Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Több megyében is nőtt a munkanélküliség

Januárban 10 százalékkal nőtt a Komárom-Esztergom megyében nyilvántartott álláskeresők száma, így a gazdaságilag aktív népességhez viszonyított arányuk ismét elérte a 11 százalékot. Jelentősen nőtt az álláskeresők száma Fejér megyében is.

Az egy évvel korábbiakhoz képest javultak Komárom-Esztergom megye munkaerőpiaci mutatói. A nyilvántartott álláskeresők száma ez idő alatt ugyanis 7,4 százalékkal lett kevesebb, a gazdaságilag aktív népességen belüli arányuk pedig 0,8 százalékponttal csökkent - tájékoztatott Jankóné Szépe Mónika.

A közép-dunántúli régióban a munkanélküliség a múlt hónapban Komárom-Esztergom megyében volt a legalacsonyabb, Fejér és Veszprém megyében a ráta meghaladja a 13 százalékot.

Komárom-Esztergom megyében január végén 16.066 fő szerepelt a munkaügyi központok nyilvántartásában, számukra 892 álláshelyet kínáltak.

A megyében Komáromban, Tatán és Tatabányán a legalacsonyabb, kilenc és tíz százalék közötti az állástalanok aránya. Ennél némileg rosszabb a helyzet Esztergomban és Oroszlányban, Dorog és Kisbér környékén 13 százalékos a munkanélküliség.

Jelentősen nőtt az álláskeresők száma Fejér megyében

A növekedés mértéke csak Mór és Gárdony körzetében maradt 10 százalék alatt, a többi körzetben 11-13 százalék között alakult - közölte a Fejér Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja hétfőn az MTI-vel.

Január végén 26 ezernél több regisztrált álláskeresőt tartottak nyilván a megyében, az előző havinál 11,8 százalékkal, az egy évvel korábbinál 1,1 százalékkal többet. A regisztrált álláskeresők gazdaságilag aktív népességhez viszonyított aránya 13,7 százalék volt, 1,7 százalékponttal nagyobb az előző havinál.

Munkaerőpiaci szempontból a megye déli része, Enying és Sárbogárd térsége volt a legrosszabb helyzetben. Enyingen és környékén egy hónap alatt 9,2 százalékkal, Sárbogárd térségében 13 százalékkal nőtt a regisztrált munkanélküliek száma.

Az utóbbi térségben a 2370-nél több regisztrált álláskereső 21 százaléka, Enying térségében pedig a 2355 álláskereső 28,3 százaléka egy évnél hosszabb ideje nem talál munkát.

A munkáltatók januárban 787 új álláshelyet jelentettek be, s a hónap végén 687 üres állást kínáltak. Ez az előző havinál 18,8 százalékkal, az egy évvel korábbinál 29,9 százalékkal több. Kétötödére segédmunkások, háromtizedére szakmunkások, 17,1 százalékára pedig szellemi foglalkozásúak jelentkezését várták.

Létszámleépítésről a múlt hónapban egy külföldi, ipari tevékenységet végző cég hozott döntést: 28 ember elbocsátását jelezte. Egy Dunaújvárosban működő, ugyancsak külföldi tulajdonú ipari cég pedig jelezte, 35 fizikai dolgozóval kívánja bővíteni dolgozóinak létszámát.

  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter