Megjelent: 7 éve

117 ezer vizsgázó kezdi ma az érettségit

Márai, Arany és internetes és elektronikus nyelvhasználat a feladatok között

Márai Sándor, Berzsenyi Dániel és Arany János, valamint az internetes és elektronikus nyelvhasználatról, a "netnyelvről", az sms-ek és az e-mailek nyelvezetéről szóló tanulmányrészlet szerepelt az eduline.hu információi szerint az idei középszintű magyar írásbeli feladatai között.

A portál információi szerint egy Veszelszki Ágnes-tanulmány részletét kell elolvasniuk és értelmezniük a középszinten érettségizőknek - a szöveg a "digilektusról", a netnyelvről, az sms-ekben és e-mailekben használt rövidítésekről, az internetes nyelv jellemzőiről szól. A tanulmány a Magyar Nyelvőr című nyelvészeti szaklapban jelent meg. Erre a feladatrészre 60 perc állt a diákok rendelkezésére.

A következő szövegalkotási feladatok között egy Márai Sándor-idézetet, egy Bródy Sándor-novellát, valamint egy Berzsenyi Dániel- és egy Arany János-költeményt kaptak a diákok. A megoldásra 180 percet kaptak a vizsgázók.

Az Oktatási Hivatal korábbi közlése szerint hétfőn magyar nyelv és irodalom vizsgatárgyból középszinten 1199 helyszínen 81 496 diák, emelt szinten 48 helyszínen 1 848 tanuló tesz érettségit.
Az érettségi vizsgákon az idei év tavaszi vizsgaidőszakában összesen 117 800-an vesznek majd részt, közülük 83 ezren középiskolás diákok. Hétfőn magyar nyelv és irodalommal kezdődik az írásbeli vizsgák sorozata. Kedden matematika, szerdán történelem tantárgyból vizsgáznak az érettségizők.

Az írásbeli vizsgák lezárulta után kezdik meg az emelt szintű szóbelik lebonyolítását június 5-től, a középszintű szóbeliket pedig június 16. és 27. között tartják meg.

Mindösszesen 429 500 vizsgát bonyolítnak majd le. Ezek közül 388 300 középszintű, 41 200 pedig emelt szintű vizsga lesz - ezt azt jelenti, hogy az elmúlt egy évben hét százalékkal növekedett az emelt szintű vizsgák aránya, ami összefüggésben állhat azzal, hogy növekednek a felvételi követelmények a felsőoktatási intézményekben. A kétszintű érettségi 2005-ös bevezetése óta az érettségi vizsgák kiváltják az egyetemi felvételiket.

A vizsgák közül 11 300 ismétlő vagy kiegészítő, 10 500 pedig szintemelő vizsga lesz majd, ez utóbbiakat azért választják a korábban már a tárgyakat teljesítő diákok, hogy jobb pontszámmal rendelkezzenek a felvételin.

A kétszintű rendszer bevezetése óta ez lesz a 20. vizsgaidőszak. Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint a diákok választása alapján ebben a vizsgaidőszakban - az idegen nyelven letett tárgyakat külön számolva - 154 tárgyból lesz középszintű és 73 tárgyból emelt szintű érettségi. Negyedik éve emelt szintű vizsga csak azokból a tárgyakból tehető, amelyek a felsőoktatási felvételi eljárás során érettségi pontot adó tárgyként figyelembe vehetők.

"Az előző évek vizsgaidőszakainak eredményei azt igazolják, hogy a kétszintű vizsgarendszer a követelmények és feladatok pontos tartalmi és formai szabályozása, valamint a szakmai előkészítésben alkalmazott eljárásai révén képes arra, hogy vizsgaidőszakról vizsgaidőszakra gyakorlatilag azonos követelményeket támasszon az érettségizőkkel szemben" - áll a hivatal közleményében.

Edupress
  • 2021.08.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kihirdették az idei ponthatárokat

A mérnökinformatikus és az ápolás és betegellátás alapszakra vették fel a legtöbb jelentkezőt. Teljes cikk

Több, mint tízezer tanár és tanító hiányzik az oktatásból

Budapesten a legnagyobb a tanárhiány, a matekszakos tanárok a legkeresettebbek. A Pedagógusok Szakszervezete szerint tartós béremelésre lenne szükség. Teljes cikk

10-15 százalékkal emelkedhetnek az albérletárak a felvételi ponthatárok kihirdetése után

Az egyetemek és hallgatói önkormányzatok albérlettámogatási támogatással igyekeznek segíteni a hallgatóknak. Teljes cikk