kapubanner for mobile
Szerző: Kovács Regina
Megjelent: 9 éve

Új HR-technológiák - lépést kell tartani velük

Ma már elengedhetetlen az interneten való jelenlét, hogy bárhol a világon utol lehessen érni a cégünket. A legfontosabb a weboldal, ahol sokszor először találkozunk az ügyfelekkel, de a közösségi oldalakon való részvétel is egyre népszerűbb. Célszerű bevonni külső szakmai segítséget, hogy minél színvonalasabb legyen a világhálón való jelenlétünk.

Lebomlanak a határok

Az igazi tehetség nem ismer földrajzi határokat – nincs olyan ország, amely ebből a szempontból monopolhelyzetben van. Legyen is az bármely tudomány terén, akár a szociális média, a szoftver, a tudomány vagy a matematika területén. Mindig a legjobbat akarjuk, teljesen mindegy, hogy aki ezt nyújtja, merrefele él. Mivel a számunkra leginkább megfelelőt akarjuk, a keresést globálissá kell tenni a hálózaton történő jelenlét növelésével, melyet a világon bárhonnan el lehet érni. Folyamatosan kell keresni azokat az oldalakat és fórumokat, ahol ezt meg lehet valósítani. Ha szükséges, ennek az elvégzéséhez külső segítséget kell kérni.

Sok olyan új technológia létezik már, amely első látásra ijesztő lehet. Ilyen az adatbányászat, a különféle technológiák, melyek a tehetségkutatást vagy az alkalmazottak felvételét szolgálják. Ezek a technológiák a HR-t könnyebbé, gyorsabbá és hatékonyabbá teszik. De nem célszerű ezek közül túl sokat használni, csak azt, amelyekre ténylegesen szüksége van a szervezetnek.

A neten való jelenlét elengedhetetlen

Bölcskei Mónika
Más-más szempontból, de mindkét oldalról – HR- beszállítók és a vállalatok HR-osztálya felől - megközelítve is fontos a világhálón való megtalálhatóság – mondta a HR Portálnak Bölcskei Mónika, a New Human Bridge Solutions Kft. vezető fejlesztő trénere, coach, facilitátor. A megváltozott technológiai trendek miatt ma már szinte nincs olyan HR-szakember, aki bármiféle információ után kutasson is, ne nyúlna a "fingerprints"-nél található világhálóhoz. A HR-beszállítók csak úgy tudnak versenyben maradni, ha elfogadják ezt a változást, építenek rá, használják, netán formálják is.

Minden cég számára elengedhetetlen, hogy jelen legyen az interneten, hisz a honlap általában az első platform, ahol találkoznak az ügyfelek a cég szolgáltatásaival, termékeivel – tette hozzá Beck Zsolt, a Beck and Partners Kft. ügyvezető igazgatója. A weboldal az első tükör a cégről és szolgáltatásokról, ahol minden információ elérhető. Fontos, hogy ebben is haladjunk a korral, ezért is készül a Beck and Partners az idei évben teljes megújulással, arculatváltással, ami lendületet és korszerű munkafolyamatokat tükröz kifelé is. Fontos minél több helyen jelen lenni, hisz két célcsoportot is meg kell szólítani. Egyrészt a jelölteket, másfelől az ügyfeleket. A jelöltek felé történő kommunikáció szélesebb spektrumú, a különféle képzettségi szintű munkakeresőknek más-más internetes felületen lehet kommunikálni, ezért aktív a cég Facebook, LinkedIn jelenléte is. A HR-es szakembereket a HR Portálon is ellátja szakmai tartalmakkal a Beck and Partners.
Beck Zsolt

Az internetes jelenlét gondozása házon belül történik, a marketing, az informatikai és grafikus osztály szoros együttműködésének eredményeként, hogy a jelölteket és az ügyfeleket is naprakész tartalmakkal, hírlevelekkel, promóciós anyagokkal tudják ellátni. Ez a rendszer jól működik, cégen belül lehet kézben tartani a kommunikációt, ami így mindig naprakész, és releváns tartalmakat illetve információkat nyújt.

Vonjunk-e be külső céget?

Bölcskei Mónika szerint vannak olyan méretű HR-beszállítók, ahol nincs lehetőség (emberi és anyagi erőforráshiány miatt) külső cég bevonására, míg másoknál nincs elég kapacitás, szakértelem ahhoz, hogy maguk csinálják. A szakmai üzeneteket leginkább maga a HR-cég tudja összeállítani, míg a külső cégek több eszközt ismernek, jobban rá tudnak találni a z adott helyzetnek megfelelőkre. A szakember már mindkettővel próbálkozott és mindkettőnek megtapasztalta az előnyét és a hátrányát. A jövőben is azt tervezi tenni, ami a leginkább illeszkedik az adott célhoz és körülményekhez.

Mint ahogy Beck Zsolt fentebb már említette, elsősorban a láthatóság és a versenyképesség miatt fontos, hogy a HR-cégek használják a technológia új eszközeit. Ezen felül el kell fogadni, hogy egyre több Y-generációs döntéshozó van a HR-esek között, akik el sem tudják képzelni a munkájukat a fejlett technológiai eszközök használata nélkül.

Weboldal, blog, Facebook – ahol a cégek megjelennek

Sok eszköz van, amit érdemes használni, de itt sem árt betartani a "kevés néha több" elvet – tette hozzá Bölcskei Mónika. A leginkább működő eszközök manapság a rövid hangulatvideók, a célirányos rövid üzenetek többféle formában (post, blog, stb.), szakmai események feltüntetése a közösségi portálokon. Fontos, hogy nem is az eszközökben (mit), hanem minél inkább a csatornákban (hogyan) történik a változás: weboldal, blog, közösségi portálok, CSR-rendezvények, személyes megjelenés szakmai fórumokon ma az elsődleges csatornák. Úgy lehet dönteni erről, hogy figyelembe veszem, hogyan tudom leginkább elérni a célcsoportomat, milyen időintervallumon belül kell elérnem őket, ahhoz milyen eszköz és csatorna a leginkább megfelelő, mennyit vagyok hajlandó, vagy mennyit tudok ráfordítani, mint befektetés, mennyi időm van vele saját magamnak foglalkozni, mi mást tudok ez időközben csinálni, ami több bevételt hozhat.

A technika és piaci igények változása a HR-szakmában nagyon gyors - hangsúlyozta a Beck and Partners ügyvezető igazgatója. Informatikai újítások, megváltozott igények, felgyorsult munkafolyamatok jellemzik. Ha ezeket az igényeket ki szeretnénk szolgálni, muszáj haladnunk a korral és használni az újdonságokat.

A munka során a kollégák teljesen rálátnak azokra a problémákra és nehézségekre, amikkel a HR-es szakembereknek szembe kell nézniük. Ezért az évek során folyamatosan fejlesztette a cég a saját rendszerét is, aminek alapján létrehozott egy olyan toborzási-kiválasztási szoftvert, amelynek segítségével a HR-esek hatékonyan menedzselhetik új munkatárs-keresési projektjeiket. Így jött létre a HR Felhő szoftver, amivel az adminisztrációs feladatok leegyszerűsödnek, az egész kiválasztási folyamat gördülékenyebbé, gyorsabbá válik. A szoftver bevezetésének egyik alapvető indoka, hogy hatékonyabbá tegye a toborzással foglalkozó kollégák értékes munkaidejét, több időt tudjanak interjúztatással foglalkozni. A rendszer használatával napi 2 órájuk felszabadul. A felmérések alapján a jelöltek legnagyobb problémája, hogy nem kapnak visszajelzést pályázatuk státuszáról, ezért a HR Felhő lehetőséget nyújt minden státuszváltozásról azonnal, és folyamatosan tájékoztatja a pályázókat, ami PR szempontból is nagyon fontos.

Ezen kívül még számtalan olyan feladatot képesek ellátni a terjedőben lévő felhő alapú szoftverek – ezáltal a HR-esek egyszerűbbé és hatékonyabbá tehetik munkanapjaikat. A felhő alapú megoldások minden igényt kielégítenek, amik a toborzás során felmerülnek. A teljesítmény folyamatos értékelése nagyon fontos, hisz ebből tudunk tanulni, és ha szükséges változtatni, újabb fejlesztéseket létrehozni, ezért csak előnnyel jár.

A munkatársak elérhetősége betegséget is okozhat

A mobil kapcsolatok lehetővé teszik, hogy bármikor bárhol utolérhetők legyenek a munkatársak. Ez mindenképpen felgyorsítja a folyamatokat- folytatta a gondolatmenetet Bölcskei Mónika. Az, hogy a kollégák gyorsan és egyre olcsóbban elérhetők, mindenképpen előnyt kovácsol a gyors reakcióképesség terén, azonnali információgyűjtés és -megosztás valósulhat meg. Manapság az idő a legdrágább, bármilyen területről is beszéljünk. Hátránya viszont abban van, hogy összemosódik a munka és a magánélet, felborul az egyensúly, egyre nehezebb visszaállítani. Ezt követik a kapcsolati problémák, pszichoszomatikus betegségek, nehezen visszafordítható életviteli krízisek

Habár a cég rendszere lehetővé teszi a mobiliroda, illetve távmunka használatát, ez a munka személyes, és míg más szakterületeken valószínűleg nagy létjogosultsága van ezeknek a trendeknek, a HR területén nem jellemző, hisz meg kell őrizni a személyességet – emelte ki Beck Zsolt. Ettől függetlenül el lehet képzelni, hogy ha a technika olyan szintre fejlődik, mint amilyen trendek most látszanak, hamarosan megérik ez a szakterület is arra, hogy komoly reformok következzenek be ezen a téren is. A Beck and Partners mindig is támogatta, használta és fejlesztette az informatikát, ugyanakkor nagy figyelmet fordítanak a személyes kapcsolatok fonatosságára és a bizalomra. Ezen két dolog hatékony kompromisszumát kell folyamatosan keresni és sikerrel alkalmazni.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A diákok több mint fele tanulna mesterséges intelligenciával, de csak kevesen férnek hozzá az iskolában

Németországban és Ausztriában tízből négy tanuló fér hozzá az AI-hoz az osztályteremben, az Egyesült Királyságban és Spanyolországban ez az... Teljes cikk

Vajon megtaláljuk az egyensúlyt az ember és az AI között? - avagy az AI emberi arca

Vajon mit tartogat 2024-ben a mesterséges intelligencia? 2023-ban minden eseményen téma volt az AI és ember kapcsolata, hatása egymásra. HR szempontból... Teljes cikk

Az üzleti hallgatók készen állnak a mesterséges intelligencia munkahelyi használatára

A brit gazdasági szakos hallgatók szerint az ügyfélszolgálati munkakörökre lesz a legnagyobb hatással a mesterséges intelligencia - derül ki egy... Teljes cikk