Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

A LIGA folytatja tiltakozó akcióit

A LIGA szakszervezeti szövetség folytatja tiltakozó akcióit a munkavállalókat hátrányosan érintő kormányzati intézkedések ellen, így például az új munka törvénykönyvében a munkavállalókat hátrányosan érintő szabályozás, a nyugdíj-átalakítás érdemi egyeztetésének elmaradása miatt - jelentette ki Gaskó István, a LIGA Szakszervezetek elnöke hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.

Beszámolt arról, hogy a LIGA elnöksége hétfői ülésén értékelte a parlamenthez benyújtott munka törvénykönyvét. Az elnökség a beterjesztett tervezetet elfogadhatatlannak tartja, mert a munkavállalók emberi méltóságát sértő szabályokat, a munkavállalók keresetének csökkenését előidéző rendelkezéseket tartalmaz, a kollektív érdekvédelmet elsekélyesíti, a szakszervezetek megsemmisítésére irányuló passzusokat rögzít.

Az elnökség összehívja a közeljövőben a LIGA tanácsot, a legfőbb döntéshozó testületét, amely dönt a tiltakozás formájáról - közölte Gaskó István.

Hozzátette: a szakszervezeti szövetség a félpályás útlezárások folytatását preferálja a lehetőségek közül, hiszen a sztrájkjog korlátozott, alkalmazása bizonytalan, a tüntetésekre pedig a jelenlegi kurzus is úgy reagál, mint elődje, hogy a résztvevők majd megunják és hazamennek.

A LIGA elnöke kifejtette: a félpályás útlezárásnál a jövőben nem a demonstratív jelleget helyezik előtérbe, hanem a gazdasági tevékenység korlátozását tűzik ki célul, ami nem a személyek szabad közlekedésének akadályozása ellen irányul, hanem az áruforgalom lassítását célozza. Gaskó István úgy vélekedett, a félpályás útlezárást folytatólagosan kellene tartani a megállapodásig.

Beszámolója szerint a LIGA elnöksége javasolta azt is a tanácsnak, hogy vegye fel a követelések közé az egykulcsos személyi jövedelemadó többkulcsossá alakítását, a sztrájktörvény módosítását - mondta Gaksó István. Hangsúlyozta, hogy a demokrácia megnyirbálásának első, legsúlyosabb lépésének tekintik a szakszervezetek kiiktatását a társadalmi életből.

Az elnökség értékelte a november 4-ei félpályás demonstráció megszervezését, és megállapította, hogy a tiltakozás terveknek megfelelő volt, annak ellenére, hogy nem jutottak eredményre a kormánnyal a tárgyalás ügyében - közölte Gaskó István.

A LIGA a tárgyalások híve, minden érdemi kormányzati javaslatot értékel, amennyiben a kormánypárti parlamenti frakció tárgyalásokat ajánl, akkor készek a párbeszédre.

Emellett a LIGA Szakszervezetek nemzetközi szervezetekhez, köztük szakszervezeti nemzetközi szövetségekhez, az Európai Bizottsághoz is fordul ez ügyben. Korábban már jelezték aggályaikat az ILO-nál. Ezen kívül folytatják a munkaadói szervezetekkel a kétoldalú egyeztetést, köztük a munka törvénykönyve elfogadása esetén lehetséges kétoldalú kapcsolatok kialakítására. Az MTI érdeklődésére Gaskó István közölte: a félpályás útlezárásokról kellő időben értesíti a szakszervezet, illetve a rendőrség a közvéleményt.
  • 2021.01.30Videokonferenciás 2 napos Scrum Master képzés A két napos intenzív, gyakorlat-orientált tréning szerepjátékokon és szimulációkon keresztül segít a résztvevőknek megérteni, hogyan alkalmazhatóak a legkülönbözőbb projektekben a Scrum alapelvei. Kitérünk arra is, hogy mikor érdemes használni a Scrumot, és mikor nem. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
  • 2021.02.23 Adatvédelmi tisztviselő képzés Megújult blended képzésünk során a jogi háttér áttekintése mellett gyakorlati példák, megtörtént esetek és a résztvevők által hozott problémák közös elemzése segíti a szabályok értelmezését először e-learning, majd egy online konzultációs nap keretein belül. Részletek Jegyek
  • 2021.03.08 Vezetői kommunikáció és konfliktuskezelés képzés A képzés célja a szervezeten belül eredményes és hatékony kommunikáció feltételeinek és eszközeinek megismerése és begyakorlása, a résztvevők kommunikációs kultúrájának fejlesztése - A személyes és a vezetői kommunikáció hatásfokának és eredményességének javítása - A szervezeten belül eredményes és hatékony együttműködés és konfliktuskezelés alapjainak megismerése Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
ITM: biztos megélhetésre számíthat, aki informatikusnak áll

9 budapesti és 14 vidéki egyetemen szerezhetnek diplomát azok, akik iskolásként az informatika felé orientálódnának. Teljes cikk

Kevesebb álláshirdetés, növekvő túljelentkezés jellemezte a tavalyi évet

A mezőgazdaságot, az oktatást, a mérnöki munkaköröket szinte alig érintette a járvány, melynek a vendéglátás és az idegenforgalom a nagy vesztese. Teljes cikk