Megjelent: 8 éve

Többmilliós segítség az elbocsátottaknak

Dánia, Németország, Írország, Litvánia, Hollandia, Lengyelország, Portugália, Szlovénia és Spanyolország 23.688 elbocsátott munkavállalója részesült EGAA-támogatásban, összesen 83554141 euró összegben. A támogatást a tagállamok a munkavállalók érdekében javasolt és hozott aktív munkaerő-piaci intézkedések társfinanszírozására, a kérelem napjától számított 24-hónapos időszakon keresztül kapták. Az EGAA 65 százalékos társfinanszírozást biztosított az intézkedésekre, a fennmaradó 35 százalékot nemzeti forrásból teremtették elő.

Az álláskeresők érdekében hozott tényleges intézkedések között például a következők szerepeltek: intenzív, személyre szabott segítségnyújtás az álláskeresésben, különféle szakképzési, továbbképzési és átképzési intézkedések, az egyes intézkedések idejére átmeneti ösztönzők és támogatások folyósítása, illetve egyéb támogatások nyújtása - pl. vállalkozások létrehozása vagy közmunkásként foglalkoztatás.

- Az Európai Globalizációs Alkalmazkodási Alap, az uniós szolidaritást kifejezésre juttató eszköz, 2007 óta nyújt segítséget a munkahelyüket elvesztőknek. Az Alap több ezer európai munkavállaló képzését és munkakeresését támogatta és támogatja, és továbbra is fontos szerepe lesz a munkanélküliség elleni küzdelemben, illetve annak megelőzésében - hangsúlyozta Andor László, a foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztos. A globalizáció következményeként munkájukat elvesztett emberek megsegítésére irányuló kezdeményezés - megalapítására Barroso elnök tett elsőként javaslatot - célja, hogy a jelen évtized kihívásainak megfeleljen, és eközben megőrizze a jelentős befektetéseket a képzés, az innováció és az európai infrastruktúra területén.

A globális pénzügyi és gazdasági válság hirtelen megmutatkozó hatása miatt az EGAA-hoz érkező kérelmek száma drámai módon megnövekedett 2009 folyamán. Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa - az EU költségvetési hatóságai - az EGAA-támogatások odaítélése kérdésében 13 határozatot hozott 2010-ben, 18-at pedig 2009 második felében. 2010-ben háromszor annyi kérelmet hagytak jóvá, mint 2009-ben, és az EGAA által a tagállamok számára folyósított társfinanszírozás 60 százalékkal növekedett.

A Bizottság a következő - 2013-at követő időszakra vonatkozó - többéves pénzügyi keretről szóló javaslatában indítványozta, hogy az EU az EGAA keretében a jövőben is juttassa kifejezésre az elbocsátott munkavállalókkal és az érintett régiókkal szembeni szolidaritását.

Forrás: Világgazdaság
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter