Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Több megyében is nőtt a munkanélküliség

Januárban 10 százalékkal nőtt a Komárom-Esztergom megyében nyilvántartott álláskeresők száma, így a gazdaságilag aktív népességhez viszonyított arányuk ismét elérte a 11 százalékot. Jelentősen nőtt az álláskeresők száma Fejér megyében is.

Az egy évvel korábbiakhoz képest javultak Komárom-Esztergom megye munkaerőpiaci mutatói. A nyilvántartott álláskeresők száma ez idő alatt ugyanis 7,4 százalékkal lett kevesebb, a gazdaságilag aktív népességen belüli arányuk pedig 0,8 százalékponttal csökkent - tájékoztatott Jankóné Szépe Mónika.

A közép-dunántúli régióban a munkanélküliség a múlt hónapban Komárom-Esztergom megyében volt a legalacsonyabb, Fejér és Veszprém megyében a ráta meghaladja a 13 százalékot.

Komárom-Esztergom megyében január végén 16.066 fő szerepelt a munkaügyi központok nyilvántartásában, számukra 892 álláshelyet kínáltak.

A megyében Komáromban, Tatán és Tatabányán a legalacsonyabb, kilenc és tíz százalék közötti az állástalanok aránya. Ennél némileg rosszabb a helyzet Esztergomban és Oroszlányban, Dorog és Kisbér környékén 13 százalékos a munkanélküliség.

Jelentősen nőtt az álláskeresők száma Fejér megyében

A növekedés mértéke csak Mór és Gárdony körzetében maradt 10 százalék alatt, a többi körzetben 11-13 százalék között alakult - közölte a Fejér Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja hétfőn az MTI-vel.

Január végén 26 ezernél több regisztrált álláskeresőt tartottak nyilván a megyében, az előző havinál 11,8 százalékkal, az egy évvel korábbinál 1,1 százalékkal többet. A regisztrált álláskeresők gazdaságilag aktív népességhez viszonyított aránya 13,7 százalék volt, 1,7 százalékponttal nagyobb az előző havinál.

Munkaerőpiaci szempontból a megye déli része, Enying és Sárbogárd térsége volt a legrosszabb helyzetben. Enyingen és környékén egy hónap alatt 9,2 százalékkal, Sárbogárd térségében 13 százalékkal nőtt a regisztrált munkanélküliek száma.

Az utóbbi térségben a 2370-nél több regisztrált álláskereső 21 százaléka, Enying térségében pedig a 2355 álláskereső 28,3 százaléka egy évnél hosszabb ideje nem talál munkát.

A munkáltatók januárban 787 új álláshelyet jelentettek be, s a hónap végén 687 üres állást kínáltak. Ez az előző havinál 18,8 százalékkal, az egy évvel korábbinál 29,9 százalékkal több. Kétötödére segédmunkások, háromtizedére szakmunkások, 17,1 százalékára pedig szellemi foglalkozásúak jelentkezését várták.

Létszámleépítésről a múlt hónapban egy külföldi, ipari tevékenységet végző cég hozott döntést: 28 ember elbocsátását jelezte. Egy Dunaújvárosban működő, ugyancsak külföldi tulajdonú ipari cég pedig jelezte, 35 fizikai dolgozóval kívánja bővíteni dolgozóinak létszámát.

  • 2021.05.25HBLF Nemzetközi XMentor Program 4. Kick-off esemény 2021. májusában a HBLF szervezésében negyedszerre indul el díjnyertes Nemzetközi XMentor Programunk, a legbefolyásosabb magyar üzleti vezető nők és nemzetközi mentorok támogatásával. A 2017-ben indult, szervezetek és szektorok közötti programot a női vezetők támogatására hoztuk létre és immár angol és magyar nyelven is elérhető! Open Spotlight Award díjat nyert programunk az út elején járó és már úton lévő női vezetők személyes és szakmai fejlődését támogatja. Nemzetközi, befolyásos és elismert mentor hálózatunkon keresztül a mentoráltak számára vállalatok és szervezetek közötti tudás- és tapasztalatmegosztást biztosítunk, emellett önismereti és szakmai fejlődést, valamint a kapcsolatrendszer bővülését. Részletek Jegyek
  • 2021.05.28Vegyen részt Ön is az EU Sokszínűségi Hónapján! Az Európai Sokszínűségi Hónap az Európai Unió egészében felhívja a figyelmet a munkahelyeken és a társadalmon belül a sokszínűség és a befogadás fontosságára. Elismeri a szervezetek arra irányuló erőfeszítéseit, hogy a munkahelyeken előmozdítsák a sokszínűséget és befogadó munkakörnyezetet alakítsanak ki. Az Európai Bizottság jogalkotási intézkedések révén hosszú ideje elkötelezetten támogatja a sokszínűség és a befogadás előmozdítását, valamint a megkülönböztetés elleni küzdelmet. Az említett intézkedések hozzájárultak az egyenlőség javításához, és emberek milliói számára tették lehetővé, hogy a lehető legjobban kibontakoztathassák a bennük rejlő lehetőségeket. Az EU Sokszínűségi Karta Magyarország - az EU kizárólagos partnerszervezeteként Magyarországon - szeretettel invitál meg mindenkit az EU Sokszínűségi Hónap ingyenes eseményeire. Részletek Jegyek
  • 2021.06.07 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.06.19Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Több mint négyezer kismamát segített vissza a munkaerőpiacra a bölcsődei támogatás

Továbbra is pályázhatnak a legfeljebb havi 40 ezer forintos bölcsődei támogatásra a kisgyermekes szülők. A program keretében biztosított... Teljes cikk

Hivatalosan is vége a home office korszakának

A kormány visszavonja azt a felkérését a gazdaság szereplőitől, hogy törekedjenek az otthoni munkavégzés alkalmazására. Teljes cikk

Egyre nagyobb lendületet vesz az amerikai munkaerőpiac

A vártnál jóval nagyobb mértékben csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban. A munkaerőpiacon egyre... Teljes cikk