kapubanner for mobile
Szerző: Kovács Regina
Megjelent: 7 éve

"Vannak szakmai tervei a jövőre nézve?" "Vannak."

Magyarországon Asperger-szindrómásoknak jószerivel még nem létezik munkáltatói program, a jövőben tervezik csak ennek bevezetését. Fontos tudni, hogy a munkáltatóknak őket egészen másképp kell kezelni, mint a neurotipikus (a köznyelvben csak “normálisként” emlegetett) munkavállalókat. A szóbeli interjúztatásnál segíteni kell az elakadásukat, s inkább érdemes a szakmai tudásukat írásban felmérni. A felvétel után támogatni kell a munkahelyi rutinjuk kialakítását. Az országban a SAP tervezi, hogy a jövőben elindítja az autistákat foglalkoztató programját, s ehhez fel tudják használni a külföldön már kialakult gyakorlatukat.

images

Kevés autistát alkalmaznak a magyarországi cégek

Nagyon kevés területen jellemző ma Magyarországon, hogy kifejezetten autistákat keresnek egyes munkakörökre - válaszolta a HR Portálnak nyilatkozva Fazekas Éva, a Jobangel szakembere, aki a HR Blogon is írt erről a témáról. Az alacsonyan funkcionáló autistákat, mint megváltozott képességű vagy fogyatékkal élő munkavállalókat alkalmazzák erre specializált helyeken. Az Asperger-szindrómások és a magasan funkcionáló autistákra specializált helyek száma minimális, a SAP-nál létezik ilyen program, de egyelőre nekik is külföldi tapasztalataik vannak. Az autista munkavállalók képességeik és szakmai tudásuk mentén úgy helyezkednek el, mint bármely más munkavállaló. A cég és a kollégák pedig csak annyit vesznek észre, hogy a kolléga “furcsa”, “csodabogár”.


Érdemes írásban tesztelni az autistákatHa tudjuk, hogy autistával van dolgunk, akkor az interjúra érdemes külön felkészülni. Az autisták is nagyon sokfélék, tehát van, akinek akár kitűnő a kommunikációs készsége - legalábbis úgy látszik - és csak később derül ki, hogy valójában előre megtanult mondatpaneleket vesz elő valódi válasz helyett. Amiben az interjúztatónak még alkalmazkodnia érdemes, hogy a szakmai kérdéseinél tisztázza az autista jelölttel: ha nem tudja a választ, nem baj, lépjenek a következő kérdésre. Ez azért fontos, mert hajlamosak pánikba esni, és akkor az interjú gyakorlatilag véget ér, mert ebből a pánikból nem lehet kihozni őket rövid idő alatt. Érdemesebb szakmai tudásukat írásbeli tesztekkel felmérni, mert ott ez a fajta pánik elkerülhető. Mivel a tudásukat saját maguk sem tudják pontosan értékelni - nem tudják, hogy mit tudnak - nem szabad őket önértékelésre rávenni az interjú alatt (pl. ne kérdezzünk jó és rossz tulajdonságokat, ne kérdezzünk szakmai terveket, ez utóbbit majd később együtt kell kialakítania a HR-rel.) Fontos lehet felmérni, hogy hogyan viszonyul a zajos vagy erős fényben lévő helyekhez, illetve lehet, hogy nem tud egyterű irodában dolgozni. A kérdéseinket érdemes átgondolni, mert többségük nem tud elvonatkoztatni az elhangzott kérdéstől, pontosan arra fog válaszolni, amit kérdezünk.

Szemléltető példa:
“Meg tudná mondani, hány óra van?
“Igen, meg”. (És nem mondja meg az időt, mert nem azt kérdeztük.)
“Vannak szakmai tervei a jövőre nézve?”
“Vannak.”


A klasszikus kérdések közül a “hol látja magát 5 év múlva” típusú kérdésekkel sem tudnak mit kezdeni. Nekik a jelen a megfogható, a jövő bizonytalansága általában megrémíti őket.


Informatikus, könyvelő, könyvvizsgáló - az autistáknak való munkakörökKlasszikus vélekedés szerint az informatika nekik való, én ezt azonban leszűkíteném arra, hogy az informatika azon ágai valók nekik, ahol a rendszerekkel kell foglalkozni, és a munkakör nem ügyféllel, felhasználókkal való kommunikációt kíván. Az autisták a feladatokat a legapróbb részletekre képesek lebontani, és képesek egy-egy részletben a végletekig elmerülni. Ezért bármilyen elemző munkában jól teljesítenek, amennyiben betartható határidőt kapnak. Jellemzőjük a feltétel nélküli szabálykövetés, így a könyvelő, könyvvizsgáló, auditori, ellenőri területekben nagyon hatékonyak - ha a kommunikációjukat a vele együtt dolgozók tudják tolerálni, mert többségük zárkózott, morózus embernek tűnhet.

jobangelFazekas Éva sokat foglalkozik az autisták munkakeresésével

Sokuk vizuális képességei, térlátása kiemelkedő, így pl. műszaki rajzolásban, akár grafikai ábrázolásban nagyon jók lehetnek. Mindannyiukra jellemző a rend szeretete, így bármilyen rendszerező munkában (könyvtár, archívum, raktár stb.) jók lehetnek. Az alacsonyan funkcionáló autistákra érdemes növények, állatok gondozását bízni, mert sikerélményt is ad számukra, és megbízhatóan el is látják a feladatot (sőt, sok esetben már a gyerekkori fejlesztésükben is alkalmaznak terápiás kutyákat, így az állatokkal való viselkedés szabályait is jól ismerik).


A munkahelyi rutin kialakítása segít az autistáknakA fejlesztést manapság már a diagnózis után, gyerekkorukban megkezdik. Mivel két autista sem egyforma, így általános szabály a fejlesztésükre nagyon kevés van: a kommunikációra, az interakciókra felkészítés mindenképpen fontos, illetve az, hogy a lehető legtöbb dolog rutinszerűen menjen számukra. Pl. a reggeli rutint még gyerekkorban kialakítják számukra vizuális kártyákkal, így érzik biztonságban magukat. Felnőttkorban pedig a munkahelyi rutinok kialakítása, akár pontos munkamenetrendek megadása nagyban megkönnyíti az életüket - a munkáltató pedig biztos lehet benne, hogy nem lesz kicsúszás a határidőből, és nem lesz félbehagyott feladat. Érdemes számukra világos dress code-ot kiadni, a munkafolyamatokat pontosan elmondani, és onnantól biztosan úgy fogja csinálni (nem változtat a szabályokon önkényesen). A munkáltatóknak figyelni kell arra, hogy az autista merjen kérdezni, értessük meg vele még az elején, hogy rossz kérdés nincs. A kérdései időnként furcsák lesznek, de ezekre muszáj jól válaszolni, mert egy arrogáns, mérgelődő válasszal elriasztjuk a további kérdésektől. Ha csapatban dolgozik, az aprólékos kutatómunkát, adminisztrációt, monoton tevékenységeket érdemes rábízni, ő szeretni fogja azt, amitől más szenvedne.

A csapatban biztos, hogy “csodabogár” lesz, és a munkáltató feladata arra figyelni, hogy ne legyen mobbing áldozata. Ezt a munkahelyi viselkedési elvárások szigorú betartatásával, tolerancia és befogadás megkövetelésével lehet elérni, illetve érdemes egy összefoglaló szakirodalmat készíttetni a kollégáknak, amiből megtudhatják, mi is az autizmus valójában.


Az SAP programjaAz SAP 2013-ban indította el foglalkoztatási programját az autizmussal élők számára. Ez a program azt a célt tűzte ki, hogy az autizmus spektrum szindrómával együtt élő embereknek segít azzal, hogy állást kínál például szoftver tesztelőként, programozóként, minőségbiztosítási szakemberként. A cég rájött arra, hogy ezek az emberek speciális, egyedülálló tehetséggel rendelkeznek bizonyos területeken, s ezzel versenyelőnyhöz juttathatják a céget. Hisznek abban, hogy az innováció sokszor nem az átlagos gondolkozásból jön. Már azzal, hogy olyan embereket alkalmaznak, akik másként gondolkoznak, tovább erősítik az innovációt. Ugyanakkor segíteni is tudnak rajtuk, hiszen jelentőségteljes pozíciót biztosítanak számukra.

Ez a program élen jár abban, hogy kiaknázza az autizmussal élő emberek tehetségét olyan informatikai területeken, mint a szoftvertesztelés, programozás és az adatkezelés. A programot elsőként az Amerikai Egyesült Államokban, Kanadában, Németországban indították el, melyhez később több ország leányvállalata is csatlakozott, mint pl. Írország, Csehország, Kanada. Ezt a jelenleg 9 országot lefedő kezdeményezést szeretnék a következő években még több országra kiterjeszteni.

„Nagyon izgatottak vagyunk, hogy megkaptuk a lehetőséget arra, hogy az SAP-nak kiaknázatlan tehetségek garmadáját nyújthatjuk, megerősítve ezzel az SAP pozícióját” - mondta Thorkil Sonne, a Specialisterne alapítója. Ez a dán alapítvány segítette elindítani a szoftvercég szakprogramját.

A bejelentést megelőzően sikeres kísérleti projektek indultak Indiában és Írországban, melyek demonstrálják az autizmussal élő emberek alkalmazásának pozitív hatásait. Így például az SAP Indiában hat autizmussal élő embert alkalmazott szoftvertesztelő munkakörben egy új megoldás kifejlesztésénél. Írországban öt autistát vettek fel a program beindításánál, majd tovább növelték a szindrómával élők felvételét. Úgy tűnik, megéri: egy frissen felvett munkatársuk pedig megnyert egy belső programozói versenyt, aki az SAP-s alkalmazása előtt 13 évig munkanélküli volt.

A program néhány további résztvevője itt mutatkozik be:
  • 2024.06.03Projektmenedzsment képzés A KÉPZÉS CÉLJA: A projektmenedzsment elméletének és gyakorlatának megismertetése a résztvevőkkel. A projektmenedzsment módszereinek begyakorlása példákon és esettanulmányokon keresztül. A résztvevők projektvezetési képességének fejlesztése és felkészítésük projektek önálló, sikeres lebonyolítására. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.05Pénzügyi kimutatások elemzése A képzés során a résztvevők megismerik és elsajátítják a beszámoló elemzés eszközeit és technikáit, képessé válnak egy vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének komplex megítélésére a nyilvánosan elérhető pénzügyi beszámolók alapján. Betekintést kapnak a vállalati beszámolók megértéséhez elengedhetetlen iparági elemzés eszközrendszerébe és technikáiba.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Kik lesznek az új ipari forradalom sztárvállalatai? 8 trend, amire a cégvezetőknek figyelniük kell

Nyolc trendre kell figyelniük a cégvezetőknek, ha sikereket akarnak elérni az évtized végéig. A Bécsi Közgazdaságtudományi Egyetem kutatói szerint... Teljes cikk

Nincs szükség HR-re - állítja a korábbi Facebook-alelnök

A cégeimben nincs HR osztály, egyetlen HR-es sem dolgozik nálam - jelentette ki Chamath Palihapitiya, a Social Capital alapítója, a Facebook egykori... Teljes cikk

Itt a titkos munkaerő-tartalék: mit tudnak a nyugdíjasok?

2022-ben 110 ezer nyugdíjas dolgozott, ám ennél sokkal többet be lehetne vonni a munkaerőpiacra. Milyen munkákra jönnek? Milyen speciális igényeik... Teljes cikk