Megjelent: 12 éve

A K+F-re koncentrál a lisszaboni stratégia

A kormány várhatóan nyár közepére fogadja el a lisszaboni stratégia három évre szóló nemzeti programjának tervezetét. A társadalmi párbeszéd szeptember közepéig tarthat. Ebben kiemelt szerepet kaphat a Gazdasági Szociális Tanács. A kutatás-fejlesztést mindenképp növelni kell.

A kormány partnerséget ajánl a Gazdasági Szociális Tanácsnak (GSZT), az EU lisszaboni stratégiája 3 évre szóló nemzeti reformprogramjának kidolgozásában, monitoringjában - mondta Bajnai Gordon, önkormányzati és területfejlesztési miniszter, a magyar lisszaboni stratégia fő felelőse. A gazdaság versenyképességét erősítő, a foglalkoztatást bővítő reformokat valamennyi tagállamától elvárja az Európai Unió, mert e nélkül elképzelhetetlen a 2000-ben elfogadott és 2005-ben megújított stratégia megvalósítása, hogy az EU a világ legversenyképesebb régiójává váljon.

A miniszter kiemelte, hogy a kormány várhatóan nyár közepére fogadja el a stratégia 3 évre szóló nemzeti programjának tervezetét, szeptember közepéig tarthat a társadalmi párbeszéd, amelyben a kormány kiemelt szerepet szán a GSZT-nek. Bajként szakemberek korábban azt hozták fel, hogy hazánk nem tud felmutatni konkrét cselekvési terveket, amelyek hatására működnének a lisszaboni célkitűzések eléréséhez rendelt eszközök.

A mostani reformprogram végső változatát október végéig kell benyújtani az uniónak. Bajnai Gordon szerint a következő fél év reformprogramjának egyeztetési folyamata arról is szól, hogyan válhat Magyarország prosperáló, tudásalapú, versenyképes országgá.

Az első reagálások

Varga László, a GSZT lisszaboni stratégia magyar reformprogramját előkészítő bizottságának elnöke közölte, hogy a program társadalmi megismertetése céljából a GSZT ez év őszén konferenciasorozatot szervez, hogy az EU-nak benyújtandó program minél teljesebben tükrözze a civil társadalom, az érdekképviseletek véleményét. Balogh Miklós, a Központi Statisztikai Hivatal elnök-helyettese elmondta, hogy a kormány felkérésére kidolgoztak egy indikátor rendszert, ami alapján mérhető társadalmi haladás. A GDP egy főre jutó mértéke ugyanis önmagában nem alkalmas az emberek életminőségének mérésére. Az indikátor rendszert a GSZT következő ülésén megvitatják.

Vizi E. Szilveszter a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, a GSZT társelnöke emlékeztetett arra, hogy a stratégia szerint az EU tagállamok kutatás-fejlesztési költésének néhány éven belül el kellene érnie a GDP 3 százalékát. Ugyanakkor jelenleg az EU átlag 1,92 százalék, míg Magyarország ettől is jelentősen elmaradva a GDP-nek mindössze 1 százalékát fordítja K+F-re, pedig e terület Magyarország számára kitörési pont lehetne.

Bajnai Gordon válaszában kifejtette, hogy a magyarországi K+F költés valóban csekély mértékű, ám véleménye szerint arányában a magánszféra ráfordításai rendkívül alacsonyak, és nem biztos, hogy az állami források növelése a hatékonyság emelkedését is jelentené. Utalt arra, hogy a kormány a közelmúltban elfogadta a Géniusz programot, ami a következő 7 évre 50 milliárd forintot különített el a magyar tehetségek megtalálására, támogatására az általános iskolás kortól az akadémiai taggá válásig.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter