Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

A sérült embereknek is vannak hasznosítható képességeik

A Nem adom fel Alapítvány és Kézenfogva Alapítvány sérült, halmozottan hátrányos helyzetű, az élet perifériájára szorult emberek támogatására jött létre. A sérült embereknek van ép részképessége, amelyet hasznosítani tud a maga és társai érdekében. Az alapítványok erre a lehetőségre építenek.

A Kézenfogva Alapítvány egyik specialitása az a Fészek program, amelyet sok évvel ezelőtt kezdeményeztek, és amelynek eredménye 50 lakóotthon lett. Újabban pedig a Fecske program sikeréről számolhatnak be.

- Valóban többféle lehetőséget kipróbáltunk az évek során - mondta az MTI-Pressnek Pordán Ákos, az alapítvány ügyvezetője. - Az a meggyőződés vezetett bennünket, hogy a körülöttünk lévő világ nem szürke, nem egysíkú, hanem színes, változatos, és az emberek teszik ilyenné. A sérültek, a hátrányos helyzetűek is, akik mozaikként rakják össze tudásukat egységes egésszé akár nagy erőfeszítések árán is, erős elszántsággal és akarattal. A fészekteremtő, otthont adó programunk után most a Fecske elnevezésű örvend rendkívül népszerűségnek. Nem véletlenül, hiszen olyan családoknak segítünk képzett szakemberekkel otthonukban, akik sérült gyermeket nevelnek, vagy ilyen gonddal élő családtagot ápolnak. Ez bizony kemény próbatétel, 24 órás szolgálat. A nonstop készenlét minden családot megvisel, az átmeneti, de rendszeres otthoni segítség aranyat ér. Már hat megyében 500 család veszi igénybe ezt a szolgáltatást.

Az ügyvezető nagy örömnek és eredménynek tekinti, hogy nemcsak telefonösszeköttetés, hanem modern adatbank áll a rászorulók rendelkezésére, ha valamilyen segítségre szorulnak. Ma már több mint 700 szervezet, és hivatal elérhető számukra online formában, és 2360 szociális szolgáltatási egységet találnak adatbázisban.

Szavai szerint ma, a modern technika világában különösen igaz, hogy az információ aranyat ér, fokozottan érvényes ez a kiszolgáltatott, hátrányos helyzetű emberek családjaira, akik adott esetben felvilágosítást, segítséget szeretnének kérni. Ma már ez a segítség nem elérhetetlen.


A sérült emberek nem tehetetlenekA Nem adom fel alapítványnév, de egyben mottó is; életprogram azok számára, akiknek minden nap meg kell küzdeniük létükért. Nem várnak külső segítségre, illetve nem akarnak csak adományokra, esetleges juttatásokra támaszkodni, hanem maguk szeretnék legalább részben irányítani sorsukat. Ebben segít az alapítvány. - Mi fontosnak tartjuk, hogy a sérült emberek meglévő, ép készségeit mozgósítsuk, hogy minél kevésbé legyenek másokra utalva. Velük együtt dolgozunk - értük - mondta a kuratórium elnöke, Dely Géza.

- A legújabb, amiről beszámolhatunk, az annak a két közösségi otthonnak a felépítése, amelyet a fővárosba tervezünk. Az ötlet már korábban megfogalmazódott, de mostanra a megvalósítás realitása is közelebb került, mivel két fővárosi önkormányzat - az óbudai és újbudai - is felajánlotta segítségét - tette hozzá.

Óbudán egy speciális ökoházat akarnak építeni olyan családok számára, amelyek sérült gyermeket nevelnek, vagy a családban sérült családtag él. A tervek szerint ez úgynevezett passzív ház lesz modern technológiával.

Az újbudai lakóotthonban is olyan családokat fogadnak majd, amelyekben sérült vagy halmozottan sérült családtag él. Egy modellkísérletről van szó, és azt szeretnék, ha önfenntartó jelleggel működnének ezek a házak, bizonyítva, hogy a sérült emberek nem tehetetlenek, vannak hasznosítható képességeik. Ezeket az otthonokat később nemcsak lakhatásra rendeznénk be, hanem olyan közösségi helyszíneket hoznánk létre, melyek egyfajta tréningközpontokként is működnének, és szakemberek támogatásával felkészítenék az itt lakókat a munka, az életkezdet lehetőségeire.

- Ha a modellkísérlet beválik, talán a munkaerőpiacon is több figyelem fordul majd sérült embertársaink felé, és könnyebben elfogadják, befogadják őket az épek társadalmába - húzta alá Dely Géza.

Vannak remények tehát, vannak reális elképzelések és tervek, van segítő szándék, sokfelől és sokféle. Bár az utak különböznek, a célban összefut a segíteni akarás, aminek végeredménye csakis egy lehet: alkalmassá tenni az önsegítő közösségekbe tömörülő sérült embertársainkat életük akadálymentesítésére.
  • 2021.12.07Babér Panoráma - Online bérszámfejtési konferencia Tekintsen ki velünk a legfontosabb tb- és bérszámfejtést érintő jogszabályváltozásokra a BaBér és az Abacus szervezésében megvalósuló Panoráma 2022 Bérszámfejtési Konferencián. Az egész napos szakmai előadások során neves előadók értelmezik a 2022. évre vonatkozó szja, kötelező egészségbiztosítás, tb fedezeti rendszer és a munkáltatói járulékbevallások vonatkozó jogszabály-változásait. Részletek Jegyek
  • 2021.12.09Pénzügyi kimutatások elemzése A képzés során a résztvevők megismerik és elsajátítják a beszámoló elemzés eszközeit és technikáit. Képessé válnak egy vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének komplex megítélésére a nyilvánosan elérhető pénzügyi beszámolók alapján. Betekintést kapnak a vállalati beszámolók megértéséhez elengedhetetlen iparági elemzés eszközrendszerébe és technikáiba. Részletek Jegyek
  • 2021.12.13Mentorált képzési forma – Jó a munkavállalónak, jó a munkáltatónak Ha egy kollégát megkérdezünk arról, hogy miből van egyre kevesebb, akkor nagy valószínűséggel az „idő” hangzik el válaszként. Részletek Jegyek
  • 2022.01.106 azonnal hasznosítható tipp a mentális állapot megerősítéséhez HR-esként sok mindent tudunk tenni annak érdekében, hogy a mentálhigiéné eszközeit bevetve fenntartsuk az egészséges lelkiállapotot. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ismét válság jöhet a turizmus-vendéglátásban?

A vendéglátósok szerint a teljes zárás beláthatatlan következményekkel járna. Teljes cikk

Az EP megkezdi a tárgyalásokat a kötelező minimálbér bevezetéséről

Az EP-képviselők fontosnak tartják, hogy a nemzeti hatásköröket és a szociális partnerek függetlenségét is tiszteletben tartsák a bérek meghatározásakor. Teljes cikk

ITM: nincs jele a munkaidőkerettel kapcsolatos tömeges jogsértéseknek

Bodó Sándor arra bíztatja a dolgozókat, hogy amennyiben jogsértést észlelnek, jelezzék a foglalkoztatás-felügyeleti hatóságnál. Teljes cikk