kapubanner for mobile
Mészáros Etelka
Megjelent: 12 éve

Új cafeteria elemekkel jelenik meg jövőre a Posta Paletta

A Magyar Posta Zrt. leányvállalataként létrejött Posta Paletta Zrt. áprilisban alakult meg azzal a céllal, hogy étkezési utalványokat forgalmazzon. A bejelentést követően alig öt hónappal, októberben már meg is kezdte az étkezési utalványok értékesítését. A rekord gyorsaságú fejlődésről, az utalványokról, valamint a Posta Paletta jövőbeni terveiről Krátky Attila vezérigazgatót kérdeztük.

images

- A Magyar Posta alaptevékenysége nem kapcsolódik az étkezési utalvány kibocsátáshoz, merőben más. Honnan jött az ötlet, hogy alapítson egy étkezési jegy előállításával és értékesítésével foglalkozó leányvállalatot?

- Az ötlet onnan származik, hogy a Magyar Posta a fő tevékenységeit tekintve liberalizáció előtt áll. Köztudott, hogy az e-mail rendszer elterjedésével a levélforgalom egyébként is visszaesett, nemsokára pedig mások is beléphetnek erre a piacra. A liberalizációra felkészülés jegyében kereste a posta azokat az üzleti lehetőségeket, ahova a meglévő kapacitásaira támaszkodva be tud lépni. Amennyiben megnézzük, a posta tulajdonképpen sok, az utalvány kibocsátáshoz és forgalmazáshoz hasonló tevékenységeket végez: sárga csekket, bélyegeket, kincstárjegyeket forgalmaz, bocsát ki. Az étkezési utalvány forgalmazás megvalósítását komoly vizsgálat, előkészítő munka előzte meg, üzleti terv készült, majd megszületett az alap koncepció és megalakult a Posta Paletta Zrt.

Az anyavállalat ezt a tevékenységet nem egyedüli mentő övnek szánta, ez csupán egy eleme a komplett stratégiának, melynek megvalósításával a posta új területeken megerősödve felkészül a liberalizációra és igyekszik kivédeni a negatív piaci hatásokat. A Posta Paletta utalványok piacra kerülése három fázisban valósul meg: első lépésben októberben, a Magyar Posta 30 ezer dolgozóját láttuk el utalványokkal, ezt nevezhetjük tesztidőszaknak is. Második lépésben a postahivatalokban elindult az utalványok értékesítése, a harmadik szakasz pedig a közvetlen értékesítés további cégek felé. A múlt héten, amikor bemutatkoztunk a vásárló közönségnek a Personal Hungary kiállításon, nagyon pozitív visszajelzéseket és számos konkrét megkeresést kaptunk.

Krátky Attila
- Milyen tulajdonságai vannak a Paletta utalványnak? Hol lehet használni, hogyan működik?

- A Paletta utalvány sok mindenben hasonlít a piacon lévő utalványokhoz. Ami specialitás, az a postai háttérből adódik, abból, hogy a logisztikát a posta végzi. A posta hálózat kiterjedtsége és mérete egyedi lehetőségeket biztosít. Például pár hónap alatt sikerült felállítani nemcsak egy komplett logisztikát, de egy országos elfogadóhely hálózatot is, benne a nagy láncok mellett sok ezer egyéni kis üzlettel és étteremmel. Ezt a hálózatot a posta segítségével sikerült ilyen rövid idő alatt kiépíteni. Az, hogy a posta, mint munkáltató elvárásainak megfelelünk a garancia arra, hogy más kisebb-nagyobb cégek igényeit is ki tudjuk elégíteni.

- Mit gondol, hogyan élik meg a versenytársak a Paletta színrelépését?

- A versenytársak valószínűleg nem örülnek, de miattunk biztosan nem fogják becsukni a kaput, hiszen több mint tíz éve a magyar piacon vannak. A szabályozásokkal jövőre ugyan várhatóan csökkenni fog az utalványok adókedvezménye, de az utalvány megmarad és biztosan népszerű lesz. Ez a piac jelen helyzetében tehát nem egy bővülő piac, az új szereplőnek a meglévő tortából kell kihasítania, de hogy mekkora lesz a piac és milyen szerepet tudunk majd elfoglalni, az nagyban függ a jövő évi szabályozástól.
Krátky Attila, az ELTE programtervező-matematikus szakán végzett. Jelenlegi megbízatását megelőzően több nemzetközi hátterű, üzleti szolgáltatásokat nyújtó kereskedelmi és egészségügyi vállalkozásnál töltött be igazgatói pozíciókat. Hét éven keresztül volt az egyik nagy utalvány kibocsátó kereskedelmi igazgatója, ez idő alatt a cég éves utalvány-kibocsátása többszörösére emelkedett, több új terméket vezetett be a piacra és az általa vezetett csapat nemzetközi értékesítési versenyeket is nyert. Eddigi munkái során Krátky Attila különösen fontos szerepet tulajdonított a termékfejlesztésnek és a minőségi ügyfélkezelésnek. Az angol nyelvtudással rendelkező szakember nős, két gyermek édesapja.


- Hogyan alakul az adókedvezmény az Önök utalványánál?

- Az utalványok adókedvezményét a mindenkori SZJA törvény szabályozza. A törvény meghatározza, hogy a kedvezményes adózás milyen termékek, szolgáltatások körében vehető igénybe. A jogszabály jelenleg egyfajta étkezési utalványt ismer, nincs különbség a hideg és meleg utalvány után járó adókedvezményben, ez egységesen 18.000 forint. A kormány jövőre szándékozik megváltoztatni a cafetéria juttatások szabályozását, ez szerepel az 2012-es SZJA tervezetben. A meleg étel juttatás alapvetően a SZÉP kártyára kerülne, az étkezési utalványok adókedvezményének határa pedig csökken 5.000 forintra. A leányvállalat alapításánál a posta nem erre készült, természetesen jó lenne, ha az utalványok adókedvezménye magasabb lenne. A kártyás lehetőség mellett azonban továbbra is várhatóan népszerű marad az utalvány, könnyű felhasználhatósága és elterjedtsége miatt.

- Kié lesz a Paletta utalványból befolyt bevétel?

- A bevétel nagy része közvetve a Magyar Postánál jelentkezik. Az utalvány logisztikáját a Magyar Posta díjazás ellenében, alvállakozóként végzi. A szükséges háttér a postánál tulajdonképpen készen adott. Például a postának megvan a feltételeket bőven kielégítő feldolgozó üzeme. Ez elenyésző átalakítással végzi az utalvány feldolgozást, ami biztosítja a gyors piacra lépést, és a minimális beruházási igény miatt díjai versenyképesek. Mivel az anyavállalat egyben viszonteladó is, az általa végzett forgalmazásért díjat kap tőlünk. A posta tehát a forgalom után bevételhez jut akkor is, amikor a leányvállalat még nem termel konkrét nyereséget. A posta nem egyszerűen egy vállalat, hanem a nemzeti infrastruktúra része is. Vezetése mindent elkövet, hogy a postákat és a dolgozókat megtartsa. Ehhez megrendelések és bevételek szükségesek, a Posta Paletta éppen ebben segít leginkább anyacégének. A Magyar Posta állami tulajdonú cég, ezért a megtermelt pénz az országban marad.
A Posta Paletta Zrt. nemcsak a gyors piacra lépéssel, hanem egyedi tulajdonosi konstrukciójával is kitűnik, mivel anyavállalata a Magyar Posta Zrt., amely egyben a legnagyobb alvállalkozója. Emellett az anyacég a Paletta utalványainak vásárlója, sőt viszonteladója is. Ezen kívül a Magyar Posta még elfogadóhelye is a Posta Paletta utalványainak. A Zrt. jelenleg 15 fővel végzi a tevékenységét, de év végéig a leterheltségtől függően növeli a létszámát. A cég a Magyar Posta logisztikai rendszerét használva első megbízásként a csaknem 30.000 postai dolgozót látta el étkezési jeggyel. A Paletta utalványokat már az indulás pillanatától kezdve 14.000 helyen fogadják el az országban.


- A több év óta piacon lévő étkezési utalványok népszerűek voltak a dolgozók és cégek körében. Az eddigi utalványokhoz képest miben különbözik a Posta Paletta utalvány?

- Az utalványok tekintetében elsődleges cél, hogy a szolgáltatás bármilyen juttatási rendszerhez könnyen illeszkedjen, és úgy gondoljuk, hogy ezt meg is valósítottuk. Az utalványokat többféle névértékben bocsátjuk ki. Van 200, 300, 500, 1000 forintos címlet, személyre szabott címletezés, borítékolás. Az igényeket megismerve persze folyamatosan fogunk fejleszteni, változtatni. Az biztos, hogy könnyű lesz hozzájutni a Paletta utalványokhoz, hiszen ezeket bárki megvásárolhatja a 265 kiemelt postahivatalban. Versenyképes díjakkal jelentkezünk és rövid átfutási időkkel dolgozunk, ráadásul már az is érdeklődésre tart számot, hogy új szereplő jelent meg a piacon. A végső döntésekben, hogy ki melyik cég utalványát vásárolja, szempont lehet a magyar háttér, ami talán nem döntő érv, de fontos, ha minőségben összevethető a piacon található többi szolgáltatóval.

- Szándékoznak-e további termékeket a piacra dobni? Milyen terveik vannak?

- A cégünk szándékosan kapta a Paletta nevet. Az említett ütemterv negyedik lépése egyéb juttatás jellegű termékek piacra dobása, ezek azonban teljesen a jövő évi adórendszertől függnek. Olyan termékekkel természetesen nem szándékozunk foglalkozni, amelyek nem lesznek támogatottak a 2012-es cafeteria jogszabályban, ilyennek tűnik pl. az internet. Azonban ott lehet az iskolakezdési támogatás, ami évente egyszer adható, és utalványos formában a legpraktikusabb, tehát nekünk is lesz ilyen termékünk jövőre.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
5 milliárd forintnyi alvó pénz van a SZÉP-kártyákon

A megnövekedett költési kedv ellenére hozzávetőlegesen 5 milliárd forintnyi "alvó pénz" ragadt benn a SZÉP-kártya tulajdonosoknál. A kártyákon... Teljes cikk

Melyek a legnagyobb egészségpénztárak?

Három nagy szereplő határozza meg az egészségpénztárak piacát. A tavalyi évben mind taglétszámban, mind vagyonban nőtt a piac. Kik a nagy... Teljes cikk

Juttatási keret 2024-ben

Már 2022-ben látszott, hogy a 2019 óta tartó juttatási keret csökkenésének trendje megfordult. Az éves keretösszeg 2024-re is további növekedést... Teljes cikk