kapubanner for mobile
Megjelent: 15 éve

A karrierépítéshez kell az angoltudás

Angolul tudnia kell annak, aki a vállalati szférában szeretne karriert építeni - állították egybehangzóan az [origo] által megkérdezett fejvadászok. Még a német, osztrák tulajdonú multiknál is többnyire az angol a kommunikációs nyelv. Második idegen nyelvként érdemes az anyacég nyelvét választani vagy azt az országét, ahová készülünk. A vállalati nyelvtanuláshoz jó tanács: inkább egy nyelvet magas szinten, mint kettőt közepesen.

images

Ma már a szellemi munkakörök nagy részének betöltése elképzelhetetlen legalább egy idegen nyelv ismerete nélkül. Az Educatio Kht. és az Universitas Press 2008-as felmérése szerint az álláshirdetések 61 százalékában szerepel az elvárások között az idegen nyelvtudás. A kutatók összesen 5109 hirdetést vizsgáltak meg, és 3148 esetben szerepelt a nyelv az igények között. A cégek a legtöbb esetben az angolt várták el, a hirdetések több mint felében, összesen 2672 ajánlatban kérték ezt a nyelvet.

Az angol nem kerülhető meg

"Ma már a 100 százalékig magyar tulajdonú vállalatoknál is alapfeltétel az angol, hiszen bármikor előfordulhat, hogy beszállítóként, partnerként vagy ügyfélként egy külföldi kapcsolatba kerül a céggel. Az pedig nagyban rombolja a vállalat imázsát, ha recepciósuk vagy értékesítőjük nem képes eljutni a bemutatkozásig sem" - állítja Lipcsei András, a Pendl&Piswanger Vezetői Tanácsadó Kft. ügyvezetője. Első idegen nyelvként az angolba érdemes pénzt és energiát fektetni, és tárgyalóképes szintre eljutni. "Két közepes nyelvtudás feleannyit sem ér, mint egy perfekt angol" - jegyzi meg Lipcsei András.

Jó befektetés a német

Az Educatio Kht. felmérése szerint a második legkeresettebb nyelv a német: összesen 770 hirdetésben szerepelt elvárásként. Első idegen nyelvként 370-an, másodikként 400-an jelölték meg. Ennek hátterében az áll, hogy Ausztria és Németország a legnagyobb hazai befektetők között szerepel. A német és az osztrák érdekeltségű cégek pedig előnyben részesítik azokat, akik az angol mellett németül is tudnak. "Két ugyanolyan kvalitásokkal rendelkező munkavállaló közül szinte biztos, hogy azt választják majd, aki tud németül, hiszen ő képes napi kapcsolatot tartani a kinti ügyfelekkel, munkatársakkal, és nem jön zavarba akkor sem, ha a tulajdonosok ellátogatnak a céghez" - magyarázta Gergely János, a ProfiPower személyzeti tanácsadója.

A francia is hasznos lehet

A német mellett még bizonyos esetekben a francia elsajátításába is érdemes energiát fentetni. "A francia érdekeltségű vállalatok kényesek arra, hogy munkatársaik ismerjék és használják anyanyelvüket. Ők egyébként sokszor nem is hajlandók megszólalni angolul. Tehát ha a dolgozó náluk akar hosszú távon érvényesülni, akkor neki ajánlottabb a francia, mint a német" - mondja Lipcsei András.

Olasz, holland vagy spanyol?

A tanácsadók nem beszélnek le senkit az olasz, a holland, az orosz és a spanyol nyelvről sem - bár hangsúlyozzák, hogy ezeket a nyelveket jóval ritkábban kérik a cégek. "Belekezdeni a tanulásba azoknak érdemes, akik néhány év múlva ezen országok valamelyikében próbálnak szerencsét, vagy olasz, spanyol holland leányvállalat élére akarnak kerülni a jövőben" - véli Fazekas Zsolt, a Hill International ügyvezetője.

Ezzel Licspei András is egyet ért. "Ha valaki hosszú távon gondolkodik, és tervei között szerepel a nemzetközi karrierépítés, akkor mindenképp érdemes megtanulnia az anyacég 'anyanyelvét'. Legyenek a tulajdonosok hollandok, olaszok vagy oroszok, ha kizárólag angolul beszélünk velük, akkor nem leszünk képesek mélyebb, személyesebb kapcsolatot kialakítani velük. Ellenben ha a saját nyelvükön szólítjuk meg őket, akkor sokkal közelebb éreznek majd magunkhoz. Egy nyelv megtanulásával az adott ország kultúrájának egy részét is magunkévá tesszük, emellett sokkal jobban átlátjuk gondolkodásmódjukat. Ez pedig előléptetésekben mérhető előnyt jelent" - avatott be a szakember.

A leendő nyelvtanulókban joggal merül fel a kérdés: mennyi időt kell rászánniuk ahhoz, hogy értékelhető tudást mutathassanak fel? Egy nyelvtanár szerint nulláról indulva körülbelül két év kell a középfokú szint eléréséhez, amennyiben heti kétszer két órát tanulunk (összesen 210-420 óra).

Hol tanuljunk? - minősített nyelviskolák

A tanulás mellett döntőknek nem árt tudni: a hazai piacon elég sok az olcsó, de színvonaltalan nyelviskola. Aki minőségi oktatásban akar részesülni, annak érdemes olyan iskolát választani, amely megkapta a Nyelviskolák Szakmai Egyesülete (NYESZE) "Minősített és Ajánlott nyelviskola" címét.

A NYESZE által vizsgált, összesen 98 szigorú szakmai elvárásnak megfelelt (tanítás minősége, a nyelvtanulók előrehaladása, a tanár-diák beszédidő, az oktatók nyelvhelyessége és az, mennyire modernek az alkalmazott módszerek, stb.) minősített, és minőségi nyelviskolák listája a www.nyelviskola.hu oldalon olvasható.

Oroszi Babett
  • 2023.12.07IV. euChance KLUB Negyedik alkalommal és idén utoljára gyűlik össze az euChance Klub! Az izgalmas témák mellett értékeljük majd a Klub első évét is: sikerek és megoldásra váró feladatok számba vétele és a következő év tervezése.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2023.12.31Készüljön fel a külföldön való jelenlétre a Global Mobility modullal! A külföldi üzleti jelenlét komoly versenyelőnyt kínál, ám egyúttal számos jogi kérdést is felvet. Ha a szervezet nincs tisztában a hatályos jogi háttérrel (pl. nemzetközi közjog, közösségi jog, társasági jog, munkajog, adójog, társadalombiztosítási jog, idegenrendészeti jog), akkor számos probléma, kockázati tényező merülhet fel. Az alap szintű modul tartalmazza a szükséges jogi szabályokat, folyamatábrákat (pl. Közvetlen befektetési lehetőségek, Tartózkodási, letelepedési és munkavállalási közjogi szabályok, Munkajogi szabályok, Adózási szabályok). A plusz szint egy online kurzussal egészül ki.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
További 27 év börtönre ítélték a sztárügyvédet - éveken keresztül vezette félre ügyfeleit

Dél-Karolina államban további 27 év börtönre ítélték, a fia és felesége elleni gyilkosság miatt már kétszeres életfogytig tartó büntetését... Teljes cikk

Egy férfi elárulta, mit mondott az állásinterjún, amivel megszerezte álmai munkáját

A jelölt egy egyszerű mondattal győzte meg a munkaadót, hogy ő lesz a megfelelő választás. Teljes cikk

Dubai: az adóparadicsom, ahol luxus, üzlet és befektetés összeér

Szinte már a csapból is folyik, de mégsem lehet eleget beszélni Dubairól. A helyről, ahova nemcsak pihenésképpen, hanem üzleti, befektetési,... Teljes cikk