Megjelent: 5 éve

A legnagyobb pályázási hibák az állásbörzén

A legnagyobb állásbörzéket tavasszal és ősszel rendezik Magyarországon, így néhány hét múlva következik az őszi évad. Most erről a műfajról adunk rövid útravalót. Milyen hibákat ne kövess el?

images

images

1. Készülés nélkül érkezni

Ahogyan az állásinterjú, ez is fontos karrieresemény, amelyen akkor nyújtunk jó teljesítményt, ha készülünk rá. A nagy egyetemi állásbörzék vagy az iskoláktól független HVG Állásbörze honlapján már hetekkel korábban olvasható a résztvevő cégek nevei, állásajánlatai. Böngésszük őket és mérjük fel, melyek azok a standok, amelyeket fel szeretnénk keresni. Minél felkészültebben és céltudatosabban érkezünk, annál több hasznot tudunk belőle kihozni. Ez az egyetlen fórum, ahol rövid idő alatt sok cég toborzási szakértőjével személyesen is kapcsolatba léphet a pályázó.

2. Túlzó elvárásokat megfogalmazni

Állásbörzén nem osztanak állásokat. Ez egy fórum a tájékozódásra, a pályázat elindítására, benyomás gyűjtésére a munkaadóktól.

3. Előnytelen öltözetben megjelenni

A hagyományos állásinterjúnál a börzék lazább fórumok. Nem kell öltöny-nyakkendő vagy kosztüm. Ennek ellenére a kinyúlt póló, a bakancs, a szakadt farmer ront az összképen.

4. Az önéletrajzot otthon hagyni

Ugyan sok cég már elektronikus formában kéri a pályázati anyagot, mégse hagyjuk otthon papír alapú önéletrajzunkat. Akadnak ugyanis még konzervatív munkaadók, amelyeknél papír CV-ket fogadnak a pályázóktól.

5. Rossz kérdéseket feltenni és túlzott magabiztosságot sugározni a standoknál

Mivel foglalkoznak maguk? Mennyit lehet keresni? Milyen állások vannak itt? Nekem mit tudnak ajánlani? Ezek a kérdések felkészületlenségről árulkodnak. Jobban veszi ki magát, ha az érdeklődő jelzi, képben van és az állások részleteiről, a fontos elvárásokról, a munkaadó terveiről érdeklődik. A saját végzettség említése mellett pedig tudni kell elmondani, hogy milyen állásokra érzi magát alkalmasnak.

6. Az ajándékokra hajtani

Rossz hatást kelt a cégekben az az álláskereső, aki csak a standoknál megszerezhető promóciós ajándékokra hajt (toll, édesség, jegyzetfüzet, üdítő, kávé, prospektusok stb.), más kérdése nincs is a cég képvielőjétől.

7. Az ingyenes tanácsadásokat kihagyni

A legtöbb állásbörzén számos ingyenes szolgáltatás vehető igénybe. Például önéletrajz ellenőriztetése, próba állásinterjú, grafológiai elemzés, pályaorientáció. Kár ezeket kihagyni.

8. Az előadásokat figyelmen kívül hagyni

Színesítik az állásbörzéket a céges előadások, a tanácsadói workshopok, a "rapid randik" a cégek képviselőivel. Érdemes az időpontokról előre érdeklődni, mert sok hasznos info és kapcsolat szerezhető.
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter