kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

A VDSZSZ biztosítaná jogait a sztrájkhoz

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) törvényi kötelességének eleget téve három munkáltatónál - MÁV Zrt., MÁV-Gépészet Zrt, MÁV-Start Zrt. - kezdeményezte a még elégséges szolgáltatás mértékének meghatározását célzó tárgyalások ismételt megkezdését a sztrájktörvény tavaly év végi módosítása nyomán.

A VDSZSZ, a munkáltatókhoz eljuttatott levelében január 4-ét javasolja a tárgyalásra. A MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága hétfőn este az MTI-vel azt közölte: tanulmányozza a VDSZSZ tárgyalási felhívását, és a jogszabályoknak megfelelően fog eljárni. Tekintettel arra, hogy a 2011-es bértárgyalások folyamatban vannak és a szakszervezet rendkívül rövid, egynapos határidőt szabott a tárgyalások megkezdésére, a MÁV vezetése az egyeztetésre válaszában 2010. január 10-ét javasolta, annak érdekében, hogy azokra kellően fel tudjon készülni - olvasható a vasúttársaság közleményében.

A VDSZSZ, délutáni közleményében emlékeztet: a sztrájktörvény 2010. december 31-én hatályba lépett módosítása értelmében a jövőben csak akkor jogszerű egy sztrájk, ha a felek megállapodnak a még elégséges szolgáltatások mértékéről, vagy - megállapodás hiányában - bíróság dönt erről. A törvénymódosítás a folyamatban lévő sztrájk előtti egyeztető eljárásokra is vonatkozik, a VDSZSZ ezért kezdeményez egyeztetést a munkáltatókkal - olvasható a közleményben.

A szakszervezet 2008. január 7-én indított kollektív munkaügyi vitát a MÁV Csoport több vállalatánál, az ennek keretében megtartott egyeztetések sorra eredménytelenek voltak, emiatt sztrájkot kezdeményeztek. A szakszervezet a munkabeszüntetést ugyan több alkalommal felfüggesztette, ugyanakkor követeléseitől a mai napig nem állt el, a sztrájkfelhívást nem vonta vissza - hangsúlyozza az érdekképviselet közleménye.

A VDSZSZ emlékeztet arra, hogy továbbra is 150 ezer forint kifizetését kérik minden vasutas munkavállaló számára a MÁV átalakításában való részvételük miatt, ezenkívül 10 százalékos keresetnövelést követelnek az anyavállalattól 2007. júliusában a MÁV-Start Zrt-hez, valamint a 2008. januárjában a MÁV-Gépészet Zrt.-hez kiszervezett munkavállalók számára, visszamenőleges hatállyal.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek