Megjelent: 5 éve

A család és a barátok után a kollégákban bízunk

Miként szolgálja az emberek biztonságérzetét kapcsolataik minősége? - ezt vizsgálta a Groupama Biztosító és az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. kutatása. A vizsgálatból kiderült, hogy a magyar emberek a bizalmat és a szeretetet tartják a legfontosabb értékeknek. A kollégák a család és a barátok után következnek.

A bizalomra az élet minden területén szükség van. "A kutatásunkban elsősorban azt szerettük volna megvizsgálni, hogy mit jelent az embereknek a bizalom, milyen bizalmi hálóval rendelkeznek és ez a bizalmi kötődés hogyan hat biztonságérzetükre, hogyan befolyásolja életüket, mindennapjaikat”- mondta el a Csonka István, a Groupama Biztosító marketing és értékesítési vezérigazgató-helyettese.

Legfontosabb alapvető értékeink: a szeretet és a bizalom

Szeretet és bizalom – ezek az emberi értékek a legfontosabbak számunkra – derül ki a biztosítótársaság felkérésére végzett online felméréséből. A válaszok alapján a bizalom a második legfontosabb érték, a megkérdezettek 75 százaléka jelölte meg, mint a három legfontosabb érték egyike, mindössze 4 százalékponttal marad el a szeretet mögött. A szeretet és a bizalom sokkal jobban számít bármi másnál az emberi kapcsolatokban, a másik fél elfogadása és a biztonság csak utánuk következik a sorban.

Párunkban bízunk meg leginkább

A kutatás eredményei megmutatták, hogy egy átlagos felnőtt összességében 13 embert tart fontosnak környezetében, igaz, ezek többsége nem nevezhető bizalmi kapcsolatnak. A válaszokból az is kiderült, hogy átlagosan 3-4 személlyel ápolunk igazi bizalmi kapcsolatot életünk egy adott időszakában, ám a megkérdezettek közel tizedének nincs egyetlen olyan személy sem az életében, akiben maximálisan megbízhatna.

Annak sorrendje, hogy kikkel alakítunk ki szorosabb kapcsolatot, állandónak tűnik: a bizalom általában a párunk irányába a legerősebb, ezt követi a szűk család és a barátok, s mögöttük a kollégák és a szomszédok. Érdekes adat, hogy a felsőfokú végzettségűek és a férfiak az átlagnál valamivel több fontos kapcsolatról számoltak be, azaz tágabb network-kel rendelkeznek, de az igazán bizalmas kapcsolatok tekintetében nincs különbség.

Megfigyelhető, hogy a kor előrehaladtával a „bizalmi kör” egyre inkább bővül, és jobban kiterjed a tágabb családra is. Míg az idősebbeknek több bizalmasuk van, a 30 év alattiaknak valamivel több a lazább kapcsolatuk.

A bizalom biztonságérzetet teremt

Hogy miért fontos a bizalom? A kutatás erre is választ adott. A válaszok alapján egyértelmű, hogy ha több emberben bízunk meg, nagyobb biztonságban érezzük magunkat. Azok, akik az átlagosnál, négynél több emberben bíznak meg teljesen, illetve azok, akik összességében 15 főnél több emberrel ápolnak jó viszonyt, jóval nagyobb arányban (52-53 százalék) érzik magukat biztonságban, mint akik kevés vagy gyenge bizalmi kapcsolattal rendelkeznek (32-39 százalék). Összességében az mondható el, hogy a lakosságnak mindössze 44 százaléka érzi magát biztonságban,ők pedig főként a fiatalok és a jobb státuszban élők.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter