Szerző: Szarka Dóra
Megjelent: 7 éve

Vezetőnek Kost, stabil munkatársnak Bikát, válsághelyzetben Nyilast kell felvenni?

Kit érdemes felvenni egy céghez adminisztrációs munkára vagy éppen krízis menedzsernek? Mikor érdemes munkahelyet váltani? El kell-e indítani egy céges projektet? Van-e esély arra, hogy feljebb emelkedjünk a ranglétrán? Miben kell változnia a vezetőnek, hogy sikeres legyen a cég? Milyen kompetenciákkal rendelkezik valaki, és miben kell fejlődnie? Németvölgyi-Nagy Renáta asztrológussal beszélgettünk az asztrológiában rejlő HR-es lehetőségekről.

Szerinted kiválasztásnál mennyire lehet hasznát venni az asztrológiának? Egyáltalán etikus-e elemezni a jelentkező horoszkópját?

Az asztrológia egy rendkívül összetett rendszer, ellentétben a megjelenő bulvár horoszkópokkal. Aki ért hozzá, komoly önismereti és jellemábrázoló eszköz, ha már a tizenkét állatövi jegyet ismerjük – még ha általánosságban is – nagy hasznát vehetjük a puhatolózó kérdéseknél. Tizenhat évet töltöttem el multinacionális területen, ahol több alkalommal kellett új embereket keresnünk ügyfélszolgálati területre. Meglepően sokan mondták el maguktól már az interjú elején, hogy például „én tipikus Kos vagyok, tele vagyok lendülettel, szeretem a kihívásokat”. Ha ismerjük a Kos árnyoldalát, tudhatjuk, hogy könnyen lesz kiábrándult és megkeseredett. Emellett pedig akaratos jegy, érdemes néhány keresztkérdéssel megbizonyosodni arról, hogy mennyire van tisztában azzal, hogy mások esetleg választhatnak más utat is, illetve hogyan értelmezi a kompromisszum és együttműködés fogalmát.

Ha tudjuk, hogy az egyes jegyeknek mik az erősségei és gyengeségei, egy-egy személyre szabott kérdéssel fel tudom mérni, hogy hol tart az önismereti folyamatban. Aki jóban van magával, jóban tud lenni a környezetével és hatékony munkaerő tud lenni. Sok cv-n fel van tüntetve a születési dátum, amiből tudható, hogy milyen csillagjegy szülötte. A személyes horoszkóp felállításához azonban szükség van a születési óra, perc és hely adatokhoz is, amelyhez az érintett személy beleegyezése is szükséges, lévén, hogy ezáltal a személyes sorsába is betekintést nyerhetünk.Bizonyos pozíciókra különböző jegyben születettek alkalmasak?

Vannak jegyek, amelyek kifejezetten vezetői képességekkel bírnak (Kos, Rák, Mérleg, Bak), vannak jegyek, amelyek képesek hosszabb távon egy vállalat eredményeit fenntartani, megőrizni, stabilitást adni – ők a bebetonozott tagjai a vállalatnak (Bika, Oroszlán, Skorpió, Vízöntő). Végül vannak jegyek, amelyek képesek alkalmazkodni, sokoldalúak, az átmeneti helyzeteket, a tűzoltásokat jól kezelik, ők az Ikrek, a Szűz, a Nyilas és a Halak.

Melyik jegy a legnagyobb munkabírású?

Mindegyiknek vannak előnyei és hátrányai, de talán a Skorpiók kilógnak a sorból. Szélsőségesek ugyan, visszautasítják a fegyelmezést, nélkülöznek minden rugalmasságot, ugyanakkor nem ismernek fáradságot, óriási akaraterővel bírnak, aminek köszönhetően leküzdenek bármilyen akadályt, és a bukásokból is képesek talpra állni és újra kezdeni. Ezzel szemben például egy Mérleg a nyugodt és csendes életmód híve, követi a szabályokat, csapatember, tiszteletben tartja a hierarchiát, könnyen beilleszkedik, de nem képes hosszú távú erőfeszítésekre, munkabírása már korlátozott, a felbukkanó akadályok leküzdése már problémát okoz.

Ahogyan az embereknek, az országoknak is van horoszkópjuk. Egy szervezetre nézve érdemes-e horoszkópot felállítani?

Az asztrológia alaptézise, hogy a kezdetben benne van az egész, vagyis mindig a létrehozás pillanatát kell megnézni, ha tudni akarjuk a kimenetet. Egy egyesület megalapítására, egy vállalat létrehozására, egy fúzióra vagy akár egy új munkaszerződés aláírásra, egy projekt kick-off időpontjára is fel lehet állítani a horoszkópot, amiből az asztrológus következtetéseket tud levonni, milyen hatások érik majd, mennyire lesz tartós, sikeres, milyen akadályokkal kell majd megküzdeni. Egy szervezet esetében lehet vizsgálni a szervezet alakulására felállított képletet, de ha például most Oroszország képletét vizsgálnánk, Putyin horoszkópjával kellene folytatni. Vagyis egy vállalat esetében a vezetőjének a személyisége befolyásolja a működést. Az asztrológia sem nélkülözi a rendszerszemléletet. Aki nincs jól, akörül eltűnnek az emberek, aki harmóniában van, azt követik, mert áramlik a teremtő ereje.

Akár az asztrológia segítségével is lehetne a vezetőket fejleszteni?

Szerintem az önismeret felé halad a szakmai világ. Ma létfontosságú, hogy tudd, ki vagy, tisztában legyél a saját képességeiddel, képes legyél működtetni a teremtő erődet – ehhez szükséges az önismeret. A vezető beosztású embereknek is muszáj önmagukkal foglalkozniuk. Egyre több vezetővel, trénerrel találkozom munkám során, akik nyitottak az asztrológiára.

Tekinthető ez a te küldetésednek, hogy közelebb viszed önmagukhoz a hozzád fordulókat?

Az én célom, hogy segítsem az engem megkeresőket abban, hogy legyen víziójuk, hogy képesek legyenek hinni magukban. Hiába van valaki magas pozícióban, ha nincs jövőképe vagy nem hisz önmagában. Ezeket nagyon jól fel lehet tárni a személyes horoszkópból. Az asztrológia nem arról szól, mi fog történni az egyénnel, hanem hogy mit él át. Ha megérti, min megy keresztül, akkor képes lesz a dolgok mögé látni, tudja, meddig fog tartani egy helyzet, és mire van még szüksége ahhoz, hogy azon az esetleges krízis időszakon a lehető legkevesebb sérülés elszenvedésével tudjon keresztülmenni.

Hogyan lettél asztrológus? Mivel foglalkoztál előtte?

Több mint tíz évet töltöttem el a multik világában, főként ügyfélszolgálati területen. Kezdetben beosztottként adminisztratív feladatokkal foglalkoztam, néhány év múlva kineveztek középvezetőnek. Asztrológiával tizenhárom éve foglalkozom. Jó néhány évig párhuzamosan végeztem a tanácsadásokat és dolgoztam az irodában. Tíz év kellett hozzá, hogy ne csak hobbiként tekintsek rá, hanem hogy azt tudjam mondani, nekem az asztrológia a hivatásom és a munkám is egyben.

Voltak-e külső jelei, hogy váltanod kell?

Mindenki kapja a jeleket. Én igyekszem odafigyelni arra, mi történik körülöttem, mi mire akar figyelmeztetni. Asztrológusként láttam, hogy mikor lesz vége körülbelül a multis karrieremnek és készültem a saját önálló életemre már évekkel előtte. Egy ilyen horderejű változásra tudatosan kell készülni. Amikorra készen álltam a váltásra, a sors megoldotta a többit.

Könnyű volt otthagyni a fix munkahelyedet?

Soha nem volt kétségem afelől, hogy saját lábra tudok-e állni, de nyilván a másik oldalon ott volt a biztonság, a fix fizetés. Azért idő, míg az ember felkészül arra, hogy új életet kezdjen. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy egyszerűen ment. Meg kellett ismernem a saját életritmusomat, majd ehhez alakítani a munkatempómat. Ez volt a legnehezebb. Mindemellett olyan érzés volt, mint aki visszakapta a szabadságát.

Tervezed, hogy ismét irodában dolgozz?

Megtaláltam azt, amihez értek és szívesen csinálok, ezt nem szívesen adnám fel. Folyamatosan képzem magam, konferenciákra, tanfolyamokra járok, új módszereket tanulok, amivel ki tudom egészíteni az egyéni tanácsadói munkámat. A tanítás és írás mellett családállítással foglalkozom, amelyet az asztrológiában használt szimbólumrendszerrel egyedileg ötvöztem.

Mit tudtál átvinni a régiből az újba?

Sokszor kérdezik tőlem, milyen volt, amikor még volt „normális munkám”, vagyis a multi – ezen mindig mosolygok. Szóval a „normális munkám” által az asztrológiai tanácsadásokon is látom, milyen valódi munkahelyi problémák léteznek, mik a döntési mechanizmusok, milyen konfliktushelyzetek adódhatnak, tehát megértem, amikor ilyen dologgal fordulnak hozzám. Hasonló szerepet töltök be, mint egy coach: segítem, hogy a céljaihoz – és önmagához is – közelebb kerülhessen.

Sokan még ma is kétkedve tekintenek az asztrológiára, pedig kiváló személyiség feltáró eszköz.

Az asztrológia nem való mindenkinek. Annak érdemes asztrológushoz fordulnia, aki dolgozni is akar magán. Nem vagyok jós, nem tudom megmondani a jövőt, de a személyes horoszkópábrán látható tendenciákra, addigi hozzáállásának lehetséges következményeire felhívom a hozzám fordulók figyelmét. A horoszkóp segítségével meg tudjuk nézni, mik a kompetenciái, a személyiségének mik az erősségei, és mik a fejlesztendő területei. Annyi lehetőségünk van, amennyit a személyiségünkből ki tudunk hozni. Minél jobban ismerjük önmagunkat, annál jobban meg tudjuk találni azokat a tevékenységeket, amelyekben ezt materializálni lehet.

Az asztrológia annak segít, aki mer szembesülni saját magával, hiányosságaival, félelmeivel, amik gátolják az előrejutásban. Először azt kell tisztázni magunkban, hogy mit kell megváltoztatnom ahhoz, hogy elérjem a céljaimat. Ha ez megvan, jöhetnek a konkrét lépések. Az első lépés tudatosításához jó eszköz az asztrológia. Sokan hiszik, hogy az asztrológus meg tudja mondani, mi fog történni az életünkben, aztán, amikor nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy szeretnék, csalódnak. A felelősséget azonban nem lehet senkire, még egy asztrológusra sem, áttolni. Ma már sokkal nagyobb a ráhatásunk és a felelősségünk (kb. 50-50 százalék) a saját életünkre, mint a szüleinknek, vagy akik még régebben születtek volt. Soha ennyi önismereti módszer nem állt rendelkezésünkre, mint most, hogy a teremtő erőnket kihasználva lecsökkentsük a negatív teremtést (amit a félelmeink táplálnak), és a pozitív teremtő erőt növeljük.
  • 2022.09.28 recruiTECH BLUE Kékgalléros foglalkoztatók, termelő logisztikai vállalatok = recruiTECH BLUE konferencia, ahol újra a fizikai toborzáson lesz a hangsúly. Harmadik országbeliek foglalkoztatása, szállásoltatás, online toborzás, outsourcing és még számos aktuális téma! Részletek Jegyek
  • 2022.10.11HR Fest 22 - Forgatókönyvek sűrűjében Újra jön a HR-világ legmeghatározóbb szakmai eseménye. Ősszel újra vár a HR Fest az Akvárium Klubban, ahol ezúttal a gyors változásokra és a közeledő sötét felhőkre fókuszálunk. Neked van már forgatókönyved? Részletek Jegyek
  • 2022.10.11XIX. Magyar Munkajogi Konferencia Atipikus munkajogviszonyok, munkaszerződés és munkajogviszony tartalma, határozott idejű jogviszony sajátosságai. Milyen kihívásokkal kell a cégeknek jelenleg szembenézniük munkaügyi kérdésekben? Nem érdemes hiányoznia a XIX. Munkajogi Konferenciáról. Részletek Jegyek
  • 2022.11.09Új EU-s irányelvek a Munka Törvénykönyvében Jelentős munkaügyi adminisztratív feladat ősz elején - két irányelv átültetésével módosul a munka törvénykönyve. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Sokszínű csapatoké a jövő!

Miért hasznos a sokszínűség és miért érdemes ezzel a mai munkahelyeken is kiemelten foglalkozni? Erről kérdeztük Greff Rékát, a Develor... Teljes cikk

Béremelési nyomás, hibrid munkarend, munkaerőhiány - extra kihívások előtt a vezetők és a HR

Minden korábbinál nehezebb vezetői feladat a munkavállalók megtartása és a munkavégzéshez szükséges feltételek megteremtése. Itt a két... Teljes cikk

Szervezetfejlesztés és változásbevezetés erőforráshiányos környezetben

Nem könnyű a cégek helyzete, hiszen a változások egyre gyorsabban következnek egymás után, egyre nagyobb irányváltásokra van szükség, amihez a... Teljes cikk