Megjelent: 7 éve

Tippek, hogy a munkahelyi álomcsapat valósággá váljon

2013 biznisztrendjei között egyértelműen szerepel az együttműködések és az érzelmi intelligencia irányába való elmozdulás – szögezi le blogbejegyzésében Dianne Crampton, a vállalati csapat építésének egyik vezető észak-amerikai szakértője, a TIGERS Success Series alapító elnöke. De mit tehetnek/tegyenek az egyes szervezetek, hogy létrehozzák az együttműködésre épülő, hatékony alkalmazotti környezetet a vállalatuknál?

images

Álomcsapatra vágyik minden cégvezető és tulajdonos, ám ezt nem olyan egyszerű kialakítani. Dianne Crampton szerint ezeket a tippeket követve a cégek hamarosan látni fogják erőfeszítéseik eredményét.

Kommunikáció – mondjuk ki, ahogy van!

Felmérések igazolják, hogy a munkavállalók a vezetőiktől azt várják, nevezzék nevén a gyereket. Őszintén mondják meg az elvárásaikat, a célokat, a hiányosságokat és a csapattól elvárt teljesítményt. Beszéljenek nyíltan a csapattagokkal, és fogadják a visszajelzéseket. Ez teremt tekintélyt. A csapattagokat is bátorítsák az egyenes és nyílt véleménynyilvánításra annak érdekében, hogy érezzék: a sikerben oszlopos szerepük van.
2013-ban a siker kulcsa
1. A haladó szemléletű vállalatok elkezdenek együttműködésekre épülő munkahelyi környezetet kialakítani, szemben azzal, hogy maroknyi alkalmazott egymástól függetlenül, csillagszerűen teljesít. Mindezt annak tükrében, hogy „az egész több, mint a részek összessége”.
2. Annak érdekében, hogy ez a kohézió kialakuljon, a szervezetek vezetőinek vezetői képességfejlesztő tréningeken kell részt venniük, ahol elsajátítják a dinamikus csapatépítési technikákat. A ma csapatainak tagjai ugyanis sokkal inkább különböznek egymástól, mint korábban, akár a munkatapasztalatukat, akár a korukat nézzük. A hatékony üzleti vezetőnek és menedzsernek képesnek kell lennie arra, hogy az alkalmazottak érzelmi intelligenciáját menedzselje. Röviden: az érzelmi intelligencia azt jelenti, hogy a vezetőknek nyitottnak kell lenniük az érzésekre.
Dianne Crampton azt állítja: a vállalatok, amelyek a cégen belüli együttműködésre fókuszálnak, és felvértezik vezetőiket az érzelmi intelligencia képességével, 2013 prosperáló cégei közé tartozhatnak majd. Szerinte a kooperatív csapatban működő munkatársak és a humán tényezőket figyelembe vevő vezetők együttesen juttathatnak sikerre egy vállalkozást. A horizonton megjelenő új növekedési lehetőségeket kihasználó és a hagyományos bizniszmodelleket átlépő, előrelátó szervezetek számíthatnak növekedésre 2013-ban
Közös szenvedély – a csapat minden tagja ugyanazért a célért és vízióért dolgozik

Amikor a szerepeket tisztáztuk, határozzunk meg mérhető célokat, és adjunk mellé felelősséget, valamint jogköröket a munkatársaknak, hogy szenvedélyes és lojális alkalmazottakká váljanak. A csapattagok megértik, hogy a saját törekvésüknél nagyobb cél érdekében dolgoznak együtt.

Kockázatvállalási hajlandóság – az együttműködő csapatszellemben a "nincs, ami nekünk ne sikerülne" hozzáállás érvényesül

Ahogy a csapat összekovácsolódik, a munkatársak egyre magabiztosabbakká válnak. Az egyének számára a bukástól való félelem, az elszigetelődés és a visszapattanás attitűdje helyett az „egységben az erő” érzése lesz uralkodó. A stresszel teli helyzetek – mint például az átszervezés – során a cégek erősödnek a csapatszellemnek köszönhetően.

Hallgassunk meg minden csapattagot – ez a kommunikációval együtt jár

Legalább olyan fontos, hogy mi meghallgassunk mindenkit, mint hogy minket meghallgassanak. A friss látásmód, átütő ötletek és stratégiák csak akkor kerülnek felszínre, ha teret engedünk a gondolatoknak.

Spóroljunk időt a csapatépítésre – a szervezet legyen képes egy-egy délutánt vagy napot önmagára fordítani

A beiktatott „lelkigyakorlat” erősíti a csapat egységét, a tagok egymás iránti nyitottságát és elkötelezettségét. Ha speciális csapatfejlesztéshez kötjük, a hatása mérhető.
Az álomcsapat
 • Mindenki tudja a dolgát, és a tudása legjavát adja
 • A csapattagok együtt dolgoznak, és megosztják az információt egymással a stratégia megvalósítása során
 • A javaslatokat és a nézetkülönbségeket konstruktívan és hatékonyan kezelik
 • Minden csapattag hajlandó figyelembe venni az alternatív lehetőségeket annak érdekében, hogy végül a legjobb megoldás mellett tegye le a voksát
 • A csapat bízik önmagában, és a tagjai biztonságban érzik magukat a csoportban

 • Honosítsunk meg hatékony konfliktuskezelési stratégiákat

  Különösen az újonnan verbuvált csapatoknál kell viharos és konfliktusokkal teli időszakra számítani. Valaki mindig úgy érzi, hogy az ő ötletét lesöpörték, vagy nem hallgatták őt meg, a domináns személyiségek csökkenthetik a csapatkohéziót, és a félreértések vitákhoz vezethetnek.
  Vélemény
  Sokan a 30-as éveikre már menedzserré válnak, a vezetői tréningeken részt vevők átlagéletkora ezzel szemben 42 év. Vagyis a csapatok élén állók többsége legalább tíz évet tölt el úgy pozíciójában, hogy addig nem vesz részt leadertréningen. Ennyi év alatt pedig számtalan rossz szokás beidegződik – idézi cikkében Jack Zengert, a Zenger Folkman vezetőfejlesztési tanácsadó vállalat vezérigazgatóját a Harvard Business Review. A szakember szerint a menedzserek, akik időben elkezdik csiszolni vezetői és érzelmiintelligencia-képességüket, bizonyítottan termelékenyebb, kevésbé lógós, kevésbé fúrós és a munkáltatójuknak minden korábbinál elkötelezettebb tagokból álló csapatot tudnak felépíteni.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  Follow hrportal_hu on Twitter