>
Megjelent: 10 éve

A Liga Szakszervezetek elutasítja a 98 százalékos különadót

A Liga Szakszervezetek teljes mértékben elutasítja a 98 százalékos különadóról szóló törvényt, valamint azt a módszert, amellyel a jogszabály megszületett - olvasható a szövetség portálunkhoz eljuttatott sajtóközleményében.

A szakszervezeti szövetség közleményében felszólítja a nemzeti együttműködés kormányát, hogy tartsa magát választási programjához, amelyben azt írta: "a jogállami keretek között elfogadhatatlan, hogy parlamenti többsége birtokában a kormány alkotmánysértő törvények sorával bizonytalanítsa el állampolgárait, sodorja veszélybe a jogbiztonság alapelvét."

A Liga emlékeztet, hogy többször is tiltakozott a törvény életbe léptetése ellen, és egyebek közt a szakszervezeti szövetség beadványa alapján az alkotmánybíróság megsemmisítette a júniusban elfogadott törvényt a különadóról, ám azt a parlament november 16-i ülésén ismét elfogadta.

Az ismét elfogadott törvény a szakszervezeti szövetség szerint továbbra is hátrányos megkülönböztetést eredményez az egyes foglalkoztatotti csoportokba tartozók közt, aszerint, hogy az adóalany a versenyszféra vagy a közszféra foglalkoztatottja. Továbbá az intézkedés sérti a jogegyenlőséget, valamint az arányos közteherviselésre vonatkozó rendelkezéseket.

Emellett indokolatlan különbségeket tesz a javaslat a dolgozók közt jogviszonyuk hossza alapján, illetve a szerzett jogokat is sérti. A közszférában nyolc havi illetménynek megfelelő összeg a végkielégítés maximuma, amely húsz év jogviszony után jár. A nyugdíjkorhatár elérését megelőző öt évben történő elbocsátás esetén a végkielégítés összege emelkedik. A köztulajdonban álló gazdasági társaságoknál jellemzően a kollektív szerződés határoz meg a Munka törvénykönyvénél jóval kedvezőbb mértékű végkielégítést. Az intézkedés egyértelműen diszkriminálja azokat, akik hosszabb jogviszonnyal, illetve a bértábla vagy bérmegállapodás alapján magasabb fizetéssel rendelkeznek.

Aggályos a különadó mértéke is, hiszen az alkotmánybírósági gyakorlat szerint a túlzott mértékű adó, amely nem az adózási célt valósítja meg, hanem az adóalany ellehetetlenítését idézi elő, alkotmányossági kérdéseket vet fel.

Az intézkedés a visszaható hatály tilalmába ütközik, mivel a kihirdetést megelőző időre állapít meg adófizetési kötelezettséget. A kormány ezt a problémát ugyan alkotmánymódosítással "orvosolta", de az Alkotmány ilyen tartalmú, ad hoc módosítása nyilvánvalóan nem segíti elő a jogállamiság és a jogbiztonság érvényesülését a Liga szerint.

Végezetül a Liga Szakszervezetek felhívja a figyelmet arra, hogy a törvény nem tudja maradéktalanul elérni a jogalkotó eredeti célját sem, amely a közpénzből történő túlzó mértékű személyi kifizetések megakadályozására irányul, hiszen annak nincs akadálya, hogy a kedvezményezettek más jogcímeken hozzájussanak a társadalom igazságérzetét valóban sértő jövedelmekhez.
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
  • 2020.11.17Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE A Toborzás a LinkedIn-en és a Facebookon 1 napos workshopon délelőtt kérdést kaphat LinkenInnel kapcsolatos kérdéseire, szó lesz továbbá a vállalati oldal fontos elemeiről, karrieroldalról és oldal-analitikákról. Délután példákkal színesítve ismerkedhet meg a kampánykezeléssel, kapcsolati háló felépítésének kérdéseivel és egyéb, Facebookkal kapcsolatos funkcióval. Részletek Jegyek
  • 2020.11.23Művezető képzés A művezetők szakmai továbbképzése a vezetői feladataik eredményes és hatékony ellátására. A résztvevők vezetői, problémamegoldási és termelékenységfejlesztési készségeinek fejlesztése konkrét feladatokon, szituációs játékokon, esettanulmányokon keresztül. Részletek Jegyek
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Agrárminiszter: újra vonzóvá kell tenni az agrárszakmákat!

Nagy István agrárminiszter az agrárszakképzés fontosságáról és a szakma jövőjéről beszélt Csongrádon. Teljes cikk

Ezek a cégek a munkahelyen biztosítják az influenzaoltást a dolgozóknak

A koronavírus-járvány második hullámában vagyunk, de közeleg az influenzaszezon is. Több vállalat is a helyszínen biztosítja az influenzaoltást... Teljes cikk

A szakszervezetek elfogadhatónak tartják a fővárosi újraindítási adót

A szakszervezetek szerint a jelenlegi helyzetben a legfontosabb a munkahelyek megmentése. Teljes cikk