény után érzett büszkeség,
- hűség.

A hiányzó láncszem sok vezetőnél, hogy ez a meghatározás rá is vonatkozik, a vezető ugyanis szintén a csoport része. Nem létezik olyan, hogy van egy magas morálú csoport, de a vezetője nem felel meg ezeknek a kritériumoknak! A vezető a csoport ugyanolyan része, mint bármelyik munkatárs, amennyire ő nem felel meg a fenti kritériumoknak, olyannyira nem fognak a beosztottai sem.

Nem véletlen, hogy felméréseink szerint a leggyakrabban előforduló demotiváló tényező a vezetői önkényesség és a személyes példamutatás hiánya. Sok cégtulajdonos azt hiszi, mivel neki nincs főnöke, az ő tulajdona minden a vállalkozásában, akkor ő bármit megtehet. Ebben végül is igazuk van, mert a saját cégükben ők az "Isten után az elsők", de nem számolnak tetteik következményeivel.

A motivált, magas morálú, kiemelkedő teljesítményt nyújtani képes munkatársak nem tűrik az önkényeskedéseiket, ezért inkább elmennek. Így alakul ki minden "parancs uralomban" működő cégben egy hajbókoló, ezt a stílus eltűrő csapat, akik teljesítményétől viszont nem szabad csodát várni, mert a moráljuk rendkívül alacsony.

Erkölcsi elismerés

A személyes példamutatás után következő fő motiváló tényező az erkölcsi elismerés. Sokan ezt beazonosítják azzal, hogy "minden nap meg kell simogatni valamelyik beosztottjuk buksi fejét". Nem véletlen a szarkasztikus megfogalmazás, hanem mert sok vezető tényleg így gondolja, és sajnos ilyen lenézően áll hozzá a beosztottai elismeréséhez. Éppen ezért inkább nem dicsér semmiért, viszont minden apró hibáért szól. Sok szülő a gyermekeit is így neveli, és az ilyen gyermekből ilyen vezető lesz. Ez volt a minta.

Az erkölcsi elismerés ennél sokkalta kifinomultabb és főleg őszintébb dolog. Gyakran egy jókor elhangzó "köszönöm" elég hozzá. Alapja a személyes példamutatás, és őszinteség, mert ez adja meg a hitelességét. Egy köztudottan hazudozó vezető szájából elhangzó dicséret értéke eléggé megkérdőjelezhető, míg egy hiteles, példamutató vezető szavai hegyeket mozgathatnak meg.

A legfontosabb alapelv, hogy az erkölcsi elismerés a másik személyének, szaktudásának, munkájának, eredményeinek az elfogadását és tiszteletét jelenti, így ez messze több a dicséretnél. Ha a beosztott érzi, hogy fontos a munkája, mert hetente visszajelzéseket kap (pozitívat és negatívat is), ha érzi, hogy őszinte hozzá a főnöke, hogy a munkáját vagy az egész csoportot érintő dolgokban megkérdezik a véleményét vagy be is vonják a döntések előkészítésébe, hogy bíznak benne, akkor ő is így fog a főnökéhez hozzáállni. Úgy is mondhatnánk, hogy összességében egy korrekt hozzáállás a beosztottakhoz csodákra képes.

Kivételezés, csókosok

Az erkölcsi elismerés azonban egyáltalán nem jelenti a hibák elnézését. Az elnéző vezető ugyanúgy hihetetlenül demotiváló tud lenni, mint a túl kritikus, ráadásul az ilyen vezetőt egyáltalán nem tisztelik a beosztottai.

A leggyakoribb hiba, amikor a vezető egyes munkatársaival kivételez, amikor "csókosai" vagy "súgóemberei" vannak. A többi pedig azt gondolja, hogy "minek dolgozzak, ha úgysem az eredmények számítanak". Már egy csókos teljesen hiteltelenné tud tenni egy vezetőt, aki így az esélyét is elveszíti, hogy embereit komolyabb teljesítmények elérésére motiválja.

Versenyszellem

A motiváció csúcsa a versenyszellem, az újabb és újabb csúcsok, mások számára lehetetlen célok elérése iránti vágy. Jó példa erre, amikor az értékesítők abban versenyeznek egymással, hogy ki tud egy évek óta bevehetetlennek bizonyuló céghez bejutni és ott eladni. A versennyel csak az a baj, hogy a munkatársak körülbelül 10-20 százalékát motiválja. Igaz, hogy őket aztán nagyon, ráadásul az értékesítésben az a tapasztalat, hogy az árbevétel 80 százalékát éppen ez a 10-20 százalék hozza.

A versenyek másik baja, hogy mindig csak egy győztese van, míg általában a második, harmadik is kiemelkedő teljesítményt tett le az asztalra. Ilyenkor sokkal jobban bevált módszer az "elitklub", amikor mindenki, aki egy előre meghatározott teljesítményt elér, nyertesnek minősül és kap valamilyen jutalmat érte.

Példamutatás, erkölcsi elismerés

Összefoglalva az emberek motiválásának legfontosabb eszközei a vezetői példamutatás, erkölcsi elismerés és legvégül a versenyek. A motiválás érdekében kerülendő a vezetői önkényesség, a kivételezés, és az inkorrektség.

Kelkó Tamás
www.szemelyzetkivalasztas.hu


  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Remote working vezetői szemmel - a legnagyobb kihívások

Mit gondolsz, te kézben tudod tartani az irányítást? Hogyan lehetsz biztos abban, hogy a csapatod otthonról is ugyanolyan hatékonyan dolgozik, mint... Teljes cikk

Ezekkel az alkalmazásokkal garantáltan ellenőrizheti kollégái otthoni teljesítményét

A koronavírus bombaként robbant hazánkra komoly gondot okozva a munkáltatóknak, hogyan oldják meg a kollégák otthonról való munkavégzését. Azok a... Teljes cikk

Kutyák a munkahelyen - hogyan hatnak az eredményességre?

Mik a kutyás munkahelyek, képzések, fejlesztések sikerkritériumai? Milyen pozitív vagy éppen negatív hatása lehet annak, ha kutyák vannak a... Teljes cikk