Szerző: Kovács Regina Megjelent: 1 éve

"Vannak szakmai tervei a jövőre nézve?" "Vannak."

Magyarországon Asperger-szindrómásoknak jószerivel még nem létezik munkáltatói program, a jövőben tervezik csak ennek bevezetését. Fontos tudni, hogy a munkáltatóknak őket egészen másképp kell kezelni, mint a neurotipikus (a köznyelvben csak “normálisként” emlegetett) munkavállalókat. A szóbeli interjúztatásnál segíteni kell az elakadásukat, s inkább érdemes a szakmai tudásukat írásban felmérni. A felvétel után támogatni kell a munkahelyi rutinjuk kialakítását. Az országban a SAP tervezi, hogy a jövőben elindítja az autistákat foglalkoztató programját, s ehhez fel tudják használni a külföldön már kialakult gyakorlatukat.

images

images

Kevés autistát alkalmaznak a magyarországi cégek

Nagyon kevés területen jellemző ma Magyarországon, hogy kifejezetten autistákat keresnek egyes munkakörökre - válaszolta a HR Portálnak nyilatkozva Fazekas Éva, a Jobangel szakembere, aki a HR Blogon is írt erről a témáról. Az alacsonyan funkcionáló autistákat, mint megváltozott képességű vagy fogyatékkal élő munkavállalókat alkalmazzák erre specializált helyeken. Az Asperger-szindrómások és a magasan funkcionáló autistákra specializált helyek száma minimális, a SAP-nál létezik ilyen program, de egyelőre nekik is külföldi tapasztalataik vannak. Az autista munkavállalók képességeik és szakmai tudásuk mentén úgy helyezkednek el, mint bármely más munkavállaló. A cég és a kollégák pedig csak annyit vesznek észre, hogy a kolléga “furcsa”, “csodabogár”.

Érdemes írásban tesztelni az autistákat

Ha tudjuk, hogy autistával van dolgunk, akkor az interjúra érdemes külön felkészülni. Az autisták is nagyon sokfélék, tehát van, akinek akár kitűnő a kommunikációs készsége - legalábbis úgy látszik - és csak később derül ki, hogy valójában előre megtanult mondatpaneleket vesz elő valódi válasz helyett. Amiben az interjúztatónak még alkalmazkodnia érdemes, hogy a szakmai kérdéseinél tisztázza az autista jelölttel: ha nem tudja a választ, nem baj, lépjenek a következő kérdésre. Ez azért fontos, mert hajlamosak pánikba esni, és akkor az interjú gyakorlatilag véget ér, mert ebből a pánikból nem lehet kihozni őket rövid idő alatt. Érdemesebb szakmai tudásukat írásbeli tesztekkel felmérni, mert ott ez a fajta pánik elkerülhető. Mivel a tudásukat saját maguk sem tudják pontosan értékelni - nem tudják, hogy mit tudnak - nem szabad őket önértékelésre rávenni az interjú alatt (pl. ne kérdezzünk jó és rossz tulajdonságokat, ne kérdezzünk szakmai terveket, ez utóbbit majd később együtt kell kialakítania a HR-rel.) Fontos lehet felmérni, hogy hogyan viszonyul a zajos vagy erős fényben lévő helyekhez, illetve lehet, hogy nem tud egyterű irodában dolgozni. A kérdéseinket érdemes átgondolni, mert többségük nem tud elvonatkoztatni az elhangzott kérdéstől, pontosan arra fog válaszolni, amit kérdezünk.

Szemléltető példa:
“Meg tudná mondani, hány óra van?
“Igen, meg”. (És nem mondja meg az időt, mert nem azt kérdeztük.)
“Vannak szakmai tervei a jövőre nézve?”
“Vannak.”


A klasszikus kérdések közül a “hol látja magát 5 év múlva” típusú kérdésekkel sem tudnak mit kezdeni. Nekik a jelen a megfogható, a jövő bizonytalansága általában megrémíti őket.

Informatikus, könyvelő, könyvvizsgáló - az autistáknak való munkakörök

Klasszikus vélekedés szerint az informatika nekik való, én ezt azonban leszűkíteném arra, hogy az informatika azon ágai valók nekik, ahol a rendszerekkel kell foglalkozni, és a munkakör nem ügyféllel, felhasználókkal való kommunikációt kíván. Az autisták a feladatokat a legapróbb részletekre képesek lebontani, és képesek egy-egy részletben a végletekig elmerülni. Ezért bármilyen elemző munkában jól teljesítenek, amennyiben betartható határidőt kapnak. Jellemzőjük a feltétel nélküli szabálykövetés, így a könyvelő, könyvvizsgáló, auditori, ellenőri területekben nagyon hatékonyak - ha a kommunikációjukat a vele együtt dolgozók tudják tolerálni, mert többségük zárkózott, morózus embernek tűnhet.

jobangelFazekas Éva sokat foglalkozik az autisták munkakeresésével

Sokuk vizuális képességei, térlátása kiemelkedő, így pl. műszaki rajzolásban, akár grafikai ábrázolásban nagyon jók lehetnek. Mindannyiukra jellemző a rend szeretete, így bármilyen rendszerező munkában (könyvtár, archívum, raktár stb.) jók lehetnek. Az alacsonyan funkcionáló autistákra érdemes növények, állatok gondozását bízni, mert sikerélményt is ad számukra, és megbízhatóan el is látják a feladatot (sőt, sok esetben már a gyerekkori fejlesztésükben is alkalmaznak terápiás kutyákat, így az állatokkal való viselkedés szabályait is jól ismerik).

A munkahelyi rutin kialakítása segít az autistáknak

A fejlesztést manapság már a diagnózis után, gyerekkorukban megkezdik. Mivel két autista sem egyforma, így általános szabály a fejlesztésükre nagyon kevés van: a kommunikációra, az interakciókra felkészítés mindenképpen fontos, illetve az, hogy a lehető legtöbb dolog rutinszerűen menjen számukra. Pl. a reggeli rutint még gyerekkorban kialakítják számukra vizuális kártyákkal, így érzik biztonságban magukat. Felnőttkorban pedig a munkahelyi rutinok kialakítása, akár pontos munkamenetrendek megadása nagyban megkönnyíti az életüket - a munkáltató pedig biztos lehet benne, hogy nem lesz kicsúszás a határidőből, és nem lesz félbehagyott feladat. Érdemes számukra világos dress code-ot kiadni, a munkafolyamatokat pontosan elmondani, és onnantól biztosan úgy fogja csinálni (nem változtat a szabályokon önkényesen). A munkáltatóknak figyelni kell arra, hogy az autista merjen kérdezni, értessük meg vele még az elején, hogy rossz kérdés nincs. A kérdései időnként furcsák lesznek, de ezekre muszáj jól válaszolni, mert egy arrogáns, mérgelődő válasszal elriasztjuk a további kérdésektől. Ha csapatban dolgozik, az aprólékos kutatómunkát, adminisztrációt, monoton tevékenységeket érdemes rábízni, ő szeretni fogja azt, amitől más szenvedne.

A csapatban biztos, hogy “csodabogár” lesz, és a munkáltató feladata arra figyelni, hogy ne legyen mobbing áldozata. Ezt a munkahelyi viselkedési elvárások szigorú betartatásával, tolerancia és befogadás megkövetelésével lehet elérni, illetve érdemes egy összefoglaló szakirodalmat készíttetni a kollégáknak, amiből megtudhatják, mi is az autizmus valójában.

Az SAP programja

Az SAP 2013-ban indította el foglalkoztatási programját az autizmussal élők számára. Ez a program azt a célt tűzte ki, hogy az autizmus spektrum szindrómával együtt élő embereknek segít azzal, hogy állást kínál például szoftver tesztelőként, programozóként, minőségbiztosítási szakemberként. A cég rájött arra, hogy ezek az emberek speciális, egyedülálló tehetséggel rendelkeznek bizonyos területeken, s ezzel versenyelőnyhöz juttathatják a céget. Hisznek abban, hogy az innováció sokszor nem az átlagos gondolkozásból jön. Már azzal, hogy olyan embereket alkalmaznak, akik másként gondolkoznak, tovább erősítik az innovációt. Ugyanakkor segíteni is tudnak rajtuk, hiszen jelentőségteljes pozíciót biztosítanak számukra.

Ez a program élen jár abban, hogy kiaknázza az autizmussal élő emberek tehetségét olyan informatikai területeken, mint a szoftvertesztelés, programozás és az adatkezelés. A programot elsőként az Amerikai Egyesült Államokban, Kanadában, Németországban indították el, melyhez később több ország leányvállalata is csatlakozott, mint pl. Írország, Csehország, Kanada. Ezt a jelenleg 9 országot lefedő kezdeményezést szeretnék a következő években még több országra kiterjeszteni.

„Nagyon izgatottak vagyunk, hogy megkaptuk a lehetőséget arra, hogy az SAP-nak kiaknázatlan tehetségek garmadáját nyújthatjuk, megerősítve ezzel az SAP pozícióját” - mondta Thorkil Sonne, a Specialisterne alapítója. Ez a dán alapítvány segítette elindítani a szoftvercég szakprogramját.

A bejelentést megelőzően sikeres kísérleti projektek indultak Indiában és Írországban, melyek demonstrálják az autizmussal élő emberek alkalmazásának pozitív hatásait. Így például az SAP Indiában hat autizmussal élő embert alkalmazott szoftvertesztelő munkakörben egy új megoldás kifejlesztésénél. Írországban öt autistát vettek fel a program beindításánál, majd tovább növelték a szindrómával élők felvételét. Úgy tűnik, megéri: egy frissen felvett munkatársuk pedig megnyert egy belső programozói versenyt, aki az SAP-s alkalmazása előtt 13 évig munkanélküli volt.

A program néhány további résztvevője itt mutatkozik be:
Follow hrportal_hu on Twitter

Kimagasló tudományos eredményt elérő nőket díjaztak

Agrártudományok, információs technológia és műszaki tudományok területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó kutatónőket ismertek el Nők a Tudományban Kiválósági Díjjal nőnap alkalmából a Magyar Tudományos Akadémián - írják sajtóközleményükben. tovább..

További cikkek
Oroszországban csökkent a munkanélküliség februárban

Az orosz statisztikai hivatal azt közölte, hogy 5 százalék volt a munkanélküliség a múlt hónapban a januári 5,2 és a decemberi 5,1 százalék után - írja az MTI. Teljes cikk

Feszültség az olcsó ukrán munkaerő miatt

A Napi.hu oldalt megkereste sárvári Flex-üzem egyik dolgozója, aki szerint a gyárba tavaly óta több száz ukrán vendégmunkás érkezett, emiatt pedig... Teljes cikk

Négy évtizedes mélyponton a brit munkanélküliség, lassul a reálbérek csökkenése

Több mint négy évtizede nem mért mélypontra süllyedt a munkanélküliség Nagy-Britanniában. A brit statisztikai hivatal (ONS) szerdai adatismertetése... Teljes cikk

Új marketing igazgató érkezik a Central Médiacsoporthoz

2018 márciusától Dr. Baráth Andrea látja el a cégcsoport marketing igazgatói feladatait, aki a Procter&Gamble-tól érkezik a Central Médiacsoporthoz -... Teljes cikk

Eljárás indult a Volkswagen csoportnál piaci manipuláció gyanúja miatt

A VW körül számos eljárás zajlik a dízelbotránnyal és helytelen szén-dioxid-kibocsátási adatokkal kapcsolatban. A csoport 49 jelenlegi vagy korábbi... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár