Szerző: Berta László
Megjelent: 6 éve

Ütvefúróval a szebb jövőért

images

„Nem találnák ki, melyik a legjobb munkahely Magyarországon” – írta egy újság, mert a Hiltihez poros melós fickók képe tapadt, amitől merész asszociációkkal is távol esik a Legjobb Munkahely díj. „Egy Coca-cola, Microsoft, Vodafone hamarabb beugrik az embereknek erről, ezért kezdtünk foglalkozni azzal, hogy kiderüljön, munkáltatók is vagyunk” – erősítette meg Jackson Mónika HR igazgató.

„Szenvedélyünk egy elkötelezett ügyfélkör kialakítása és egy szebb jövő felépítése” – így szól a HILTI globális célkitűzése, amit a magyar leány sokat hangoztat. Mit jelent ez a HR-nek? „A szebb jövő a munkatársaknál kezdődik, ami a csapatvezetők mellet a HR feladata is. Így lesz elégedett az ügyfélkör is – magyarázta el Jackson Mónika.

A szebb jövőbe a Hilti beleérti a tisztességet, ami a magyar építőiparban szerényebben mutatkozik. „A tisztességes üzleti magatartás a munkatársakkal kezdődik. Senkit sem alkalmazunk feketén, kizárólag bejelentett munkavállalóink vannak. Összes munkatársunknak, közöttük a kereskedőinknek is oktatjuk a tisztességes üzleti magatartást, mely akár hátrányos is lehet egy-egy üzletkötés alkalmával” – tudtuk meg a HR vezetőtől. Az ügyfélnek egy üzlet megkötése előtt nem adnak ajándékot. Az adott ügylet lebonyolítása után is csak repi ajándékot kaphat korlátozott mennyiségben.

Jackson Mónika


Tisztességes kereskedőkre vadásznak

A Hilti családi vállalkozásként indult Liechtensteinben. Felügyelőbizottságban és igazgató tanácsban ma már nincs családtag. Világszerte arra biztatják a dolgozóikat, hogy sajátjukként tekintsenek a cégre. Ez Magyarországon 80 embert jelent, akiknek a 80 százaléka értékesítésben dolgozik. Jackson szerint gyakornoki szintről 8-10 év alatt fel lehet jutni akár az ügyvezetői pozícióba. A cég vezetését 80 százalékban belső munkatársakkal oldják meg. Multis HR országspecifikus vonásokkal, azaz vannak HR folyamatok, amiben nincsen pardon globális szinten, de van, amit testre lehet szabni. Most éppen marketing és mérnök gyakornokokat vesznek fel, akik akár közép- vagy felsővezetői szintre is eljuthatnak, ahogy a mostani főnök. Seres Miklós ügyfélszolgálati vezetőből lett Amerikában területi képviselő, Angliában értékesítési vezető, azután itthon ügyvezető.

Beszélgetésünk során többször előkerült, hogy nehéz kollégákat találni: „Mert olyat szeretnék felvenni, aki jobb, mint én. A következő HR vezetőnek jobbnak kell lennie, mint én vagyok. Egy közepes értékesítőt nem veszek fel. Csak olyat, aki nagy bizonyossággal a felső tizedet fogja erősíteni” – mondja magabiztosan Jackson Mónika. Mi viszont hitetlenkedünk: Hogyan lehet megállapítani egy kereskedőről, hogy hozza majd a pénzt? Szorgalmas, tehetséges, kedves, erre rá lehet érezni. De senkit sem korrumpálhat? Nem lehetetlen küldetés ez? „Mindig lutri, kit veszünk fel. Máshol se mennek száz százalékra” – egyezik bele a HR vezető. De kitér arra, hogy mindent megpróbálnak. A HR az első szűrő, utána terepen megnézik a munkatársaik, utolsó körben jön az ügyvezető.
„Itt van erre egy példa. A jelölt elmondása szerint több éven át feketén dolgozott. Tetszett az őszintesége, ugyanakkor fontos volt, hogy teszteljem hozzáállását, s azt, hogy erről mi a véleménye. Az interjú során megjelölt fizetési igényére válaszul elmondtam, hogy ez egy kicsit magas, és biztosan meg tudjuk oldani másképp is. Határozottan visszautasított és elmagyarázta, akkor inkább más munkáltatót választ. Ha igent mondott volna, akkor fölállok és elköszönök tőle” – avat be egy tárgyalási csűrcsavarba a HR igazgató; persze aztán elmondta a jelöltnek, hogy nem tényleges fekete ajánlat volt, hanem a tisztesség próbája. Sokan vannak, akik természetesnek találják, hogy ösztönzőkkel segítsék az ügyfelek döntését. Persze Jackson Mónika sem tagadja, sokszor kénytelen volt felállni és elbúcsúzni olyan tehetséges jelöltektől, akik beleragadtak a fekete munkás létbe vagy ügyeskedésből éltek.

Sztrányóczki Tímea HR generalista ügyvezető asszisztensként kezdte a cégnél, a Corvinus Egyetemen tanul HR szakon, másoddiplomáján dolgozik. Most az open office-ban van. A HR igazgató irodájából hallottam, hogy beszélgetésünk alatt többször felnevettek a túloldalon. „Nagyon jó a hangulat az irodában. Ma például már háromszor nevettük könnyesre magunkat” – mondta a HR generalista.


„2006-ban HR generalistának jöttem a céghez, közben HR vezetőt is kerestek. Én tudtam, hogy ez én leszek, de bizonyítanom kellett. Pár hónappal később a Hilti vezetése felajánlotta a pozíciót” – szólt az ambiciózus természetű Jackson Mónika.

Miben a legjobbak?

Mi a HR érdeme a Legjobb Munkahely Díjban? „A kultúrán múlik, ami túlmutat rajtunk” – fogalmaz szerényen Sztrányóczki Tímea HR generalista. Aztán összeszedtük, miben voltak jobbak, mint a kisvállalati kategória indulói: a vezetőség és a munkavállalók kapcsolata, a teljesítményorientált kultúra, a karrier lehetőségek és a munkaeszközök terén erősek. Seres Miklós egy interjúban azt mondta, hogy a lelkes munkatársaknak köze van az eredményhez, amit így lát a HR: „Amikor 2006-ban idejöttem, gyakorlatilag minden hétfőn volt egy felmondás az asztalomon. 25 százalékos fluktuáció, elégedetlen emberek. Nem volt egységes a csapat. Most végignézek rajtuk, és azt mondom, hogy nagyon jó emberekkel dolgozhatok együtt” – elmélkedett Jackson Mónika. „A csapatmunka a Hilti legnagyobb erénye” – fokozta HR generalista.


Álmuk keletre menni

Egy év alatt a magyarországi dolgozók 15 százaléka váltott munkakört, lépett feljebb, ment külföldi Hilti szervezethez dolgozni – Jackson Mónika szerint ez arra utal, hogy tudnak karrier utat mutatni a kollégáknak. Hogy van-e álompozíció? „Biztosan. Angol nyelvterületre vagy éppen keletre, például az Emirátusokba menni vonzó lehetőség szakmai és egyéni szinten. Sok kollégánk van, aki egy dubai, amerikai vagy németországi pozíció kapcsán még ma összepakolna és elindulna. Ugyanakkor nem vagyunk „utazási iroda”. Fontos látni, hogy mi az a hozzáadott érték, amit a kolléga külföldi pozícióban nyújtani tud” – mondta el a HR vezető. Sokféle karrier úttal állhatnak elő: volt egy mérnökük, aki Budapesten dolgozott 10 éven át, most Hong-Kongban irányít egy kis hiltis mérnökcsapatot, egy munkatársnő pénzügyi gyakornokként kezdett, most Hollandiában senior kontrollerként dolgozik.
  • 2020.11.17Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE A Toborzás a LinkedIn-en és a Facebookon 1 napos workshopon délelőtt kérdést kaphat LinkenInnel kapcsolatos kérdéseire, szó lesz továbbá a vállalati oldal fontos elemeiről, karrieroldalról és oldal-analitikákról. Délután példákkal színesítve ismerkedhet meg a kampánykezeléssel, kapcsolati háló felépítésének kérdéseivel és egyéb, Facebookkal kapcsolatos funkcióval. Részletek Jegyek
  • 2020.11.23Művezető képzés A művezetők szakmai továbbképzése a vezetői feladataik eredményes és hatékony ellátására. A résztvevők vezetői, problémamegoldási és termelékenységfejlesztési készségeinek fejlesztése konkrét feladatokon, szituációs játékokon, esettanulmányokon keresztül. Részletek Jegyek
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
10 HR-es véleményvezér - itt vannak a globális influencerek

Kik vannak nagy hatással a személyzeti szakemberek gondolkodására? Kiket hívnak top konferenciák előadóinak és kiknek jelentek meg sikerkönyveik. Sok... Teljes cikk

Fókuszban a munkahelyek megtartása, amiből most 160 Pest megyei kkv profitál

Várhatóan újabb 78 cég nyer el több mint 2 milliárd forintot a Pest megyei vállalkozások eszközberuházásait támogató pályázati felhívás... Teljes cikk

Vezérigazgató és HR vezető: egy harmonikus kapcsolat anatómiája

Hogyan alakul ki a vállalat első számú vezetője és a HR vezető közötti erős bizalmi kötődés, mi a feltétele a sikeres együttműködésüknek.... Teljes cikk