kapubanner for mobile
Megjelent: 4 éve

Üres telek vagy kész ház? Mit vegyünk, ha megtehetjük vagy épp nem tehetjük?

Sokak számára az ingatlanvásárlás egy rendkívül távoli cél. Sokszor nem az a kérdés, hogy honnan lesz meg a megfelelő összeg a lakás megvásárlásához, sokkal inkább a szükséges önerő (20-30-40%) megszerzése rejt komoly kihívásokat. Nem véletlen kezdenek el sokan egy üres telek megvásárlásán elgondolkozni és folyamatába felépíteni álmaik otthonát. Mekkora befektetés és energia ez?

Üres telek vagy kész ház? Mit vegyünk, ha megtehetjük vagy épp nem tehetjük?

A jelenlegi gazdasági körülmények nem támogatják, hogy kedvező feltételekkel jussunk lakáshitelhez. Az ingatlanárak viszont ezzel együtt nem csökkentek jelentős mértékben, egy eladó lakás megvásárlása Budapesten még mindig egy átlag magyar életének egyik legnagyobb befektetése.

Sokakban ezért merül fel olyan alternatíva, mint egy üres telek megvásárlása, amelynek a segítségével bár lassabban, de megépül saját kis otthona. Milyen előnyökkel és hátrányokkal járhat egy ilyen megoldás?

A három legfontosabb előny:


#1: A telek olcsóbb

Az egyik legfontosabb érv a telek mellett, hogy önmagában sokkal olcsóbb. Pest megyében már pár millió forintért kapunk olyan telket, amin jövőbeli családunk majd örömmel élheti életét.

#2: Olyan ütemben haladunk, ahogy nekünk tetszik

Huszonévesen egy kiváló befektetés lehet egy telek megvásárlása, hiszen akár még évtizedek állhatnak előttünk mire jövőbeli családunknak ténylegesen szüksége lesz rá. Ha egyik hónapban csak egy kerítésre van pénzünk, akkor egy kerítést építünk meg vagy éppen csak megrendeljük a szükséges anyagokat a további építkezéshez.

#3: Minden a képzelőerőnkön múlik

Az üres teleknek köszönhetően nem kell igazodnunk semmihez. Magunk találjuk ki, hogy milyen elrendezésű legyen otthonunk, pontosan hogyan nézzen ki a kert vagy éppen milyen anyagokat használunk. Ezeknek köszönhetően minden pont olyan lehet, amilyennek megálmodjuk.

Na és mire számíthatunk, ha a dolgok negatív oldalába pillantunk bele?
 

#1: Számtalan meglepő költség lehet

Bár az indulóköltségünk alacsony lesz, gyorsan meglephetnek minket olyan tételek, mint például a közművek bevezetése, vagy éppen az egyik napról a másikra emelkedő építőanyag árak, a növekvő infláció miatt. Egy üres telek bár rengeteg lehetőséget rejt, mégis sokszor olyan költségekkel szembesülhetünk, amelyekre egy elkészült ház esetén gondolnunk sem kell.  

#2: A lassú tempó nem mindig ideális

Ha ráérünk építkezni, akkor egy üres telek kiváló kiindulópont, azonban, ha például mindössze 9 hónapunk van kisbabánk érkezéséig, akkor nem túl szerencsés egy építkezésbe belekezdeni. Itt kettő megoldás lehet: magunk építkezünk, ami jóval gazdaságosabb, de rengeteg idő, vagy szakemberekre bízzuk álmaink otthonának felépítését.

A szakemberek alkalmazása azonban nem olcsó mulatság: áraik jelentősen növekedtek az elmúlt években, így ha mindent szakember segítségével akarunk megépíteni, számítanunk kell arra, hogy rengeteg pénz esik ki a zsebünkből.

Amennyiben nem vagyunk képzett szakemberek és nincs csapatunk, azzal kell számolnunk, hogy sokkal több idő véghezvinni egy-egy folyamatot, mintha profi segítséget hívnánk.

#3: A tervezés nem egyszerű feladat

Amennyiben azt szeretnénk, hogy otthonunk úgy épüljön meg, ahogyan mi szeretnénk, akkor van is egy csodás érvünk a telek vásárlása mellett. Ebben az esetben viszont sokkal több mindenre nekünk kell ügyelni: például pontosan hogyan álmodjuk meg az otthonunk kinézetét, hogy az statikailag is megfeleljen az elvásároknak? Ismerjük-e a telek beépíthetőségét és a jogszabályi kötelezettségeinket? Ezek mind olyan tényezők, amelyekhez egy szakemberrel legalább egy egyszeri konzultációra szükségünk lesz, amelyet akár még több is követhet, hogy valóban minden úgy legyen, ahogyan mi szeretnénk, viszont a jogi elvárásoknak is maradéktalanul megfelelve.

Neked melyik érv az erősebb?

  • 2024.05.23Külföldiek foglalkoztatása Magyarországon – Dr. Fehér Dániel Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismeretiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Többen rosszul lettek a csengeri börtön építése közben

Többen rosszullétre panaszkodtak hétfőn a csengeri börtön építésében résztvevők közül - közölte a Büntetés-végrehajtás Országos... Teljes cikk

Sikkasztás miatt emeltek vádat egy postavezető ellen

A Füzesabonyi Járási Ügyészség vádat emelt egy volt postavezetővel szemben, aki a postai befizetéseket saját céljaira fordította - közölte a... Teljes cikk

Z-generációs álommeló - most bárkiből lehet utazási influencer

Tavalyhoz hasonlóan vajon most is lesz magyar kiválasztott, aki párjával együtt 4 héten át belekóstolhat abba, hogy milyen az utazási influencerek... Teljes cikk