Megjelent: 6 éve

A legnagyobb pályázási hibák az állásbörzén

A legnagyobb állásbörzéket tavasszal és ősszel rendezik Magyarországon, így néhány hét múlva következik az őszi évad. Most erről a műfajról adunk rövid útravalót. Milyen hibákat ne kövess el?

images

images

1. Készülés nélkül érkezni

Ahogyan az állásinterjú, ez is fontos karrieresemény, amelyen akkor nyújtunk jó teljesítményt, ha készülünk rá. A nagy egyetemi állásbörzék vagy az iskoláktól független HVG Állásbörze honlapján már hetekkel korábban olvasható a résztvevő cégek nevei, állásajánlatai. Böngésszük őket és mérjük fel, melyek azok a standok, amelyeket fel szeretnénk keresni. Minél felkészültebben és céltudatosabban érkezünk, annál több hasznot tudunk belőle kihozni. Ez az egyetlen fórum, ahol rövid idő alatt sok cég toborzási szakértőjével személyesen is kapcsolatba léphet a pályázó.

2. Túlzó elvárásokat megfogalmazni

Állásbörzén nem osztanak állásokat. Ez egy fórum a tájékozódásra, a pályázat elindítására, benyomás gyűjtésére a munkaadóktól.

3. Előnytelen öltözetben megjelenni

A hagyományos állásinterjúnál a börzék lazább fórumok. Nem kell öltöny-nyakkendő vagy kosztüm. Ennek ellenére a kinyúlt póló, a bakancs, a szakadt farmer ront az összképen.

4. Az önéletrajzot otthon hagyni

Ugyan sok cég már elektronikus formában kéri a pályázati anyagot, mégse hagyjuk otthon papír alapú önéletrajzunkat. Akadnak ugyanis még konzervatív munkaadók, amelyeknél papír CV-ket fogadnak a pályázóktól.

5. Rossz kérdéseket feltenni és túlzott magabiztosságot sugározni a standoknál

Mivel foglalkoznak maguk? Mennyit lehet keresni? Milyen állások vannak itt? Nekem mit tudnak ajánlani? Ezek a kérdések felkészületlenségről árulkodnak. Jobban veszi ki magát, ha az érdeklődő jelzi, képben van és az állások részleteiről, a fontos elvárásokról, a munkaadó terveiről érdeklődik. A saját végzettség említése mellett pedig tudni kell elmondani, hogy milyen állásokra érzi magát alkalmasnak.

6. Az ajándékokra hajtani

Rossz hatást kelt a cégekben az az álláskereső, aki csak a standoknál megszerezhető promóciós ajándékokra hajt (toll, édesség, jegyzetfüzet, üdítő, kávé, prospektusok stb.), más kérdése nincs is a cég képvielőjétől.

7. Az ingyenes tanácsadásokat kihagyni

A legtöbb állásbörzén számos ingyenes szolgáltatás vehető igénybe. Például önéletrajz ellenőriztetése, próba állásinterjú, grafológiai elemzés, pályaorientáció. Kár ezeket kihagyni.

8. Az előadásokat figyelmen kívül hagyni

Színesítik az állásbörzéket a céges előadások, a tanácsadói workshopok, a "rapid randik" a cégek képviselőivel. Érdemes az időpontokról előre érdeklődni, mert sok hasznos info és kapcsolat szerezhető.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter