kapubanner for mobile
Megjelent: 4 éve

Üres telek vagy kész ház? Mit vegyünk, ha megtehetjük vagy épp nem tehetjük?

Sokak számára az ingatlanvásárlás egy rendkívül távoli cél. Sokszor nem az a kérdés, hogy honnan lesz meg a megfelelő összeg a lakás megvásárlásához, sokkal inkább a szükséges önerő (20-30-40%) megszerzése rejt komoly kihívásokat. Nem véletlen kezdenek el sokan egy üres telek megvásárlásán elgondolkozni és folyamatába felépíteni álmaik otthonát. Mekkora befektetés és energia ez?

Üres telek vagy kész ház? Mit vegyünk, ha megtehetjük vagy épp nem tehetjük?

A jelenlegi gazdasági körülmények nem támogatják, hogy kedvező feltételekkel jussunk lakáshitelhez. Az ingatlanárak viszont ezzel együtt nem csökkentek jelentős mértékben, egy eladó lakás megvásárlása Budapesten még mindig egy átlag magyar életének egyik legnagyobb befektetése.

Sokakban ezért merül fel olyan alternatíva, mint egy üres telek megvásárlása, amelynek a segítségével bár lassabban, de megépül saját kis otthona. Milyen előnyökkel és hátrányokkal járhat egy ilyen megoldás?

A három legfontosabb előny:


#1: A telek olcsóbb

Az egyik legfontosabb érv a telek mellett, hogy önmagában sokkal olcsóbb. Pest megyében már pár millió forintért kapunk olyan telket, amin jövőbeli családunk majd örömmel élheti életét.

#2: Olyan ütemben haladunk, ahogy nekünk tetszik

Huszonévesen egy kiváló befektetés lehet egy telek megvásárlása, hiszen akár még évtizedek állhatnak előttünk mire jövőbeli családunknak ténylegesen szüksége lesz rá. Ha egyik hónapban csak egy kerítésre van pénzünk, akkor egy kerítést építünk meg vagy éppen csak megrendeljük a szükséges anyagokat a további építkezéshez.

#3: Minden a képzelőerőnkön múlik

Az üres teleknek köszönhetően nem kell igazodnunk semmihez. Magunk találjuk ki, hogy milyen elrendezésű legyen otthonunk, pontosan hogyan nézzen ki a kert vagy éppen milyen anyagokat használunk. Ezeknek köszönhetően minden pont olyan lehet, amilyennek megálmodjuk.

Na és mire számíthatunk, ha a dolgok negatív oldalába pillantunk bele?
 

#1: Számtalan meglepő költség lehet

Bár az indulóköltségünk alacsony lesz, gyorsan meglephetnek minket olyan tételek, mint például a közművek bevezetése, vagy éppen az egyik napról a másikra emelkedő építőanyag árak, a növekvő infláció miatt. Egy üres telek bár rengeteg lehetőséget rejt, mégis sokszor olyan költségekkel szembesülhetünk, amelyekre egy elkészült ház esetén gondolnunk sem kell.  

#2: A lassú tempó nem mindig ideális

Ha ráérünk építkezni, akkor egy üres telek kiváló kiindulópont, azonban, ha például mindössze 9 hónapunk van kisbabánk érkezéséig, akkor nem túl szerencsés egy építkezésbe belekezdeni. Itt kettő megoldás lehet: magunk építkezünk, ami jóval gazdaságosabb, de rengeteg idő, vagy szakemberekre bízzuk álmaink otthonának felépítését.

A szakemberek alkalmazása azonban nem olcsó mulatság: áraik jelentősen növekedtek az elmúlt években, így ha mindent szakember segítségével akarunk megépíteni, számítanunk kell arra, hogy rengeteg pénz esik ki a zsebünkből.

Amennyiben nem vagyunk képzett szakemberek és nincs csapatunk, azzal kell számolnunk, hogy sokkal több idő véghezvinni egy-egy folyamatot, mintha profi segítséget hívnánk.

#3: A tervezés nem egyszerű feladat

Amennyiben azt szeretnénk, hogy otthonunk úgy épüljön meg, ahogyan mi szeretnénk, akkor van is egy csodás érvünk a telek vásárlása mellett. Ebben az esetben viszont sokkal több mindenre nekünk kell ügyelni: például pontosan hogyan álmodjuk meg az otthonunk kinézetét, hogy az statikailag is megfeleljen az elvásároknak? Ismerjük-e a telek beépíthetőségét és a jogszabályi kötelezettségeinket? Ezek mind olyan tényezők, amelyekhez egy szakemberrel legalább egy egyszeri konzultációra szükségünk lesz, amelyet akár még több is követhet, hogy valóban minden úgy legyen, ahogyan mi szeretnénk, viszont a jogi elvárásoknak is maradéktalanul megfelelve.

Neked melyik érv az erősebb?

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Évi 70 millió forintos fizetésért keresnek háziorvost

Évi 150 ezer fontért, azaz mintegy 70 millió forintért keresnek az Egyesült Királyság legtávolabbi, legeldugottabb szigeteinek háziorvosi... Teljes cikk

Ittasan dolgozó buszsofőr ellen mondták ki az ítéletet

Nem jogerősen egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt az Egri Járásbíróság egy ittasan dolgozó buszsofőrt Egerben - közölte a Heves... Teljes cikk

Autószerelő drogdíler ellen emeltek vádat, aki műhelyében árulta a kábítószert

A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem, új pszichoaktív anyaggal... Teljes cikk