Szerző: Kovács Regina
Megjelent: 6 éve

Új HR-technológiák - lépést kell tartani velük

Lebomlanak a határok

Az igazi tehetség nem ismer földrajzi határokat – nincs olyan ország, amely ebből a szempontból monopolhelyzetben van. Legyen is az bármely tudomány terén, akár a szociális média, a szoftver, a tudomány vagy a matematika területén. Mindig a legjobbat akarjuk, teljesen mindegy, hogy aki ezt nyújtja, merrefele él. Mivel a számunkra leginkább megfelelőt akarjuk, a keresést globálissá kell tenni a hálózaton történő jelenlét növelésével, melyet a világon bárhonnan el lehet érni. Folyamatosan kell keresni azokat az oldalakat és fórumokat, ahol ezt meg lehet valósítani. Ha szükséges, ennek az elvégzéséhez külső segítséget kell kérni.

Sok olyan új technológia létezik már, amely első látásra ijesztő lehet. Ilyen az adatbányászat, a különféle technológiák, melyek a tehetségkutatást vagy az alkalmazottak felvételét szolgálják. Ezek a technológiák a HR-t könnyebbé, gyorsabbá és hatékonyabbá teszik. De nem célszerű ezek közül túl sokat használni, csak azt, amelyekre ténylegesen szüksége van a szervezetnek.

A neten való jelenlét elengedhetetlen

Bölcskei Mónika
Más-más szempontból, de mindkét oldalról – HR- beszállítók és a vállalatok HR-osztálya felől - megközelítve is fontos a világhálón való megtalálhatóság – mondta a HR Portálnak Bölcskei Mónika, a New Human Bridge Solutions Kft. vezető fejlesztő trénere, coach, facilitátor. A megváltozott technológiai trendek miatt ma már szinte nincs olyan HR-szakember, aki bármiféle információ után kutasson is, ne nyúlna a "fingerprints"-nél található világhálóhoz. A HR-beszállítók csak úgy tudnak versenyben maradni, ha elfogadják ezt a változást, építenek rá, használják, netán formálják is.

Minden cég számára elengedhetetlen, hogy jelen legyen az interneten, hisz a honlap általában az első platform, ahol találkoznak az ügyfelek a cég szolgáltatásaival, termékeivel – tette hozzá Beck Zsolt, a Beck and Partners Kft. ügyvezető igazgatója. A weboldal az első tükör a cégről és szolgáltatásokról, ahol minden információ elérhető. Fontos, hogy ebben is haladjunk a korral, ezért is készül a Beck and Partners az idei évben teljes megújulással, arculatváltással, ami lendületet és korszerű munkafolyamatokat tükröz kifelé is. Fontos minél több helyen jelen lenni, hisz két célcsoportot is meg kell szólítani. Egyrészt a jelölteket, másfelől az ügyfeleket. A jelöltek felé történő kommunikáció szélesebb spektrumú, a különféle képzettségi szintű munkakeresőknek más-más internetes felületen lehet kommunikálni, ezért aktív a cég Facebook, LinkedIn jelenléte is. A HR-es szakembereket a HR Portálon is ellátja szakmai tartalmakkal a Beck and Partners.
Beck Zsolt

Az internetes jelenlét gondozása házon belül történik, a marketing, az informatikai és grafikus osztály szoros együttműködésének eredményeként, hogy a jelölteket és az ügyfeleket is naprakész tartalmakkal, hírlevelekkel, promóciós anyagokkal tudják ellátni. Ez a rendszer jól működik, cégen belül lehet kézben tartani a kommunikációt, ami így mindig naprakész, és releváns tartalmakat illetve információkat nyújt.

Vonjunk-e be külső céget?

Bölcskei Mónika szerint vannak olyan méretű HR-beszállítók, ahol nincs lehetőség (emberi és anyagi erőforráshiány miatt) külső cég bevonására, míg másoknál nincs elég kapacitás, szakértelem ahhoz, hogy maguk csinálják. A szakmai üzeneteket leginkább maga a HR-cég tudja összeállítani, míg a külső cégek több eszközt ismernek, jobban rá tudnak találni a z adott helyzetnek megfelelőkre. A szakember már mindkettővel próbálkozott és mindkettőnek megtapasztalta az előnyét és a hátrányát. A jövőben is azt tervezi tenni, ami a leginkább illeszkedik az adott célhoz és körülményekhez.

Mint ahogy Beck Zsolt fentebb már említette, elsősorban a láthatóság és a versenyképesség miatt fontos, hogy a HR-cégek használják a technológia új eszközeit. Ezen felül el kell fogadni, hogy egyre több Y-generációs döntéshozó van a HR-esek között, akik el sem tudják képzelni a munkájukat a fejlett technológiai eszközök használata nélkül.

Weboldal, blog, Facebook – ahol a cégek megjelennek

Sok eszköz van, amit érdemes használni, de itt sem árt betartani a "kevés néha több" elvet – tette hozzá Bölcskei Mónika. A leginkább működő eszközök manapság a rövid hangulatvideók, a célirányos rövid üzenetek többféle formában (post, blog, stb.), szakmai események feltüntetése a közösségi portálokon. Fontos, hogy nem is az eszközökben (mit), hanem minél inkább a csatornákban (hogyan) történik a változás: weboldal, blog, közösségi portálok, CSR-rendezvények, személyes megjelenés szakmai fórumokon ma az elsődleges csatornák. Úgy lehet dönteni erről, hogy figyelembe veszem, hogyan tudom leginkább elérni a célcsoportomat, milyen időintervallumon belül kell elérnem őket, ahhoz milyen eszköz és csatorna a leginkább megfelelő, mennyit vagyok hajlandó, vagy mennyit tudok ráfordítani, mint befektetés, mennyi időm van vele saját magamnak foglalkozni, mi mást tudok ez időközben csinálni, ami több bevételt hozhat.

A technika és piaci igények változása a HR-szakmában nagyon gyors - hangsúlyozta a Beck and Partners ügyvezető igazgatója. Informatikai újítások, megváltozott igények, felgyorsult munkafolyamatok jellemzik. Ha ezeket az igényeket ki szeretnénk szolgálni, muszáj haladnunk a korral és használni az újdonságokat.

A munka során a kollégák teljesen rálátnak azokra a problémákra és nehézségekre, amikkel a HR-es szakembereknek szembe kell nézniük. Ezért az évek során folyamatosan fejlesztette a cég a saját rendszerét is, aminek alapján létrehozott egy olyan toborzási-kiválasztási szoftvert, amelynek segítségével a HR-esek hatékonyan menedzselhetik új munkatárs-keresési projektjeiket. Így jött létre a HR Felhő szoftver, amivel az adminisztrációs feladatok leegyszerűsödnek, az egész kiválasztási folyamat gördülékenyebbé, gyorsabbá válik. A szoftver bevezetésének egyik alapvető indoka, hogy hatékonyabbá tegye a toborzással foglalkozó kollégák értékes munkaidejét, több időt tudjanak interjúztatással foglalkozni. A rendszer használatával napi 2 órájuk felszabadul. A felmérések alapján a jelöltek legnagyobb problémája, hogy nem kapnak visszajelzést pályázatuk státuszáról, ezért a HR Felhő lehetőséget nyújt minden státuszváltozásról azonnal, és folyamatosan tájékoztatja a pályázókat, ami PR szempontból is nagyon fontos.

Ezen kívül még számtalan olyan feladatot képesek ellátni a terjedőben lévő felhő alapú szoftverek – ezáltal a HR-esek egyszerűbbé és hatékonyabbá tehetik munkanapjaikat. A felhő alapú megoldások minden igényt kielégítenek, amik a toborzás során felmerülnek. A teljesítmény folyamatos értékelése nagyon fontos, hisz ebből tudunk tanulni, és ha szükséges változtatni, újabb fejlesztéseket létrehozni, ezért csak előnnyel jár.

A munkatársak elérhetősége betegséget is okozhat

A mobil kapcsolatok lehetővé teszik, hogy bármikor bárhol utolérhetők legyenek a munkatársak. Ez mindenképpen felgyorsítja a folyamatokat- folytatta a gondolatmenetet Bölcskei Mónika. Az, hogy a kollégák gyorsan és egyre olcsóbban elérhetők, mindenképpen előnyt kovácsol a gyors reakcióképesség terén, azonnali információgyűjtés és -megosztás valósulhat meg. Manapság az idő a legdrágább, bármilyen területről is beszéljünk. Hátránya viszont abban van, hogy összemosódik a munka és a magánélet, felborul az egyensúly, egyre nehezebb visszaállítani. Ezt követik a kapcsolati problémák, pszichoszomatikus betegségek, nehezen visszafordítható életviteli krízisek

Habár a cég rendszere lehetővé teszi a mobiliroda, illetve távmunka használatát, ez a munka személyes, és míg más szakterületeken valószínűleg nagy létjogosultsága van ezeknek a trendeknek, a HR területén nem jellemző, hisz meg kell őrizni a személyességet – emelte ki Beck Zsolt. Ettől függetlenül el lehet képzelni, hogy ha a technika olyan szintre fejlődik, mint amilyen trendek most látszanak, hamarosan megérik ez a szakterület is arra, hogy komoly reformok következzenek be ezen a téren is. A Beck and Partners mindig is támogatta, használta és fejlesztette az informatikát, ugyanakkor nagy figyelmet fordítanak a személyes kapcsolatok fonatosságára és a bizalomra. Ezen két dolog hatékony kompromisszumát kell folyamatosan keresni és sikerrel alkalmazni.
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
  • 2021.01.30Videokonferenciás 2 napos Scrum Master képzés A két napos intenzív, gyakorlat-orientált tréning szerepjátékokon és szimulációkon keresztül segít a résztvevőknek megérteni, hogyan alkalmazhatóak a legkülönbözőbb projektekben a Scrum alapelvei. Kitérünk arra is, hogy mikor érdemes használni a Scrumot, és mikor nem. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ráálltak a home office-ból dolgozókra a kiberbűnözők

A kiberbűnözők továbbra is főleg az otthoni munkavégzőket támadják. A biztonságtechnikai szoftvermegoldásokat fejlesztő ESET adatai alapján a... Teljes cikk

A járvány alatt megháromszorozódott a kibertámadások száma

Közel 300 százalékkal nőtt a kibertámadások száma a koronavírus-járvány alatt - hangzott el az EY digitális piacvédelemmel foglalkozó online... Teljes cikk

Hatékonyságnövelés robotizációval HR területen

A cikk szerzői: Meixner Ferenc, HR szakértő, a Posta Biztosító korábbi HR igazgatója, valamint Czimbalmos Zsolt, vezető tanácsadó, a ProMan... Teljes cikk