Szerző: Kovács Zita
Megjelent: 11 éve

Újra keresik a beugró főnököket

Közel negyed annyival, 24 százalékkal nőtt az új interim menedzsment megbízások száma az Egyesült Királyságban a harmadik negyedévben - közölte Paul Botting, az Interim Management Association (IMA) vezetője, hozzátéve: az adatok alapján a szektor visszatért a recesszió előtt tapasztalt növekedéshez.

A magánszektorban a befejezett megbízások 53 százaléka realizálódott a harmadik negyedévben (a második negyedévi 49 százalékához képest), megfordítva a trendet a megelőző negyedév óta, amikor a közszolgálati szektor felülmúlta a magánszektor szintjét. A közszféra először tudott élre törni ebben az időszakban, mióta az IMA elkezdte a piac monitorozását 2006-ban. A közszolgálati szektorban a megbízások közel egyharmada (31 százalék) az egészségügyhöz kapcsolódik és 29 százaléka a helyi kormányzathoz. A központi kormányzat is lendületben maradt (13 százalék), miután jelentős lassulást mutatott a második negyedévben.

A harmadik negyedévi jelentés szerint a befejezett megbízások száma 536-ra nőtt az előző negyedévi 423-ról, míg az első negyedévben 438 megbízást teljesítettek. A szeptemberrel végződő negyedévben az interim szolgáltatást nyújtók több mint fele (52 százaléka) 5 megbízást hajtott végre, míg a negyede (24) százaléka 26-ot vagy többet teljesített.

A férfi-női szakadék szűkült, ezzel folytatódott a 2008 első negyedévétől megfigyelt trend. A női interimek növelték a jelenlétüket az előző negyedévi 31 százalékról 36 százalékra a július és szeptember között, míg a férfiaké 5 százalékkal csökkent - utóbbiak az összes megbízás 64 százalékát tudhatják magukénak.

A brit IMA 1462 vezetője 50 megbízást hajtott végre tagonként. A fejvadászok átlagosan 680 új megbízást vállaltak. Ez 24 százalékos növekedés az előző negyedévi 548 elkezdett megbízáshoz képest.


Megbízások a magánszektorbanAz első negyedév óta a bank és a pénzügyi szektor vezette a listát, és ez a legutóbbi negyedév sem volt kivétel (26 százalék). Az IT és a telekommunikáció (11 százalék) és kiskereskedelem (8 százalék) nem mutat jelentős változást az előző negyedév óta (12 és 9 százalék). A professzionális szolgáltatások a tabella negyedik helyére kúszott fel, 4 százalékos növekedést elérve az előző három hónaphoz képest. Az üzleti szolgáltatások szektorban (6 százalék) nagyjából ugyanannyi a megbízások száma, mint a megelőző negyedévben (7 százalék).

A közszolgáltatási vállalatok megduplázták a megbízásokat a harmadik negyedévben (6 százalék). A gyártás és a média szektor megbízásai 4 százalékkal mérséklődtek a második negyedév 9 és 5 százalékos adatai után. A megbízások aránya a közlekedés iparágban változatlanul 4 százalék. Az építőiparban szintén négy százalékos ez a szám. Úgy tűnik, ez utóbbi iparágban már látszódnak a fellendülés jelei, hiszen először jelent meg a listán 2008 harmadik negyedéve óta.


Közszolgálati szektorAz egészségügy (31 százalék) szakítja ki az oroszlánrészt a közszolgálati szektor megbízásaiban a harmadik negyedévben, ez 6 százalékos növekedés a második negyedév adataihoz képest. A helyi kormányzatot illetően nem változott az arány (29 százalék). Emelkedés tapasztalható a központi kormányzatban (13 százalék) míg a második negyedévben csak 9 százalékos volt ez az arány. Az oktatás továbbra is 7 százalékon áll.

A jótékonysági ágazat nem mutat változást a megbízások számában a második negyedévi teljesítményhez képest. A not for profit (3 százalék), a rendőrségi és bűnügyi (2 százalék) és a védelem (1 százalék) 2-3 százalék közötti csökkenést mutat.


Ügyvezetőket, vezéreket és HR-eseket keresnek leginkábbA speciális projektek (20 százalék) során a legnagyobb arányban ügyvezető igazgatókat, vezérigazgatókat és HR-vezetőket kerestek (3-4 százalékos növekedés). Továbbra is 14 százalékban keresnek pénzügyi munkákra interim menedzsereket, míg az IT terület 2 százalékos növekedést mutat. Marketing és beszerzési feladatokra 4-4 százalékban bíznak meg interimeket. A harmadik negyedévben a sales, az ingatlan/középület, a gyártás/üzemeltetés és a biztonsági üzletág megbízások száma 1-3 százalékkal mérséklődött.


A megbízások okaiA program/projekt menedzsment (28 százalék) és a hiány menedzsment (27 százalék) a vezető okok, amiért megbízásokat indítanak. Az üzleti fejlesztés ugyanakkor 4 százalékkal csökkent. Az átmeneti menedzsment megbízások 12 százalékra nőttek az előző negyedévi 9 százalékról. A krízis menedzsment és az M&A (fúziók és akvizíciók piaca) újra felkerült a listára az első negyedévi szintre (1 százalék). A megbízások hossza a harmadik negyedévben 140 nap volt, ez a legmagasabb érték az elmúlt csaknem négy évben.
  • 2020.11.17Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE A Toborzás a LinkedIn-en és a Facebookon 1 napos workshopon délelőtt kérdést kaphat LinkenInnel kapcsolatos kérdéseire, szó lesz továbbá a vállalati oldal fontos elemeiről, karrieroldalról és oldal-analitikákról. Délután példákkal színesítve ismerkedhet meg a kampánykezeléssel, kapcsolati háló felépítésének kérdéseivel és egyéb, Facebookkal kapcsolatos funkcióval. Részletek Jegyek
  • 2020.11.23Művezető képzés A művezetők szakmai továbbképzése a vezetői feladataik eredményes és hatékony ellátására. A résztvevők vezetői, problémamegoldási és termelékenységfejlesztési készségeinek fejlesztése konkrét feladatokon, szituációs játékokon, esettanulmányokon keresztül. Részletek Jegyek
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Így manipulál a nárcisztikus vezető - a Holmes-sztori tanulsága

2016-ban hatalmasat szólt Elizabeth Holmes és cége, a Theranos bukása. A vérvizsgálatok iPhone-ját ígérték Amerikának és a befektetőknek, amiből... Teljes cikk

Corporate zen

Nem kell semmi újat kitalálni. Évezredek óta mindent tudunk, csak nem figyelünk rá. Mindenre megvan a megoldás! Benned! Vezetőként, tanító szerepben... Teljes cikk

A jövőt 3 W formálja: Weather, Web, Women

A 3 W elmélet szerint a 21. századot három feltörekvő erő formálja majd: az időjárás, a világháló és a nők. Az Angliából származó feltevés... Teljes cikk