Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 5 éve

15 százalékkal magasabb lesz a diákszövetkezetekben dolgozók jövedelme

images

images

Kósa Lajos szavai szerint számos olyan szabályozási problémát vetnek fel a diákszövetkezetek, amelyeken érdemes elgondolkodni. A mostani javaslat azt tárgyalja, hogy bizonyos minimális megbízási díj alatt ne lehessen szerződni az iskolaszövetkezetekkel, mert ha van a foglalkoztatás világában minimálbér, akkor meg kell teremteni az úgynevezett diákminimálbért is - fogalmazott. Ennek alapján a diákszövetkezetekben dolgozók jövedelme 10-15 százalékkal magasabb lesz - közölte.

Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár kijelentette, hogy a kormány támogatja a javaslatot. Kiemelte, hogy az alapbérként a minimálbérnél illetve a garantált bérminimumnál kevesebbet nem lehet fizetni a munkavállalók számára. Speciálisnak nevezte, hogy a diákszövetkezet költségei között a munkabér rendkívül magas hányadot képvisel. A kormány támogatja a minimális szolgáltatási díj meghatározásáról szóló javaslatot - szögezte le.

Gelencsér Attila (Fidesz) kiemelte, hogy a törvényjavaslat számos alkotmányos alapelvet is érint. A kormány fontosnak tartja, hogy minden olyan munkaképes ember dolgozhasson, aki akar - közölte. Hozzátette, fokozottan kell támaszkodni a jövő generációira, így helyzetük javítása indokolt.

Szakács László (MSZP) felhívta a figyelmet: korábban a parlament elé került egy javaslat, amiben meghatároztak volna egy 15 százalékos, minimális működési összeget, azonban az előterjesztők ezt visszavonták.

Farkas Gergely (Jobbik) arról beszélt, hogy a javaslat egy létező problémával foglalkozik, mert előfordult, hogy akár az iskolaszövetkezet, akár a munkaadó miatt a minimálbérnél is kevesebb bért kaptak a fiatalok. A Jobbik szerint az indítvány viszont mégsem fogja tudni megoldani a problémát, mert eddig sem a törvényi szabályozás hiánya miatt kaptak az előírtnál kevesebb bért a diákok.

Ikotity István (LMP) közölte, hogy a javaslat arra a valós problémára reagált, amely szerint az árversenyben egyre jobban szorítják le a díjakat. A politikus emellett magyarázatot várt arra, hogy miért vonták vissza azt a korábbi indítványt, amelyik törvényi szinten szabályozta volna a minimális bért. Ezt követően Latorcai János levezető elnök az általános vitát lezárta.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter